Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биолог: От нас зависи да се чувстваме щастливи

Снимка: Радио Видин


Защо едни хора са по-щастливи от други? Това е един въпрос, който учените си задават много отдавна, а проучванията им показват, че при всички случаи генетиката има някакво отношение. Това каза проф. Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при Българска академия на науките и посочи, че някои от тях дори изказват хипотезата, че вероятно 40% от това дали ще бъдем щастливи е генетично предопределено, а останалите 60% зависят от околната среда:


Проф. Радостина Александрова


"Появява се една доста интересна книга през 2005 година, в която трима учени описват три фактора, които стоят в основата на щастието. Това са обстоятелствата, както казват те, или околната среда, това е нашата умишлена дейност или нещата, които правим, и третото нещо, разбира се, това е нещото, което ни е зададено по принцип, тоест това е генетиката. И дори един от авторите прави опит да даде цифров израз и според нея 50% на практика имат генетична основа. Всичко това обаче са догадки и продължава да бъде така до 2016 година, когато в списание "Нейчър дженетикс" излиза една публикация. Всъщност това е най-голямото публикувано до момента проучване, в което са обобщени данните за 298 000 души. Проучването е ръководено от двама холандски професори, но в него влизат повече от 180 изследователи, в 145 изследователски центъра, в 17 държави. Всъщност това е най-мащабното проучване и то наистина показва, че има генетични варианти. Значи те идентифицират поне три генетични варианта, които са свързани с нашето субективно усещане, че сме щастливи. Те обаче разкриват и още нещо и това са гени, които са свързани с депресията, с депресивните симптоми, 11 гени, които пък имат връзка с невротичните състояния. Така че това е най-голямото проучване, което показва, че генетиката има отношение, но не трябва да я абсолютизираме."


Учените продължават да търсят отговори за връзката между генетиката и щастието и в резултат на работата им процентът на генетичната компонентна е значително понижен, обясни проф. Александрова:


"Това прочуване в „Нейчър дженетикс“ показва, че може би около 1% би могло да бъде обяснено с всички тези генетични варианти нашето различно усещане. Изобщо не бива да забравяме, че ДНК, която е много важна, знаем, че това е Книгата на живота и всеки един от нас се ражда с тази книга, но по никакъв начин не бива да възприемаме това като присъда, а следващото ниво е т. нар. епигенетика, тоест това дали това, което е записано в Книгата на живота, ще бъде прочетено, кога и как. Така че много неща са в нашите ръце и ние в голяма степен сме отговорни за нашето щастие, за това как възприемаме нещата от живота, за това доколко успяваме да оценим малките неща, които ни се случват и които всъщност на практика ни правят щастливи."


Учените търсят причините не само на щастието, но и на на точно противоположното състояние- на депресията. В световен мащаб от това състояние страдат най-малко 350 милиона души, смята се, че това ще бъде едно от заболяванията на бъдещето, ние вече го виждаме и в нашето настояще, каза още биологът. По думите ѝ учените продължават да търсят причините, за да могат да бъдат намерени и отправните точки, които да помогнат както за профилактиката, така и за лечението на депресията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Клуб "Лето 1850" посети Раковишкия манастир

Среща в Раковишкия манастир организираха членовете и сподвижниците на Клуб "Лето 1850".  Мястото е избрано неслучайно - светата обител е местното Оборище, където преди 175 години се събират кнезовете и родолюбците, които подготвят и организират въстанието в Северозапада от лятото на 1850 година, 26 години преди Априлското въстание. На срещата..

публикувано на 16.04.24 в 12:00

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35

Защо образованието е приоритет, но само на думи

Фразата "Образованието е приоритет" често се използва като предизборно клише . Нищо чудно и в следващите седмици до изборите 2 в 1 на 9 юни неведнъж да я чуваме от устата на политиците. Проблемът обаче е, че тези думи така и не се изпълват със съдържание . Според Лора Йорданова , експерт във Фондация "Заедно в час", едно от обяснението за..

публикувано на 15.04.24 в 14:50

Община Видин става част от Националната камара на минералните води в Република България

Членството на община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно 28 общински съветници на редовна сесия на местния парламент днес. Кметът Цветан Ценков обясни, че това е възможност за кандидатстване за финансиране пред националните институции . Той напомни, че през 2023 г. са издадени..

публикувано на 15.04.24 в 14:31

В „Музикална зона“ слушаме магнетичната Caro Emerald

 Днес ще насочим вниманието си към едно холандско бижу, познато със сценичното си име  Каро Емералд.  Не ни трябват много причини, за да я харесаме. Музиката стига. Със сигурност сте слушали супер приятното парче Back it up, което стана нейна запазена марка и трамплин към голяма сцена. От вокален педагог и певица, по-скоро запалена по..

публикувано на 15.04.24 в 09:00