Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 декември 2022 година

Снимка: Фейсбук, Колаж на Радио ВИДИН

Видинско семейство организира благотворителен базар в полза на бездомни животни. Предлаганите сувенири са ръчно изработени, а закупуването им може да стане онлайн, каза Джулиана Цветкова, която заедно с майка си се грижат за 9 кучета и около 50 котки в частен имот в село Капитановци.

Президентът Румен Радев издаде указ с предложение Народното събрание да гласува проекта на правителство, представен от проф. Николай Габровски. Според кандидата за премиер с мандат на ГЕРБ-СДС, България не разполага с време за решаване на кризите, в които се намира. Проф. Николай Габровски коментира и евентуален трети мандат. Проектът на кабинета се очаква да бъде гласуван тази седмица, в сряда или в четвъртък, на 14-и или 15-и декември. Видинчани изказаха разнопосочни мнения относно съставянето на правителство с първия мандат. 


Създаването на Общинско предприятие "Паркинги и гаражи" ще бъде гласувано на предстоящото заседание на Общински съвет-Видин. Това стана ясно след проведено заседание на постоянните комисии към местния парламент. Заседанието на Общински съвет Видин ще се проведе на 19 декември, понеделник, от 9:00 ч.


От днес, 12 декември, градският транспорт в Козлодуй се движи с пълно разписание. Това се случва след недоволството на жителите заради липсата на обществен транспорт. Той беше възстановен в началото на ноември, но силно редуциран. От днес отново автобусите се движат регулярно от 5:30 часа сутрин до 20:00 часа вечер в делничните дни, съобщават от Община Козлодуй.

Общо 197 ученици и деца са върнати към образованието от август до края на ноември вследствие на добрата работа на 28-те екипа, съобщи Веселин Найденов, старши експерт в Регионалното управление на образованието в Монтана и координатор по механизма за обхващане и задържане на децата в училище. До началото на настоящата учебна година са обхванати 150 деца.


Броят на занаятчиите в Северозападна България чувствително намалява. Това каза Стилиян Каменов, председател на Регионалната занаятчийска камара в Монтана. На 12 декември църквата почита паметта на свети Спиридон Чудотворец. В България светецът се тачи като закрилник на занаятчиите. 


Доброволци засадиха дръвчета в община Кула. Инициативата е на движение "Северозапазване" под мотото "Засаждаме бъдеще в Северозапада". Около 30 дръвчета от видовете кедър, липа и бук бяха засадени около кът за отдих на околовръстния път на Кула. Фиданките са дарени от Горското стопанство в Берковица.

Около 15-20% е увеличението на цените на кувертите в ресторантите за празниците във Видин. Стойността им в повечето заведения е около 100-150 лева. Кувертите, обаче, почти са разпродадени, казват ресторантьори. 


Инициатива за личностно развитие предлага възможности на момичетата от малките населени места в България да преобразяват себе си и своя живот. Целта на програма "Гергина" е участничките в нея да добият ключови умения и компетенции, за да могат да се реализират в глобалното общество. 

"Благословията на Коледа" е празничният концерт, на който читалището в Берковица кани жителите и гостите на града. За да заредят публиката с приятни емоции и коледен дух, на сцената ще излязат повечето от съставите на културната институция. 


Двадесет стиха на Карамфила Симеонова (Кари.С) ще украсят улиците на град Кула в седмицата преди Коледа. Идеята за инициативата е на движение "Северозапазване" и е под мотото "Добрите Новини идват От", съобщиха от организацията.


Продължават проявите в мездренското село Царевец за коледно-новогодишните празници. Организатори са кметството и ръководството на местното Народно читалище "Просвета- 1928". До 22-ри декември, всяка сряда и събота, от 13.00 часа, ще се провежда коледна работилница.


В кулското село Тополовец за поредна година ще се проведе коледно- новогодишно тържество. Празникът ще e на 27 декември, от 15.00 часа в салона на читалището. За доброто настроение на всички присъстващи ще се погрижат танцовите групи към културното средище. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34