Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Северозападът се готви за новогодишната нощ

Видинска новогодишна нощ
Снимка: Светослав Цветанов, Радио ВидинОбщините в Северозапада са подготвили празнично посрещане на новогодишната нощ след двегодишна пауза заради пандемията. Община Видин предвижда специална програма за видинчани и гости на града. Това каза Силвана Сюлейман, старши експерт в отдел "Култура" на общинската администрация:


"Всички граждани да заповядат от 23 часа на площад "Бдинци", където сме подготвили програма с участието на Орлин Павлов, Ансамбъл за народни песни и танци "Дунав" и Градски духов оркестър. Вярвам, че времето ще е хубаво така, както беше и по времето на коледните празници и се надявам наистина, нашите съграждани да излязат от своите домове и да имаме възможност да посрещнем 2023 година заедно... с много весело настроение, с много хубаво червено вино, което Общината също ще осигури и с много надежди и вяра за това, че дните, които идват ще бъдат по-здрави, по-добри и ще донесат благоденствие за всички нас."


Повечето от запитаните в нашата анкета видинчани казват, че биха отишли на площада на Нова година: 


"Имам планове да си прекарам Новата година вкъщи, да си посрещна с нашите, но след това може да изляза, да се срещна с хора, да се позабавляваме всички заедно, да посрещнем Новата година... Да, бих отишла... Ние ще сме в ресторант и ще сме близо до площада, така че можем да отидем на празничната програма... Да, знам, много се вълнувам. Най-голямата фенка съм, ще ходим с моята приятелка Лъчезара, дойде от Пазарджик специално за концерта."


Празнично посрещане на Новата 2023 година ще има и в Монтана, на площад "Жеравица". Програмата включва участие на народната певица Радостина Паньова и танцов ансамбъл “Пъстрина“, с хореограф и художествен ръководител Първан Първанов, които имат подготвени специално за празника композиции по нейните песни. Брас бенд "Виво Монтана" ще весели събралите се да отбележат началото на новата година в Монтана. Основателят на музикалната формация Пламен Крумов разказа какво да очакват монтанчани в празничната нощ:


"Ще изнесем програма най-вече от български народни хора, включено е задължително и дунавското хора в 00:00 часа да зарадваме всички жители и гости на град Монтана... В нашия град последно преди четири години имахме участие, две години не посрещахме новата година, във връзка с пандемията, но сме имали две поредни години участия в нашия град навръх Нова година... На всяка новогодишна нощ, на която сме свирили, центърът е бил изпълнен със съграждани и с хора, които са излезли да посрещнат новата година под открито небе, радват се много на хора̀ и играят много, забавляват се и нас това още повече ни радва и ни вдъхновява да свирим."


Община Монтана е предвидила и томбола с награди, в която могат да участват всички, присъстващи на площада. Ще има и тържествена заря.


Общината във Враца също организира посрещане на новата 2023 година, каза Радосвета Крумова, главен експерт "Култура" в общинската администрация:


"Традиционно във Враца още в 23:30 часа хората започват да се събират на централния площад "Христо Ботев", където очакват да започне отброяването на последните 60 секунди от старата година. Така ще бъде и тази година и след това ще има изпълнения на Духов оркестър "Огоста" около 30 минути. В 00:30 часа се очаква на площада да дойде кметът на община Враца господин Калин Каменов, заедно с Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, които ще поздравят хората с настъпването на 2023 година и небето ще бъде озарено от празнична заря. След това народният певец Светлин Миланов ще весели всички жители и гости на Враца със своите песни."


За първи път на 1 януари във Враца ще се състои сурвакарски празник и отбелязване на Васильовден. Проявата ще започне от 13:00 часа на централния площад "Христо Ботев".
Вижте още

Невена Цонева: Препоръчвам редовното ходене на зъболекар

Редовна грижа за зъбите у дома и профилактични посещения при зъболекар е рецептата за красива усмивка на певицата Невена Цонева. В "Час при зъболекаря" красивата изпълнителка сподели личния си опит и си спомни за първото си посещение в зъболекарския кабинет: „Първо, искам да ви кажа колко е важно, от личен опит знам, да се грижим за зъбите..

публикувано на 20.03.23 в 16:52

Министерството на финансите предлага 940 лева минимална заплата от следващата година

940 лева да  минималната работна заплата (МРЗ) от 2024 година. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за тази година. Новината съобщи министърът на финансите Росица Велкова. Увеличението на минималната заплата е стъпка в правилната..

публикувано на 20.03.23 в 14:16
Силвия Велинова, остеотерапевт

Какво е остеопатия

Остеопатията е холистична наука, която се занимава с откриването и решаването на проблема. Докато конвенционалната медицина разглежда проблема като локален, то холистичният подход е глобален и обширен. Това обясни остеотерапевтът Силвия Велинова и поясни при кои заболявания се прилага този лечебен метод: "Терминът произхожда от..

публикувано на 20.03.23 в 14:10

Видин се обединява в подкрепа на 4-годишния Симеон

Днес ви запознаваме с историята на 4-годишния Симеон от Видин. Той се ражда нормално, растежът и развитието му са нормални до поставянето на многокомпонентна детска ваксина, която предизвиква отлагането на много тежки метали в неговия организъм, разказва майката на момчето Лора. След множество консултации със специалисти се установява, че детето..

публикувано на 20.03.23 в 14:02

Седем нови социални услуги ще разкриват в Ружинци

Законът за социалните услуги за първи път въведе планиране на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, като водещи ще са общинските администрации. Националната карта на социалните услуги е обвързана с преброяването на населението и трябва да бъде приета до 12 месеца от публикуването на резултатите. За да бъде изготвена тази карта,..

публикувано на 20.03.23 в 10:40

"Неделник" от 19 март 2023 година

Много вкусни и забавни неща има в този "Неделник".  "Животът е вкусен, когато е забавен!". Цитирам колежката от Радио България, Миглена Иванова, която ни срещта с "Готварска книга за големи деца" . В нея ще намерите 28 сладки и солени рецепти… в комикси. Необичайната книга е дело на Аля Маркова , обединила в нея двете си големи страсти –..

публикувано на 19.03.23 в 13:57

Да бъдем достойни кръстоносци

Неделята, в която се намираме днес е Трета на Великия пост, посветена на Кръста Христов. Кръст, на Който бе разпънато тялото на нашия Спасител и Господ Иисус Христос. "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Братя и сестри! Днес настъпи третата неделя на Великия пост. Този неделен ден се нарича Неделя Кръстопоклонна . Вие всички..

публикувано на 19.03.23 в 08:00