С наближаването на коледните и новогодишните празници, решихме да проверим каква е тазгодишната цена на кувертите в ресторантите във Видин и има ли достатъчно резервации. Оказа се, че стойността им в повечето заведения е около 100-150 лева, което е 15-20% повече от миналата година.
Повечето от запитаните хора в нашата анкета посочват, че ще прекарат празниците вкъщи, но отговарят, че биха похарчили около 100 лева за ресторант на Нова година:
"Ще излизам на заведение в новогодишната нощ... Ами, да по принцип са оправдани, имайки предвид, че това е празник и е по-добре някой да ти сервира и просто да си навън в тази вечер... Мисля, че ще ми излезе същото като цена аз да си го приготвя вкъщи, да не кажем, че поне ми спестява времето... Аз също ще празнувам в новогодишната нощ на заведение, също съм на мнение, че са оправдани тези средства, имайки предвид цените по магазините, ще ми спести и труда за готвенето, там хората те посрещат, сервират ти и веднъж в годината или два, три пъти - това са оправдани пари... Да бих, по-удобно е, отколкото вкъщи да приготвяме всичко, да чистим, оправяме и т.н., много по-практично е, по-забавно - повече хора, познати... Абсолютно оправдани, то на фона на всичката инфлация, която се получава и скъпотията, която е, си е напълно в реда на нещата, според мен."
Новогодишните куверти са почти разпродадени, а резервациите са започнали преди месец, каза Бари Русев, управител на известна механа във Видин. Той посочи, че основните причини за повишаването на цените на кувертите тази година е поскъпването на електроенергията и на храните:
"Хранителните продукти са скочили с доста голям процент, на места- със 100-120% на основни продукти. Това ни кара и нас, като бизнес, да покачваме цените към клиента. Същевременно клиентът усеща тези разлики и те са доста големи."
Според думите на Бари Русев, въпреки поскъпването, интересът на видинчани към празнините предложения на заведенията е голям:
"Това вече го дължим повече на тези мерки, които ни бяха въведени за две години, пандемии... Хората бяха вкъщи, изведнъж едно ново начало."
Това, че цените са се повишили, не пречи на видинчани да се веселят, допълва още управителят:
"Всеки човек си е направил някакъв бюджет за празниците, който може да изхарчи в заведение - за банкет било, за някакво семейно събиране с приятели. Не виждам спад в работата, макар че сме в Северозапада. Виждам доста голям растеж. Смело мога да кажа, че видинчанинът не пести пари за развлечения."
Младежи се пристрастява към никотина чрез пушенето на така наречения вейп - електронна цигара с течност, съдържаща никотин, примесен с ароматни вещества. До тях достигат и такива със забранени субстанции като хексахидроканабинола, а за употребата им се заговори след инциденти, един от които с фатален изход. Проблемът не е от скоро и бумът им сред..
Днес ще си говорим за безопасността по пътищата, най-вече в градска обстановка. Зимните месеци са едни от най-опасните за движението заради лошото време и по-голямата продължителност на тъмната част от денонощието. Поводът за репортажа ни е случка, която беше споделена в социалните мрежи от видинчанин. Ето какво написа той: "Добър вечер!..
През 2010 г. Америка среща Европа, когато Джеймс Патерсън (автор на бестселъри №1 в САЩ) и Лиза Марклунд (автор на бестселъри №1 в Швеция) обединяват усилия, за да създадат пикантен, задъхан и завладяващ трилър в духа на най-добрите традиции в жанра. Резултатът е романът „P.S. Убийците“. Шведската журналистка Деси Ларшон получава в..
"Професия хоби" днес ни запознава с хобито на Мадлен Рачева от Видин , която е от онези хора, които успешно съчетават страстта си с професията си. От малка тя е омагьосана от света на фотографията и въпреки че започва като любител, с времето хобито ѝ се превръща в сериозно занимание, което разкрива пред нея нови светове и възможности. Днес..
В днешното издание на "97 лапи и 1 опашка" ще ви представим нещо супер сладко, което не можем да изпием, но пък го обожаваме - и това е… Капучино! А не, няма да пием капучино, ще се наслаждаваме на едно от най-невероятните кученца, които са били гости при нас. И не, не е случайно, че се казва Капучино - цветът му е кафяв, а породата му е Той..
Над 40 общини се включват в 14-то честване на Седмицата на брака в България, която отбелязваме от 7-и до 14 февруари. Събитията и инициативите имат за цел да подчертаят значението на стабилните семейни отношения и да предоставят възможности за вдъхновение и подкрепа за съвременните семейства. Седмицата на брака е повод за съпрузите да..
Обикновено през февруари започва подготовката на разсади. От качествения разсад до голяма степен зависи и добрата реколта. Има ли тънкости и стъпки, които да следваме при производството на разсад за пипер и домати- съветите в "Земята, която ни храни" са от агронома Янислав Цветанов: "Първите стъпки, които трябва да се спазват- качествени и..