Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как една колумбийка ще празнува Коледа във Видин

Снимка: личен архив



Започна подготовката за посрещането на Бъдни вечер и Коледа. Понеже знаем какво се поднася на българската празнична трапеза, ни беше любопитно какви са традициите в други държави. Затова днес ще ви срещнем със Сандра Серна от Картаго, Колумбия. Тя живее в България от осем години, две от които във Видин. Омъжена е за видинчанин. 


Тя поднася на тяхната коледна трапеза колумбийски ястия. В Колумбия традиционно се приготвя сладкиш а натиля", който се сервира с "бунюелос". "Натиля" е като торта от нишесте, слага се канела, може и кокос, в различните региони я приготвят по различен начин. "Бунюелос" са като нашите мекици, но по-малки. Двете се сервират задължително заедно. Можеш да ги намериш на всеки ъгъл в Колумбия, те са най-разпространеното нещо, разказва Сандра:




"Всеки приготвя "натиля" и "бунюелос" за Бъдни вечер, Коледа и Нова година. След което по традиция ги подаряваме на близки, приятели, съседи... Всеки подарява своите на другия. И имаш да ядеш от тях до средата на януари... Колумбия е много голяма държава, в която всеки регион има своите традиционни местни ястия. В моя регион едно от най-популярните блюда е амалес". Това е едно ястие, което ми напомня на вашите сарми. Но ние не ядем обвивката, която не е от зелев или лозов лист, ами бананов. Той не се яде. Използва се само, за да се сготви и задуши плънката, която е на пластове – редим полента, запържен лук с чесън и подправки, след това слагаме три вида месо - пилешко, свинско и телешко, после отново ред от лука, слагаме и картоф, морков, грах и пак полента. Накрая се завива добре в банановия лист и се завързва с конци, за да не изпада плънката и се вари дълго време на много бавен огън. Друго типично ястие, което приготвяме е "ла лечона" или пълнено прасенце с ориз, грах, нахут и много от самото свинско месо. Отново се пече много време на ниска температура, за да стане крехко. Но това се готви, ако имаш много гости, цялата фамилия – защото е много трудоемко."




Понеже в Колумбия през декември е топло, това им позволява да са навън на улицата и да правят по-различни неща на празника:


"Да, определено климатът в Колумбия, по време на Коледа, допринася за хубаво настроение. Топлото време предразполага за една вечна фиеста. Хората се събират и празнуват много. Повечето хора там живеят в квартали с къщи, а не с блокове и заедно украсяват улицата, на която живеят. Събират пари, колкото и да са бедни и всеки слага лампички, рисува по асфалта. Дори има една традиция, всяка година по радиото обявяват конкурс за най-красива украсена улица и след това има победител, който печели парична награда. Друго интересно нещо е, че във всеки по-голям колумбийски град през целия декември, се обособява голямо пространство, например някой парк, който се украсява като истинска коледна вълшебна приказка. Там хората могат да ходят да прекарват времето си заедно, да се разхождат, да хапват, да пийват. Това впоследствие се е превърнало в голяма туристическа атракция и хора от цял свят идват, за да посетят тези паркове", разказва Сандра.




Във всяка държава има някакво ястие, което е задължително да присъства на коледната трапеза. Например за скандинавците това е бутът от елен. Финландците пък си похапват шунка, горчица и хляб, както и гювеч с дроб, стафиди, моркови и картофи. Във Франция обикновено се сервира гъши или патешки дроб, гъска или пуйка с кестени и плънка. Панетоне и пандоро са типични за Коледата в Италия. Бакалао- за Португалия. В Испания коледната трапеза е много богата, но неизменно присъстват бадемите. "Ахо бланко", което е супа с бадеми, е типична за коледното меню, особено в Южна Испания. Патица с картофи и зелеви листа е характерна за германците, редица региони на Франция, Белгия, Холандия, Австрия. "Кутята" е типична за Украйна, Русия, Полша, Латвия и се приготвя от ечемик или жито с мед, сушени плодове и ябълки. В Канада и САЩ се сервира сочна пълнена пуйка, картофено пюре, сос от червени боровинки, а за десерт коледен пудинг.


