Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарители събраха 7000 лева за ремонт на храма в село Костичовци

Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Над 7000 лева са събрани от дарения за ремонт на църквата "Св. Николай Чудотворец" във видинското село Костичовци. Храмът, построен през 1882 година, се нуждае от обновяване на покрива. Ремонтът се очаква да започне през пролетта, каза Цветан Петров от църковното настоятелство:


"Ремонтът е отложен за напролет, защото закъсняхме с набирането на средства и митрополията са обещали да се включат и те. Изцяло нов покрив ще се направи, с нови керемиди ще бъде. След това таванът, където има нужда, също ще се ремонтира. Това ще бъде на първо време, но по-нататък ще видим да направим и други кампании. За трети път след 1990 година всичко събираме от дарения, за да ремонтираме. Преди това пак правихме покрив, след това отвътре се измаза и сега вече за трети път."


В подкрепа на ремонта през есента бе организирана родова среща на жители на селото и техни потомци от цялата страна. Концерт изнесе първата българска мъжка вокална формация за старинна полифонична музика "Светоглас". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще ремонтират пътя Лом-Козлодуй

Основен ремонт на пътя Лом-Козлодуй предвижда да извърши Агенция "Пътна инфраструктура". 94 километра от второкласния път на територията на областите Монтана и Враца е включен в инвестиционната програма на АПИ. Обявена е обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на техническия проект за ремонт на отсечката. До започване на основния..

публикувано на 02.06.24 в 09:36

Д-р Йордан Иванов представи исторически роман в Лом

Д-р Йордан Иванов, специалист по ушно-носно-гърлени болести в ломската болница "Св. Николай Чудотворец", представи шестата си поред книга "Видинската корона" в камерната зала на Народно читалище "Постоянство 1856". Вдъхновен от династията Шишмановци, цар Георги I Тертер и съдбата на Видинското царство, д-р Иванов извежда на преден план вечните теми..

публикувано на 02.06.24 в 09:02

Детска градина в Лом изпрати своите абитуриенти

Децата от подготвителната група на детска градина №1 "Снежанка" в Лом зарадваха родители, учители, баби и дядовци с музикално-поетична програма, по случай завършването на обучението им в детската градина. Тържество се проведе в салона на туристическия културно-информационен център в квартал "Боруна". Бъдещите първокласници показаха много знания и..

публикувано на 02.06.24 в 08:52

Продължава "Summer vibes" във Видин

Днес е вторият ден от провеждащия се за пети път във Видин "Summer vibes". До крепостта Баба Вида, видинчани и днес ще могат да се насладят на богата програма, каза заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова. П редвидени са изложба на старинни оръжия, историческа викторина, патриотични игри, с което ще се отдаде почит към Ботев и загиналите за..

публикувано на 02.06.24 в 08:36

Организират превоз до Околчица в Деня на Ботев

Организират транспорт за всенародното поклонение на връх Околчица, съобщиха от общинската управа във Враца.  На 2 юни местната администрация и общественият превозвач "Тролейбусен транспорт" организират превоз на жители и гости на града до историческия връх в Балкана.  Транспортът от Враца до Околчица ще се извършва на всеки 30 минути в интервала от..

публикувано на 02.06.24 в 08:30

Отбелязваме Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

На 2 юни отбелязваме Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Точно в 12.00 часа сиренната система в цялата страна ще бъде задействана в продължение на 2 минути в памет на героите. Във Врачанския Балкан, където преди 148 години е убит гениалният поет и революционер, ще се проведе традиционното всенародно поклонение..

публикувано на 02.06.24 в 08:22

През юни продължават изявите на колективите при градското читалище в Мездра

Готов е Календара на дейностите и участията на колективите от НЧ "Просвета 1925 - Мездра"  за предстоящия месец. Нормално най-много са участията на различните възрастови групи на танцьорите.   На 2 юни участие на Средношколски танцов ансамбъл “Мездра” в празник в с. Люти брод, от 7  до 16 юни в Мултикултурен фестивал “Duna Karnevál” в Будапеща,..

публикувано на 01.06.24 в 15:53