Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северозападът се готви за новогодишната нощ

Видинска новогодишна нощ
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин



Общините в Северозапада са подготвили празнично посрещане на новогодишната нощ след двегодишна пауза заради пандемията. Община Видин предвижда специална програма за видинчани и гости на града. Това каза Силвана Сюлейман, старши експерт в отдел "Култура" на общинската администрация:


"Всички граждани да заповядат от 23 часа на площад "Бдинци", където сме подготвили програма с участието на Орлин Павлов, Ансамбъл за народни песни и танци "Дунав" и Градски духов оркестър. Вярвам, че времето ще е хубаво така, както беше и по времето на коледните празници и се надявам наистина, нашите съграждани да излязат от своите домове и да имаме възможност да посрещнем 2023 година заедно... с много весело настроение, с много хубаво червено вино, което Общината също ще осигури и с много надежди и вяра за това, че дните, които идват ще бъдат по-здрави, по-добри и ще донесат благоденствие за всички нас."


Повечето от запитаните в нашата анкета видинчани казват, че биха отишли на площада на Нова година: 


"Имам планове да си прекарам Новата година вкъщи, да си посрещна с нашите, но след това може да изляза, да се срещна с хора, да се позабавляваме всички заедно, да посрещнем Новата година... Да, бих отишла... Ние ще сме в ресторант и ще сме близо до площада, така че можем да отидем на празничната програма... Да, знам, много се вълнувам. Най-голямата фенка съм, ще ходим с моята приятелка Лъчезара, дойде от Пазарджик специално за концерта."


Празнично посрещане на Новата 2023 година ще има и в Монтана, на площад "Жеравица". Програмата включва участие на народната певица Радостина Паньова и танцов ансамбъл “Пъстрина“, с хореограф и художествен ръководител Първан Първанов, които имат подготвени специално за празника композиции по нейните песни. Брас бенд "Виво Монтана" ще весели събралите се да отбележат началото на новата година в Монтана. Основателят на музикалната формация Пламен Крумов разказа какво да очакват монтанчани в празничната нощ:


"Ще изнесем програма най-вече от български народни хора, включено е задължително и дунавското хора в 00:00 часа да зарадваме всички жители и гости на град Монтана... В нашия град последно преди четири години имахме участие, две години не посрещахме новата година, във връзка с пандемията, но сме имали две поредни години участия в нашия град навръх Нова година... На всяка новогодишна нощ, на която сме свирили, центърът е бил изпълнен със съграждани и с хора, които са излезли да посрещнат новата година под открито небе, радват се много на хора̀ и играят много, забавляват се и нас това още повече ни радва и ни вдъхновява да свирим."


Община Монтана е предвидила и томбола с награди, в която могат да участват всички, присъстващи на площада. Ще има и тържествена заря.


Общината във Враца също организира посрещане на новата 2023 година, каза Радосвета Крумова, главен експерт "Култура" в общинската администрация:


"Традиционно във Враца още в 23:30 часа хората започват да се събират на централния площад "Христо Ботев", където очакват да започне отброяването на последните 60 секунди от старата година. Така ще бъде и тази година и след това ще има изпълнения на Духов оркестър "Огоста" около 30 минути. В 00:30 часа се очаква на площада да дойде кметът на община Враца господин Калин Каменов, заедно с Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, които ще поздравят хората с настъпването на 2023 година и небето ще бъде озарено от празнична заря. След това народният певец Светлин Миланов ще весели всички жители и гости на Враца със своите песни."


За първи път на 1 януари във Враца ще се състои сурвакарски празник и отбелязване на Васильовден. Проявата ще започне от 13:00 часа на централния площад "Христо Ботев".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00

За трудния път да станеш професионален готвач

Днес ви срещаме с една изключителна видинчанка. Тя е на 30 години, казва се Сибел Мартинова и е готвач . Истината е, че никога не е имала тази мечта да работи в кухня , случило се по много естествен и неусетен начин. Имала е период, в който е започнала да се замисля с какво се храни. И така започва все по-често да прави по-осъзнати решения и..

публикувано на 27.03.24 в 17:00

Дизайнер показва облеклото на цар Иван Срацимир в крепостта "Баба Вида"

Какъв е бил дрескодът през Средновековието и какви дрехи са носили владетелят на Видинското царство цар Иван Срацимир и неговата съпруга царица Анна? Отговорите могат да бъдат открити в крепостта "Баба Вида" , която през XIV век царят обитавал като феодален замък, а днес в една от залите му са подредени възстановки на облекла от този период...

публикувано на 27.03.24 в 16:20

Кристина Патрашкова представя "Въпреки всичко" в Козлодуй

Известната българска журналистка Кристина Патрашкова ще представи книгата си "Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата" на среща с читатели в Козлодуй . Това е вторият северозападен град след Враца, който авторката ще посети по повод излизането на книгата. Поканата ѝ отправят от местното читалище, но както Кристина Патрашкова..

публикувано на 27.03.24 в 16:01