Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Представиха платформа, която се справя с фалшиви новини

Ученици от Видин първенци в състезание по маркетинг

Снимка: радио ВидинНа първо място се класираха учениците от ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин на националното състезанието "THE CODE 2022".  Състезанието е за практическо обучение по маркетинг в световен мащаб.


Училищният отбор 3 "Rola team" трябваше да създаде продукт, който по всякакъв начин да се справя с разпространението на фалшивите новини в онлайн пространството. В отбора влизат ученици от специалност "Икономика и мениджмънт"- Светослав Каменов, Анелия Лазарова, Лора Йорданова и Рая Петрова от 12. А клас и Ана-Мария Мигленова, Вероника Иванова от 11. А клас. Техен ръководител е Радка Ванчева, преподавател по компютърно счетоводство:


"На това състезание спечелихме първо място. С гордост може да кажем, че отборът на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин се отличи с креативност, иновативност и умение за презентиране и заслужено зае първото място. Трябваше за една седмица да изпратим нашия продукт и бяхме одобрени. Онлайн представихме отново нашия продукт и спечелихме. Втори останаха отборите на Пловдив и на София. Състезанието беше много интересно, актуално и трудно".


Идеята да се създаде продукт, който се справя с фалшивите новини, се оказа иновативна и креативна, разказват Лора Йорданова и Светослав Каменов: 


"Главната идея, която разработихме, е да създадем инстаграм страница и качваме различни постове като превенция и разпространяване на фалшиви новини... Имаме специални видеоклипове и стъпки, с които да познаем фалшивите новини... Идеята ни е хората да следват основни стъпки, като да проверят дали съдържанието е оригинално и др. Даваме достоверни източници в нашата платформа, които ни помагат да отсеем фалшивите новини..."


Повече чуйте в прикачените файлове.Вижте още

Невена Цонева: Препоръчвам редовното ходене на зъболекар

Редовна грижа за зъбите у дома и профилактични посещения при зъболекар е рецептата за красива усмивка на певицата Невена Цонева. В "Час при зъболекаря" красивата изпълнителка сподели личния си опит и си спомни за първото си посещение в зъболекарския кабинет: „Първо, искам да ви кажа колко е важно, от личен опит знам, да се грижим за зъбите..

публикувано на 20.03.23 в 16:52

Министерството на финансите предлага 940 лева минимална заплата от следващата година

940 лева да  минималната работна заплата (МРЗ) от 2024 година. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за тази година. Новината съобщи министърът на финансите Росица Велкова. Увеличението на минималната заплата е стъпка в правилната..

публикувано на 20.03.23 в 14:16
Силвия Велинова, остеотерапевт

Какво е остеопатия

Остеопатията е холистична наука, която се занимава с откриването и решаването на проблема. Докато конвенционалната медицина разглежда проблема като локален, то холистичният подход е глобален и обширен. Това обясни остеотерапевтът Силвия Велинова и поясни при кои заболявания се прилага този лечебен метод: "Терминът произхожда от..

публикувано на 20.03.23 в 14:10

Видин се обединява в подкрепа на 4-годишния Симеон

Днес ви запознаваме с историята на 4-годишния Симеон от Видин. Той се ражда нормално, растежът и развитието му са нормални до поставянето на многокомпонентна детска ваксина, която предизвиква отлагането на много тежки метали в неговия организъм, разказва майката на момчето Лора. След множество консултации със специалисти се установява, че детето..

публикувано на 20.03.23 в 14:02

Седем нови социални услуги ще разкриват в Ружинци

Законът за социалните услуги за първи път въведе планиране на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, като водещи ще са общинските администрации. Националната карта на социалните услуги е обвързана с преброяването на населението и трябва да бъде приета до 12 месеца от публикуването на резултатите. За да бъде изготвена тази карта,..

публикувано на 20.03.23 в 10:40

"Неделник" от 19 март 2023 година

Много вкусни и забавни неща има в този "Неделник".  "Животът е вкусен, когато е забавен!". Цитирам колежката от Радио България, Миглена Иванова, която ни срещта с "Готварска книга за големи деца" . В нея ще намерите 28 сладки и солени рецепти… в комикси. Необичайната книга е дело на Аля Маркова , обединила в нея двете си големи страсти –..

публикувано на 19.03.23 в 13:57

Да бъдем достойни кръстоносци

Неделята, в която се намираме днес е Трета на Великия пост, посветена на Кръста Христов. Кръст, на Който бе разпънато тялото на нашия Спасител и Господ Иисус Христос. "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Братя и сестри! Днес настъпи третата неделя на Великия пост. Този неделен ден се нарича Неделя Кръстопоклонна . Вие всички..

публикувано на 19.03.23 в 08:00