Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Напрежение в ломската болница заради готвени промени

| обновено на 20.12.22 в 16:16
Снимка: БНР

Кметът на община Лом Георги Гаврилов посочи липсата на добра обезпеченост с кадри и пропуснати ползи като мотиви за подготвяната смяна на ръководството в Многопрофилната болница за активно лечение "Свети Николай Чудотворец" в крайдунавския град. Протестно писмо  беше разпространено от името на колектива на лечебното заведение. В него начинът на смяна на ръководството се определя като "недемократичен, неясен и без всякакви мотиви", като искането е сегашният управител на болницата д-р Георги Савков да бъде оставен на поста. Според кмета на Лом лечебното заведение не покрива определените стандарти:


"Ние не отговаряме на правилата на добрата медицинска практика, защото най-малкото с начина на ръководене на болницата застрашаваме живота и здравето на пациентите. Голямата част от отделенията нямат дежурни лекари, работят само сестри. Не са обезпечени отделенията, напускат постоянно лекари, медицински сестри заради ниските възнаграждения. Второто нещо е, че Здравната каса определя лимити за болниците. Всяка една болница се бори да достигне лимита, който е даден, дори да го надвиши. Ние при лимит от около 700 000 лева, говоря по памет, изпълняваме 60 процента от лимита, не повече. И това са пропуснати ползи."


По думите на Георги Гаврилов, в болницата има определени икономически интереси, заради които той е сезирал компетентните органи.

"Дружеството е добре управлявано, действащо и печелившо. В тези трудни години д-р Георги Савков успява да ръководи и съхрани едно общинско търговско дружество без просрочени задължения, с положителен финансов резултат, в най-бедния край на северозапада", се посочва в протестното писмо. То е изпратено до кмета на общината, председателя на Общинския съвет, Центъра за защита правата в здравеопазването и медии. В него се отправя и апел към местната власт да прекрати процедурата по смяна на управителя на болницата. 

От разпространеното съобщение не става ясно каква част от колектива на лечебното заведение подкрепя протеста. 
По публикацията работи: Полина Тодорова
Вижте още

Снимката на 8 декември 2023 година

Стартира процедурата за ремонт на сградата на филиала на Русенския университет във Видин. Ремонтът ще се извърши със средства от бюджета на университета, съобщи административният директор Момчил Станков.  Той поздрави студентите с празника. Административният съд отхвърли жалбата на  Лозина Николова  срещу решението на Общинската..

публикувано на 08.12.23 в 18:00

Коледна елха ще грейне в село Кутово

Празнична програма за запалване на светлините на коледната елха организират във видинското село Кутово . Тържеството ще е на 9 декември, от 15:00 часа, на площада в селото, каза специалистът "Гражданска регистрация" в кметството Елена Тодорова . "Ще има много изненади. Дядо Коледа ще пристигне по необичаен начин, заедно със Снежанка. Дали ще..

публикувано на 08.12.23 в 16:15

Съдът потвърди прекратяването на правомощията на видински общински съветник

Административният съд отхвърли жалбата на Лозина Николова срещу решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) във Видин за прекратяването на пълномощията ѝ като общински съветник от листата на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България". Припомняме, че причината за решението на ОИК е констатирана несъвместимост, тъй като Лозина..

публикувано на 08.12.23 в 15:59

Доброволчески отряд от Румъния посети Лом

Румънски доброволчески отряд за действия при кризисни ситуации гостува в Лом и сключи споразумение за сътрудничество с местния доброволческия отряд. Визитата на румънското формирование, което е държавна структура, е дейност по проект "Превенция на горските пожари в Окръг Долж, Румъния и Община Лом", финансира от Европейския съюз чрез Програмата..

публикувано на 08.12.23 в 15:41

В ход е процедурата за ремонт на филиала на Русенския университет във Видин

Стартира процедурата за ремонт на сградата на филиала на Русенския университет във Видин. Ремонтът ще се извърши със средства от бюджета на университета , съобщи административният директор Момчил Станков.  Той поздрави студентите с празника:  "Днес е 8 декември, имаме възможността да честитим празника на видинските студенти, защото Видин от 2016..

публикувано на 08.12.23 в 15:18

Три нови елхички за Коледната гора на гимназията във Владимирово

Три елхички са закупени тази година в професионалната гимназия по транспорт "Владимир Минчев" в село Владимирово. Те ще красят класните стаи, след което ще бъдат засадени в коледната елхова горичка в двора на училището, която е създадена миналата година,  каза директорът Цецка Карчева: "В навечерието на Коледа продължаваме нашата традиция -..

публикувано на 08.12.23 в 14:00

Врачанският театър радва децата с постановката „Коледна неразбория“

При голям интерес премина премиерата на най-новата постановка за деца на врачанския театър „Коледна неразбория“ , на 7-ми декември в Камерна зала, съобщават от културния институт. Спектакълът е под режисура на Дарко Ковачовски, а в детското представление участват актьорите Юлия Колова, Анна Ахчийска, Капка Пеняшка и Анастас Жайгаров. Зрители на..

публикувано на 08.12.23 в 12:06