Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Подписка в подкрепа на българския лев започна във Видин

Снимка: Радио Видин

Подписка за провеждане на референдум за запазване на българския лев и срещу влизането в еврозоната организират от партия „Възраждане“ във Видин. Според Венцислав Михайлов, участник в инициативата и симпатизант на партийната организация, с приемането на новата валута ще загубим суверенитета си като държава.


"Тази подписка е не само на "Възраждане", но и на много непартийни и обществени организации. Целта е да се запази едно от малкото неща, които ни определят като българи. Това е българският лев."


Попитани в анкета видинчани изказаха резерви към еврото като нова национална валута:


"Приемането на еврото, както всяка промяна, има своите позитиви и негативи. За криза е ясно, че ще се случи поради приемането... Не мога да кажа с точност. В Германия беше така- когато марката я смениха с евро, хората се оплакваха, че всичко е поскъпнало... Смятам, че няма да се стигне до някакви кризи... Дори Стив Ханке, който беше инициатор за този паричен съвет, е категоричен, че ако приемем еврото, ще се почувстваме така, както Гърция се е почувства в момента... Никой не е доволен от еврото, това означава качване на цените, не е за България това."


Подписката ще продължи три месеца. От „Възраждане“ се надяват да съберат 400 хиляди подписа, за да може темата да влезе в Народното събрание. Въпросът към българските граждани в искания референдум ще бъде: "Съгласни ли сте България да запази българския лев като единствена официална валута до 2043 година?".

Вижте още

Снимката на 21 септември 2023 година

За трети път Белоградчик е домакин на  балонена фиеста .  Тази година събитието, което се провежда от 21-ви до 24-ти септември, привлича рекорден брой хора, желаещи да изпитат емоцията на полета с балон, разказа Евтим Стефанов, който е един от организаторите на инициативата. Видин е областта в България с най-ниска средна работна заплата - 1..

публикувано на 21.09.23 в 18:00

Във Враца ще подкрепят децата с лицеви аномалии

Във Враца ще бягат благотворително с усмивка на 23 септември. Инициативата "Бягай с усмивка" цели набиране на средства в подкрепа на деца с лицеви аномалии и се провежда за трети път, каза Методи Симеонов , който е един от организаторите, както и родител на дете с лицеви аномалии:   "Нашето трасе е около 25 километра в планината, така че..

публикувано на 21.09.23 в 17:14

Среща за санирането на жилищата ще се проведе в Белоградчик

На 25 септември в Младежкия дом в Белоградчик ще се проведе среща със собствениците на жилищни обекти, които до 18 септември са подали заявления за интерес за включване в концепция за интегрирани териториални инвестиции, за финансиране на внедряване на енергийно ефективни мерки в многофамилни и еднофамилни жилищни сгради. Срещата се организира..

публикувано на 21.09.23 в 15:54

Враца отбелязва тържествено Деня на независимостта

На тържествена церемония във Враца ще бъде отбелязана 115-годишнина от обявяването на Независимостта на България , съобщиха от общинската управа.  Събитието ще се проведе на 22 септември (петък) от 11:00 ч. на площад "Христо Ботев".  В програмата участие ще вземат духовият оркестър, както и танцовите състави “Хемус” и “Вратица”.  Пред..

публикувано на 21.09.23 в 15:35

Белоградчик е домакин на балонена фиеста

За трети път Белоградчик е домакин на балонена фиеста . Тази година събитието, което се провежда от 21-ви до 24-ти септември, привлича рекорден брой хора, желаещи да изпитат емоцията на полета с балон, разказа Евтим Стефанов , който е един от организаторите на инициативата. "Имаме може би два пъти повече желаещи да летят с балон, включително..

публикувано на 21.09.23 в 15:01

Документален филм за Ваклуш Толев ще бъде представен в Монтана

Документалният филми  “Ваклуш” ще бъде прожектиран в Монтана днес, 21 септември, от 18:00 часа в Общинския младежки дом. Лентата е посветена на 100-годишнината от рождението на известния духовен водач и учител Ваклуш Толев . Филмът е сниман в периода 1998-2022 г. и разказва за житейския път и идеите от живота му с много непоказвани архивни кадри,..

публикувано на 21.09.23 в 11:51

Празнична програма, велосъстезание, ретро влак и историческа възстановка за Деня на независимостта в Мездра

С тържество на градския площад на 22 септември 2023 г. (петък) Община Мездра ще отбележи 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Тържеството е от 10:00 ч., посочват от общинската администрация. По традиция честването на празника ще започне с ритуал по издигане на националния флаг и на знамената на Европейския съюз и на..

публикувано на 21.09.23 в 11:30