Започна подготовката за посрещането на Бъдни вечер и Коледа. Понеже знаем какво се поднася на българската празнична трапеза, ни беше любопитно какви са традициите в други държави. Затова днес ще ви срещнем със Сандра Серна от Картаго, Колумбия. Тя живее в България от осем години, две от които във Видин. Омъжена е за видинчанин.
Тя поднася на тяхната коледна трапеза колумбийски ястия. В Колумбия традиционно се приготвя сладкиш "ла натиля", който се сервира с "бунюелос". "Натиля" е като торта от нишесте, слага се канела, може и кокос, в различните региони я приготвят по различен начин. "Бунюелос" са като нашите мекици, но по-малки. Двете се сервират задължително заедно. Можеш да ги намериш на всеки ъгъл в Колумбия, те са най-разпространеното нещо, разказва Сандра:
"Всеки приготвя "натиля" и "бунюелос" за Бъдни вечер, Коледа и Нова година. След което по традиция ги подаряваме на близки, приятели, съседи... Всеки подарява своите на другия. И имаш да ядеш от тях до средата на януари... Колумбия е много голяма държава, в която всеки регион има своите традиционни местни ястия. В моя регион едно от най-популярните блюда е "тамалес". Това е едно ястие, което ми напомня на вашите сарми. Но ние не ядем обвивката, която не е от зелев или лозов лист, ами бананов. Той не се яде. Използва се само, за да се сготви и задуши плънката, която е на пластове – редим полента, запържен лук с чесън и подправки, след това слагаме три вида месо - пилешко, свинско и телешко, после отново ред от лука, слагаме и картоф, морков, грах и пак полента. Накрая се завива добре в банановия лист и се завързва с конци, за да не изпада плънката и се вари дълго време на много бавен огън. Друго типично ястие, което приготвяме е "ла лечона" или пълнено прасенце с ориз, грах, нахут и много от самото свинско месо. Отново се пече много време на ниска температура, за да стане крехко. Но това се готви, ако имаш много гости, цялата фамилия – защото е много трудоемко."
Понеже в Колумбия през декември е топло, това им позволява да са навън на улицата и да правят по-различни неща на празника:
"Да, определено климатът в Колумбия, по време на Коледа, допринася за хубаво настроение. Топлото време предразполага за една вечна фиеста. Хората се събират и празнуват много. Повечето хора там живеят в квартали с къщи, а не с блокове и заедно украсяват улицата, на която живеят. Събират пари, колкото и да са бедни и всеки слага лампички, рисува по асфалта. Дори има една традиция, всяка година по радиото обявяват конкурс за най-красива украсена улица и след това има победител, който печели парична награда. Друго интересно нещо е, че във всеки по-голям колумбийски град през целия декември, се обособява голямо пространство, например някой парк, който се украсява като истинска коледна вълшебна приказка. Там хората могат да ходят да прекарват времето си заедно, да се разхождат, да хапват, да пийват. Това впоследствие се е превърнало в голяма туристическа атракция и хора от цял свят идват, за да посетят тези паркове", разказва Сандра.
Във всяка държава има някакво ястие, което е задължително да присъства на коледната трапеза. Например за скандинавците това е бутът от елен. Финландците пък си похапват шунка, горчица и хляб, както и гювеч с дроб, стафиди, моркови и картофи. Във Франция обикновено се сервира гъши или патешки дроб, гъска или пуйка с кестени и плънка. Панетоне и пандоро са типични за Коледата в Италия. Бакалао- за Португалия. В Испания коледната трапеза е много богата, но неизменно присъстват бадемите. "Ахо бланко", което е супа с бадеми, е типична за коледното меню, особено в Южна Испания. Патица с картофи и зелеви листа е характерна за германците, редица региони на Франция, Белгия, Холандия, Австрия. "Кутята" е типична за Украйна, Русия, Полша, Латвия и се приготвя от ечемик или жито с мед, сушени плодове и ябълки. В Канада и САЩ се сервира сочна пълнена пуйка, картофено пюре, сос от червени боровинки, а за десерт коледен пудинг.
Всяка страна си има и нейните традиции, които спазва по време на коледните празници. Българите имаме баница с късмети или питка с паричка, сурвакаме, в Италия, например, трябва да си слагат червено бельо (това го правят и в Колумбия), освен това задължително е да си с чисто нови дрехи. Родителите слагат пари в джобовете на децата, за берекет през новата година. А точно преди 12 часа, когато се отброяват последните секунди до полунощ, трябва да изядат 12 гроздови зърна, колкото се месеците. Прави се за здраве. А ако искаш да пътуваш повече през новата година, то тогава, трябва да излезеш навън и да тичаш с два куфара. Всички на 31-ви чистят дома си. Вярват, че по този начин "ще измият" лошото, което се е случило през годината. А за да изгонят всички злини и негативизми, правят кукла от дрехи, който пълнят с пелети и го изгарят точно в полунощ. Всеки има такава пред дома си или на улицата.
Днес ще ви срещнем с Александрина Попова , родом от Стара Загора, където прекарва първите пет години от живота си. По-късно съдбата я отвежда в Пловдив, където живее близо три десетилетия, а от две години насам е жител на столицата. Интересното е, че любовта я среща в лицето на мъж от Видин, поради което тя с усмивка се определя като "видинска..
Видинчанинът Светослав Евгениев, запален планинар, за когото Радио Видин писа преди две години , че за два дена е изкачил четири алпийски четирихилядника, се завърна от поредното си приключение в Австрия. Планинско катерене е новото предизвикателство, което предприемат той и неговите приятели. Те участват в два сравнително сложни маршрута в..
Две деца от Литературен клуб "Иноватори в действие" към Младежки дом - Враца се класират на първите места в провелия се литературен конкурс за детски магически разказ. Тази година темата беше “Моят полет около света”. За втора поредна година Огняна Илиева печели първо място в конкурса . Огняна е на 12 години, като тази година ще бъде 7...
Църковният храм "Свети Великомъченик Георги" във видинското село Антимово има нужда от спешен ремонт. Покривът тече от години и поврежда стенописите. Мазилката пада, прозорците са изпочупени, казва кметът на населеното място Пламен Станев, който е и дългогодишен председател на местното читалище: " Покривът на храма е в много лошо..
С настъпването на юлските жеги, модата ни изправя пред едно от най-големите си изпитания - това как да изглеждаме и да се чувстваме добре, без да се разтапяме от жега. Ключовата дума е "лекота". През лятото заложете на свободни кройки, естествени материи като лен и памук, и светли, отразяващи слънчевата светлина цветове . Избягвайте синтетиката -..
В разгара на лятото търсим сянка, прохлада и… чешма с питейна вода. А колко от тях всъщност знаем, че съществуват дори в собствения ни град? Оказва се, че вече няколко години има Карта на чешмите в България . Не е новост, говорили сме за нея и с нейната създателка - активистът за по-чиста околна среда - Симона Стилиянова . Но именно..
Слушател на Радио Видин алармира за лошото състояние на третокласен път в участъка от разклона за Арчар до Дреновец. Според Цветан Петров, през средата на юни са извършени дейности по почистване на банкета около шосето, след което машините са подравнили настилката. Въпреки това, участъкът остава в лошо състояние - с компрометирано асфалтово..