Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Видинският музей с награда и атрактивни събития през 2022 година

4
Снимка: Регионален исторически музей Видин

Редица трудности съпътстваха през 2022 година работата на Регионален исторически музей Видин. Това обясни директорът Христина Кирилова, която е начело на културната институция от месец август. При встъпването си в длъжност тя намира заключени фондохранилища и кабинети, вследствие на което работата на музейните работници е сериозно затруднена:


„Не искам да звучи нескромно, но мисля, че от 1 август се опитахме с всички колеги да положим усилия музеят да излезе от това състояние, в което се намираше няколко години. За съжаление нещата не са добри и не мога да кажа, че всичко ни е наред, но мога да кажа, че наистина всеки от колегите полага усилия нещата да вървят към добро. За мен това е изключително важно, защото аз поех музея със заключени фондохранилища на отдел "Археология", на отдел "Нумизматика", директорския кабинет и още няколко помещения на колеги. Случиха се тези комисии, това изисква наистина много сериозна организация, много трудности, но все пак тези комисии се случиха. Нумизматиката приключи успешно, сега очакваме комисия за приключи проверката на отдел "Археология". За мен това беше изключително важно да се случи, защото наистина колегите нямаше как да работят, това не беше една нормална атмосфера за работа."


Въпреки трудностите в края на годината се организирани две изключително успешни изложби, част от фондовете са отворени и попълнени с помощта на дарители.


"Направихме две много хубави изложби. Едната е посветена на дарителките ни Красимира и Аделина Свещарови. Радвам се, че тази фамилия получи своето заслужено място и излезе от забравата. Тази изложба все още може да се види в музей Кръстата казарма…Другата изложба, която също беше доста атрактивна и интересна, която направихме спонтанно, посветена на лозата и виното през вековете, мисля, че се получи доста атрактинвно."В началото на 2023 година Видинският музей ще бъде домакин на изложба, посветена на казармата от времето на социализма.


Успешна година отчитат видинските археолози, които  получиха наградата „Чудесата на 2022 година" за работата си на антична Бонония. Ръководителят на отдел "Археология" в Регионален исторически музей Видин и зам.-ръководител на проучваненто Ваня Ставрева смята, че наградата е напълно заслужена:


"Явно нашите усилия са видими на национално ниво, защото Бонония е един изключително важен обект не само за историята на Видин, но и за истоирята на България, за историята на Римската империя и нейните провинции, като часто от Дунавския римски лимес, още повече че обектът е включен в списъка и е при чакащите да влезе в списъка с културното историческо наследство на ЮНЕСКО, именно като част от Римския дунавски лимес. Така че наградата наистина е заслужена, резултатите вече са видими и съвсем скоро, нядавям се до няколко години, ще бъдат оценени и от нашите съграждани, и от туристите, които ще посещават Видин, защото разкопките, които в момента се водят в сектор западна крепостна сетна, са един бъдещ археологически парк, който ще бъде една нова атракция в нашия град.“


През тази година проучването на антична Бонония не получи финансиране от държавата и се извърши само с помощта на Община Видин. Археоолозите се надяват догодина Министерството на културата отново да ги подкрепи, както през предходните няколко сезона.


Галерия

Вижте още

Ученици от Медковец спечелиха награди от национална конференция

С редица  награди се върнаха учениците от СУ „Отец Паисий“ в Медковец от участието си в Осмата национална ученическа конференция по история, провела се в Кърджали. Форумът беше под наслов "Ден на толерантност и междуетническа подкрепа" и е посветен на 80 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. С първо..

публикувано на 28.03.23 в 16:40

Зърнопроизводители излизат на протест във Видин

Национален тридневен протест организират зърнопроизводители от цялата страна на 29, 30 и 31 март.   Една от точките е  Видин.  Решението е на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а сред причините са безконтролният внос на зърно от Украйна, тежката ситуация в сектор "Земеделие", ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на..

обновено на 28.03.23 в 15:51

Продължават възстановителните дейности в Черепишкия манастир

Доброволци от Ловешка, Варненска, Софийска и Врачанска епархия работят в Черепишкия манастир „Успение Богородично“. „И куполът се прави в момента на камбанарията. Тя ще дойде от Шумен. Куполът с кръста вече са на линия, камбаната - и тя ще се сложи. Ще продължим със стенописите в храма, иконостаса. Да си стане действаща църква...

публикувано на 28.03.23 в 15:19

Читалището в Буковец организира хоротека

Народно читалище "Просвета-1925" във видинското село Буковец организира хоротека , която ще се проведе през април. В нея ще се включи и новосъздаденият детски танцов състав „Буковче“,съобщи Вероника Атанасова , секретар на културното средище: "Това е по проект "Подкрепа за танцов състав "Буковче". Финансиран е от Национален фонд "Култура"...

публикувано на 28.03.23 в 13:40

Ортодонт: Профилактиката трябва да започне в най-ранна възраст

Липсата на правилна дъвкателна функция може да бъде причина за проблеми с оралното здраве на детето в бъдеще. Това обясни в „Направление здраве“ лекарят по дентална медицина д-р Надя Борисова . Тя е от Монтана, завършила е стоматология в Пловдив, от 10 години работи в най-голямата стоматологична клиника в Португалия. Занимава се с..

публикувано на 28.03.23 в 12:35

В Бутан възстановяват Поповото ханче, където е отсядал Христо Ботев

Кметството в село Бутан създава организация за възстановяване на музей “Христо Ботев”, по-известен като Поповото ханче , където са отсядали Христо Ботев и неговите четници през 1876 година преди да потеглят към Врачанския Балкан. Идеята е сградата да стане музей на революционната дейност, както и да представя бита и живота на село Бутан в..

публикувано на 28.03.23 в 12:20

Ембриолог: Инвитрото е с огромни възможности и тепърва ще се развива

Ембриологът Мергюл Ферадова ще консултира на 1 април в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца . Вече 10 години тя помага за случването на чудото, наречено живот, и казва, че обожава професията си: „От ден първи от следването ми в университета знаех, че ще се занимавам с инвитро, защото имахме един предмет - „Ембриология и хистология“,..

публикувано на 27.03.23 в 17:32