Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Асен Меджидиев: Ситуацията с недостига на медикаменти в аптеките във Видин не е тревожна

3
Снимка: радио Видин

Здравният министър д-р Асен Меджидиев продължи и днес с проверката си в аптеките във Видин. По думите му ситуацията не е толкова тревожна и я определи като "овладяема".

"Недостиг има, но на много малко продукти, а не на това, което се артикулира онзи ден в медиите – че липсват 300 живото спасяващи медикамента", каза Асен Меджидиев.

"В момента наистина по-голямото затруднение е пулмикорт, но на централно ниво имаме около 6000 опаковки, очакваме другата седмица още 4000, в края на месеца чакаме пак пулмикорп, но под друго търговско наименование – той си е с генерика будезонид, същият състав, просто друго търговско наименование, но и него ще го има.

Вентолин имаме като турбухалер, имаме и 6000 опаковки в момента нова доставка, чакаме следващата седмица още 4000."

По думите му "единствената липса в момента, която отчитам по аптеките, е на амоксиклав суспензия за деца, но го има в таблетна форма".

"Мога да кажа отговорно, че почти всички останали антибиотици – и цефалоспорини втора генерация и цефалоспорини трета генерация ги намерих и в трите аптеки, които посетих. Нямаме панцеф, който е трета генерация, но има ксимебек на Sandoz, който също е цефалоспорин трета генерация. Говоря за суспенция за деца, детски антибиотици", каза министър Меджидиев и добави:

"Не отчетох недостиг на други антибиотици в аптеките. Говоря от първа линия. Нещо, което аз влизам и питам дали мога да си го закупя".


Проблемът, който д-р Асен Меджидиев открива е, че в някои аптеки не е направена заявка към доставчици при липсата на даден медикамент или ако е налична такава, то тя е само към един доставчик.

"Има някои аптеки, които работят само с по един доставчик, а не ползват всички доставчици в аптечната мрежа. Изискваме по аптеките, ако има липса, да видя съответно каква заявка е направена, дали доставчиците са отговорили, че не могат да го доставят и съответно в този момент проверяваме складовете на едро на тези доставчици дали го имат в наличност, а пък са отказали доставка към аптеките. Понеделник, вторник ще имаме резултати от проверки в складовете, но пак ви казвам, ние горе долу сме наясно с наличностите в складовете. Въпроса е какви заявки се отправят и дали има проблем с това дали има наличност по складовете, а да е отказана доставка  към съответната аптечна мрежа."

Министър Меджидиев препоръчва аптеките да не разчитат само на един доставчик, защото в крайна сметка "трябва да се помисли и за потребността на пациента".


След като здравният министър д-р Асен Меджидиев посети видинската болница „Света Петка“ заяви, че недостигът на някои медикаменти не е от миналия месец. Според думите му липсата на лекарства е от няколко години:

"Давам пример с "Фраксипарина", той е в недостиг от повече от година, да не кажа две, но имаме заместители на него - "Клексан" има в мрежата и се ползва, със същото действие, затова го казвам. Така, че болниците са достатъчно гъвкави, за да могат да намерят заместителите на това, което като конкретно търговско наименование го няма в аптечната мрежа, но има заместителите. Аз затова ще призова и вчера пред вас го казах, лекарите да бъдат малко по-флексибилни, да се изписват медикаменти, да се следи генериката им, да не се мисли само за търговското наименование на продукта. И пак призовавам всички пациенти, да не се създава някаква паника, тъй като това което аз виждам в аптеките в момента, тъй като съм лекар, ако някой продукт го няма, веднага в аптеката намирам продукт със същия състав и със същата генерика, просто на друг производител."

Здравния министър призова и аптечната мрежа да не дава медикаменти на пациенти без изписана рецепта от лекуващия лекар. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 21 май 2024 година

Културен център „Жул Паскин“ е избран да представлява България в конкурса #RegioStars на Европейската комисия. Община Видин участва в конкурса с проекта „Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“. Поканата е от страна на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“. Конкурсът..

публикувано на 21.05.24 в 18:00

Тежка катастрофа блокира движението във Враца

Моторист е загинал този следобед при тежка катастрофа във Враца. Инцидентът е станал към 17 часа на кръстовището на Табашкия мост.   По първоначална информация, мотористът е блъснат от автомобил, правещ забранения на кръстовището обратен завой.  Заради катастрофата трафикът е блокиран. Пътна полиция отбива движението по "Крайречен булевард".

публикувано на 21.05.24 в 17:47

Трима рибари са заловени за бракониерство край язовир "Огоста"

Заловиха трима бракониери на риба на монтанския язовир „Огоста" .  Нарушителите на забраната за улов на риба по време на размножителния период са установени в района на село Боровци, на разливище на язовира, където рибата хвърля хайвера си.  Заловените рибари са от Берковица, съобщи Валери Спасов , инспектор „Рибарство и контрол" ИАРА Монтана:..

публикувано на 21.05.24 в 16:51

623 нарушения на трудовото законодателство констатирани от началото на годината във Видинско

254 проверки за спазване на трудовото законодателство е извършила  Дирекция "Инспекция по труда" във Видин за  първите четири месеца на 2024 година.  Проверени са предприятия със зает персонал от около 9000 работници и служители. Констатираните нарушения са 1351, като  721 от тях се отнасят до осигуряването на здравословните и безопасни условия на..

публикувано на 21.05.24 в 16:30
Храм

Църквата в село Синаговци отбеляза храмовия си празник

В деня на Свети свети Константин и Елена жителите на видинското село Синаговци отбелязват храмовия празник на църквата, която носи името на светите равноапостоли.  Тържествена Света литургия бе отслужена от отец Владимир Велков. След богослужението в двора на църквата бе осветен празничен курбан  и раздаден на вярващите . За доброто..

публикувано на 21.05.24 в 14:28

Във Видин представят сборника "Поетични мостове"

В навечерието на  Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ч италище "Цвят" и Дружеството на писателите във Видин ще представят сборника "Поетични  мостове". В него са включени стихове на 15 видински поети, каза секретарят на читалището Любомир Илиев: "Съставители са Диана..

публикувано на 21.05.24 в 13:53

Мъж счупи стъклата на няколко автомобила в Берковица

Задържаха мъж, счупил предни панорамни и странични стъкла на 4 автомобила  в Берковица  през почивните дни, съобщиха от полицията в Мнтана.  На 20.05.2024 г. в полицейското управление постъпила жалба от 35-годишна местна жителка, която съобщила, че предишната нощ било счупено предното панорамно стъкло на лекия ѝ автомобил "Дачия Дъстър",..

публикувано на 21.05.24 в 11:15