Всяка страна си има и нейните традиции, които спазва по време на коледните празници. Българите имаме баница с късмети или питка с паричка, сурвакаме, в Италия, например, трябва да си слагат червено бельо (това го правят и в Колумбия), освен това задължително е да си с чисто нови дрехи. Родителите слагат пари в джобовете на децата, за берекет през новата година. А точно преди 12 часа, когато се отброяват последните секунди до полунощ, трябва да изядат 12 гроздови зърна, колкото се месеците. Прави се за здраве. А ако искаш да пътуваш повече през новата година, то тогава, трябва да излезеш навън и да тичаш с два куфара. Всички на 31-ви чистят дома си. Вярват, че по този начин "ще измият" лошото, което се е случило през годината. А за да изгонят всички злини и негативизми, правят кукла от дрехи, който пълнят с пелети и го изгарят точно в полунощ. Всеки има такава пред дома си или на улицата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Музей

Възраждането на Видинския край през 18-19 век - акцент в новата експозиция на музей "Конака"

Непоказани досега документ и икони ще бъдат част от раздел "Възраждане" на новата експозиция на исторически музей "Конака" във Видин. Специален акцент в "История на България 15-19 век" е Възраждането на Видинския край. В три зали ще бъдат представени най-важните моменти от хайдутството до Освобождението на Видин. 8 са основните теми, обясни..

публикувано на 10.09.25 в 17:08

Какво показва Пътната карта на пенсионната система в България

До увеличениео на възрастта на пенсиониране няма да се пристъпва. Пътната карта за усъвършенстване на пенсионната система в България беше приета в средата на месец май тази година, когато Народното събрание задължи няколко министерства, в това число Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите, Комисията за финансов..

публикувано на 10.09.25 в 14:25

Девети септември 1944 година - превратът, който промени България

На днешния ден ще се върнем назад във времето и ще си припомним събитията от една бележита дата от близкото историческо минало. Утрото на 9 септември 1944 г., което бележи един от най-резките завои в българската история на XX век. За броени часове държавната власт преминава от правителството на Константин Муравиев в ръцете на Отечествения..

публикувано на 09.09.25 в 16:14

Козлодуй се готви за Фестивал на занаятите и изкуствата

Фестивал на занаятите и изкуствата ще се проведе от 12-и до 14-и септември в Козлодуй. Форумът стана традиционен, а стремежът на Общината е да предлага все по-богата и разнообразна програма и за възрастните, и за децата, каза Величка Нейчева, директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в общинската администрация: "Програмата е много..

публикувано на 09.09.25 в 15:00

Как ПГ "Васил Левски" в Мездра посреща новата учебна година

С нови преподаватели и повишен брой ученици,  с добър външен вид, обновени класни стаи, почистени коридори, ръководството на ПГ "Васил Левски" в Мездра започва новата учебна 2025/2026 година.  Общо 138 са учениците, записали се в 4 специалности в 8. клас. С една в повече са паралелките тази година,  каза директорът Мирослав Павлов: "За..

публикувано на 09.09.25 в 14:10

Курс по шев и работа с шевни машини ще се проведе във Видин

Курс по шев и работа с шевни машини започва във Видин в Центъра "Свободата да съм". Преподавател е Иван Попов. "Много хора биха искали да си подгънат дреха или пердета, да си зашият дребни неща, но не знаят как. Ето този курс би им помогнал с основни насоки за шиенето и поддържане на шевните машини. Курсът ще започне на 20 септември и ще се..

публикувано на 09.09.25 в 13:15
Николай Бобев и неговият преподавател Николай Илиев

Видински ученик участва в Лятна академия за духови инструменти

Петокласникът Николай Бобев от СУ "Свети свети Кирил и Методий" във Видин  е първият ученик от община Видин, който взе участие в шестата Лятната академия за духови инструменти. Инициативата се проведе в  училище "Любен Каравелов"  в Копривщица. Той участва в  академията със своя преподавател Николай Илиев, който в същото време е..

публикувано на 09.09.25 в 12:05