Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Държавна стратегия за минералните извори поиска видински депутат

Бившата минерална баня във видинското село Сланотрън
Снимка: Радио ВИДИН Архив

Народният представител от Видин Росица Кирова предлага създаване на електронна карта на минералните извори, въз основа на която да се направи държавна стратегия за развитието им. Кръгла маса за бъдещето на минералните води се проведе днес, 17 януари, в Народното събрание. Дискусията е по инициатива на видинския народен представител. Според Росица Кирова в полза на цялото общество е да се използва ресурсът на лечебните минерални води, защото това би могло да помогне за повишаване на качеството на живот и икономическия растеж, за привличането на туристи, както и за създаването на заетост, особено в слаборазвити региони.


"Имаше идея към онзи момент да бъде отдаден на концесия минералният извор, без той да бъде разкрит на повърхността. За да може обаче да бъде изведена водата на повърхността, е необходимо да бъдат направени сондажи... За да бъдат направени тези сондажи както проучвателният, така и експлоатационният средствата са доста сериозни и има много процедури, свързани с Министерството на околната среда и водите, за които малките общини, а и повечето общини в България нямат достатъчна експертиза."


За да се даде на концесия определено количество вода, този ресурс трябва де е разкрит и да е собственост или на държавата, или на общината, каза още Кирова. 


"Така че, ако това бъде изведено в национална стратегия и бъде изчистено като процедури, смятам че повече общини ще могат да се възползват и ще бъде по-лесно да се задели финансов ресурс в рамките на бюджета на Република България, целеви, за разкриване на подобни извори и за доразвитие на инфраструктурата на съществуващи такива."


Над 30 представители на дипломатическия корпус в България, законодателната и общинската власт, както  и на неправителствени организации участваха в дискусията в Народното събрание.


Вижте още

Снимката на 3 октомври 2023 година

В Монтана разиграват ситуация на станало  земетресение .  То е част от международно полево учение за Модули за Гражданска защита на Европейския съюз. Часове преди конституционната парламентарна комисия да обсъди на първо четене предложените от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС конституционни промени членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) предупредиха за..

публикувано на 03.10.23 в 18:05

Посещенията в пещерата Магура са по нов график

През два часа са посещенията за групи в пещерата Магура през есенния и зимния период. Новият график е от началото на октомври. В почивните дни, когато има повече туристи, посещенията са през час, каза специалистът "Образование и туризъм" в общинската администрация в Белоградчик Ива Александрова : "Посещенията винаги са били на определен час, тъй..

публикувано на 03.10.23 в 17:15

Международно учение за спасители и пожарникари се провежда в Монтана

В Монтана разиграват ситуация на станало земетресение. То е част от международно полево учение за Модули за Гражданска защита на Европейския съюз. Над 250 пожарникари и спасители от Австрия, Гърция, Турция, Унгария и България ще извършват спасителни дейности.  „Ситуацията е същата, като тази с голямото земетресение в Турция“,..

публикувано на 03.10.23 в 16:47

Клиентите на БДЖ ползват намаления за музея във Враца

Българските държавни железници (БДЖ), Фондация „Америка за България“ и Регионалният исторически музей във  Враца провеждат съвместна кампания за популяризиране на града като атрактивна туристическа дестинация. За целта всички пътуващи по направлението между София и Видин могат да запазят билета от своето пътуване с влака, срещу който ще получат отстъпка..

публикувано на 03.10.23 в 15:58

Специалист по вътрешни и белодробни болести изнесе лекция във Видин

Среща, посветена на здравето на белия дроб и дихателната система на човека се проведе във видинската библиотека. Лектор бе специалистът по вътрешни и белодробни болести д-р Иво Илиев . Той запозна присъстващите с устройството и ролята на белия дроб, с превенцията на белодробните заболявания и грижата за здравето като цяло.  "Говорихме за това как..

публикувано на 03.10.23 в 15:40

74-годишен шофьор загина при катастрофа в Лом

74-годишен водач от Лом е починал на място при пътнотранспортно произшествие в крайдунавския град, съобщават от полицията в Монтана. На 2 октомври около 09,20 ч.  на ул. "Пристанищна" 74-годишен ломски жител при управление на лек автомобил, движейки се в посока от Видин към жп гара Лом, изгубил контрол над волана, излязъл вляво извън пътното..

публикувано на 03.10.23 в 12:04

Мъж и 15-годишно момче от Карбинци загинаха при катастрофа

Мъж на 32 години и 15-годишно момче загинаха при катастрофа по пътя Ружинци–Дреновец, при разклона за с. Роглец . Сигналът за инцидента е подаден тази нощ в 00:49 часа на тел.112.  Според първоначалните данни лекият автомобил, шофиран от мъжа,  излязъл от пътя и се преобърнал в дере. На място са загинали водачът и 15-годишен пътник, двамата от с...

публикувано на 03.10.23 в 09:51