Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ремонт обнови библиотека в Монтанско

Снимка: Радио ВИДИН

Библиотеката при Народно читалище "Пробуда-1926" в монтанското село Липен е напълно обновена. Старото обзавеждане е заменено с ново, дограмата е сменена, помещението е с боядисани стени, подовата настилка е нова. След ремонта в библиотеката е много по-приятно за читателите, които са предимно млади хора, обясни Фиданка Томова, секретар на читалището.


"... Дограмата беше в много лошо състояние, тя е от 60-а година, до сега не беше пипана. Прозорците вече не можеха да се затварят, вътре беше много студено, защото няма как да се затопли такова голямо помещение. Сега сме сменили дограмата... През годините въобще не е правен ремонт. Подът беше с един балатум, който беше наставян с много малки парченца, ние сме го сменили с чисто нов балатум, защото това ни позволят средствата. Но просто много приятно изглежда. Библиотеката ни е много голяма. Имаме 5000 книги, които са си стар фонд на библиотеката, който си се поддържа. Стари са книгите, но сега ние сме спечелили един проект за нови книги, очакваме всеки момент да бъдем финансирани и да ни бъдат изпратени книгите. Ще получим около 100 нови книги...“


Средствата за ремонта на библиотеката са осигурени по програма на Общински фонд за подкрепа на местни инициативи-Монтана и платформа "Агора". Общата стойност е около 3000 лева.


Вижте още

Повечето българи имат проблем със съня - защо спим по-малко?

76% от българите споделят, че имат проблеми със съня си. Всеки трети се разсънва повече от два пъти на вечер, става прекомерно рано сутрин и рядко се усеща отпочинал. Най-честите аргументи за това са стрес (69%), изтощеност (46%), липса на физическа интензивност и напрежение на работното място (32%). Това показаха преди дни данните от..

публикувано на 30.03.23 в 17:00

Зимите не са това, което бяха

Защо зимите не са това, което бяха и защо тазгодишната зима е била най-топлата в България? Отговор дава климатологът Симеон Матев - част от авторския екип на научно-популярната платформа "Климатека". Изминалата зима в нашата страна е най-топлата откакто се правят метеорологични наблюдения.  В Европа изминалата зима е с положителна аномалия..

публикувано на 30.03.23 в 16:31

Доброволци почистиха път между мездренски села

Доброволци почистиха пътя между мездренските села Лик и Дърманци . В инициативата на кметство Лик участват близо 20 местни жители, сред които и деца. Събрани са около 80 чувала отпадъци. Акцията е организирана с обява в социалните мрежи и на място в селото. Община Мездра е съдействала с консумативи и извозването на чувалите с отпадъци, обясни..

публикувано на 30.03.23 в 14:55

Кърлежите - нежеланите предвестници на пролетта

Заедно с високите температури и хубавото настроение, което носят, няма как да не отбележим и появата на нежеланите паразити, каквито са кърлежите. Пръскането срещу тях вече започна в някои градове.  Във видинското спешно отделение има много малко регистрирани пациенти с ухапвания от кърлеж за тази година, но тепърва се очакват, обясни д-р..

публикувано на 30.03.23 в 13:35

Полезен ли е за потребителите сайтът с цените на храните

Електронна платформа предоставя информация за цените на основните храни у нас. На държавния сайт foodprice.bg освен мониторинг на цените на продуктите от малката потребителска кошница може да бъде направена справка и за контролните дейности, извършвани от държавните органи. Това е много полезен инструмент за всяко правителство, за да следи за..

публикувано на 30.03.23 в 11:37

В "Музикална зона" на 30 март 2023 слушаме Луи Прима

От всички музикални гиганти от дните на големите суинг-бендове и диксиленд джаза има един, който се отличава от всички тях с най-големия си принос към съвременната музика и курса, който е поел и това е Луи Прима. Той е смел, талантлив и амбициозен. Всичко започва, когато рязко стартира от малкия клуб на известната 52-ра улица, намираща се между..

публикувано на 30.03.23 в 09:00

Портал и сборник с архивни документи ще бъдат представени във Видин

Портал за споделяне на архивни документи от и за периода на Българското възраждане и сборникът "Българските земи в архивите и документите от XVIII-XIX век: Модерност и традиция" ще бъдат представени във Видин. Създадени са по научен проект, чиято цел е да даде възможност на институциите да споделят информация за съхраняваните от тях..

публикувано на 29.03.23 в 17:21