Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци от "Северозапазване" раздадоха пакети за Коледа на възрастни

14
Снимка: Наско Цанов


Доброволците от Движение "Северозапазване" раздадоха над 120 пакета в благотворителната кампания "Бъди човек" за пета поредна година. Инициативата обхвана общините Кула, Бойница и Грамада. Организацията стартира акцията на 9 декември и приключи на 24 декември един от най-светлите християнски празници – Бъдни вечер. 

Благотворителната инициатива тази година стартира от селата Периловец, Шишенци, Градскови Колиби и Шипиковски Колиби на община Бойница, съобщават от движението.

"Доброволци от град Кула, като млад човек занимаващ се с обществена дейност в съседното село Периловец с радост посрещнах новината, че за първа година нашата община Бойница е включена в кампанията "Бъди човек" на движение "Северозапазване". Населените места на територията на общината, а именно тези без магазини Периловец, Шишенци, Гръцкови колиби и Шипиковски колиби, част от жителите им с ниски доходи имат шанс по коледните празници да  получат индивидуални комплекти с хранителни продукти от първа необходимост. Скъпи доброволци във времена на материализъм, "айдоклък" и простащина, вие сте ангели падащи от небето в една община най-малката на територията на област Видин с население един файтон хора, и села изпаднали от каруцата на Господ. Въпреки всичко, стискаме зъби и още ни има на картата. Погледнете по какъв път дойдохме от село Периловец. Позволете ми от мое име и от името на жителите на четирите населени места, да отправя една сърдечна благодарност към вас, че тази година именно от община Бойница стартирате вашата кауза. Сърдечно благодаря, че максимално коректно се съгласихте да ни посетите и уважите. Вие сте доказали, че сте онази живителна сила, която връща надеждата, подпомага, съзидава и заразява с добро. Нека се множат добрите ви дела и успешно реализираните ви акции в помощ на хората“, каза за Радио Видин Радослав Треилов общественик от село Периловец.

Доброволците  събираха храни, дрехи и обувки за социално слаби семейства, деца с един родител, възрастни и за самотно живеещи хора от град Кула и селата Цар Петрово, Тополовец, Чичил, Старопатица, Коста Перчево и Големаново.  

"Кампанията тази година стартира с мотото "Кула дарява Добро", за първи път зарадвахме толкова много хора преди Коледа. Успяхме да раздадем над 120 пакета храни от първа необходимост, като дори зарадвахме и 18 нуждаещи се и от село Медешевци, община Грамада, за което благодарим на Цецка Цветанова Цветкова – Нинова Кметски наместник на селото. Тази година дарителите са над 40, много хора се обадиха от чужбина, без които нямаше да се справим, кашоните бяха дарени от местния завод в Кула, а всеки получи и Коледна питка от фурната в града. Кампанията приключи със село Чичил, там са любимите ни баби, които вече са само три, там е и най-възрастната ни баба вече почти на 100 години. Благодарим и за персонално изработените картички от арт работилницата за деца в Народно читалище "Просвета-1882"  в Кула, ученици от СУ "Васил Левски" Кула, Детска градина "Звънче" Кула и Детска градина "Йонка Маркова" в село Бойница, те наистина зарадваха всички“, допълниха от движение "Северозапазване".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 27 май 2024 година

Декларация с искане да се сезират държавните институции относно буферния паркинг край Дунав мост 2  прие Общинският съвет във Видин . Целта на декларацията е да достигне до отговорните институции, които да проверят законността на паркинга. С 1000 по-малко ще се гласуващите на изборите в област Монтана на 9 юни в сравнение с година по-рано.  В..

публикувано на 27.05.24 в 18:00

Намаляват избирателите в област Монтана

С 1000 по-малко ще се гласуващите на изборите в област Монтана на 9 юни в сравнение с година по-рано.  Спрямо вота от април, миналата година, ще гласуват по-малко жители на региона, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия в Монтана Петко Петков .  Първоначално от избирателната комисия са били заявени по 118 000 бюлетини за двата вота, в..

публикувано на 27.05.24 в 16:27

Окръжната прокуратура в Монтана предаде на съд обвиняем за катастрофа

Окръжна прокуратура – Монтана предаде на съд обвиняем за ПТП с причиняване на смърт, извършено след употреба на наркотик.  Обвиняемият, на 31 години, е правоспособен водач на МПС, налагани са му наказания по административен ред за нарушения на Закона за движението по пътищата. Същият е осъждан.  Вечерта на 19.06.2020 г. той бил помолен от приятеля си..

публикувано на 27.05.24 в 16:16

Нормално протекоха матурите по български език и литература във Видин

Днес се проведе Националното външно оценяване по български език и литература, на което се явяват четвъртокласниците. Изпитът беше с продължителност 60 минути,  а за учениците със специални образователни потребности - 90. Матурата във Видин премина спокойно, каза за Радио Видин Веселка Асенова началник на Регионално управление на образованието Видин:..

публикувано на 27.05.24 в 16:01

Клубът за Българско овчарско куче в Берковица с награди на Национален събор

Две награди спечели "Клуб за Българско овчарско куче" в Берковица, в дванадесетия по ред "Национален събор на овцевъдите в България". Състезанието се проведе през уикенда в района на Петропавловския манастир, под егидата на Министерството на земеделието, храните и горите, обясни Пламен Ерменков , председател на клуба: "Представихме породите..

публикувано на 27.05.24 в 15:45

Подготвят празнична програма за Деня на детето в Синаговци

Празнична програма по случай Деня на детето - 1 юни, подготвят в Народно читалище "Наука 1925" във видинското село Синаговци. Това каза за радио Видин Даниела Георгиева , секретар на читалището:   "Част от нещата са изненада, но ще има лакомства на корем, състезания с чували, ще им покажем игра на ластик и други игри от нашето време, на които ние..

публикувано на 27.05.24 в 15:15

Районното управление на МВР в Роман ще е с нов статут

Утре, 28 май, пред Районното управление на МВР в гр. Роман ще се проведе тържество с което официално ще бъде обявен новия статут – Районно управление на МВР. През последните две години статутът му беше УП /Участък полиция/ към РУ Мездра.  На тържеството ще присъства и министъра на МВР Калин Стоянов.  Началото е от 12:00 часа п ред сградата на РУ в..

публикувано на 27.05.24 в 14:57