Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитален експерт: Онлайн търговията продължава да расте

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

Онлайн търговията у нас всяка година се увеличава средно с 30 до 35 процента - това гласи наскоро излязла информация. 


"Статистиката е абсолютно валидна, истинска е статистиката, разбира се. За това последните години повлия изключително много и ковид кризата. Но аз вярвам, че в следващите 1-2 години този процент няма да е толкова висок, въпреки че ще отчитаме много стабилен растеж, продължителен стабилен растеж на онлайн търговията. Тенденцията е такава, че това ще продължи да е водещо в потребителското поведение и все повече и повече хора ще започнат да пазаруват онлайн... Все повече търговци, все повече от бизнесите, които са с физически магазини осъзнават и виждат нуждата като потенциален път и следващо стъпало на развитие да преминат и да предлагат своите стоки и услуги в онлайн пространството", това коментира пред Радио София председателят на Европейската асоциация на дигиталните експерти Преслав Бобев.


В коментара си той засяга и темата възможно ли е онлайн търговията да бъде заплаха за някои търговци с физически магазини и тотално да ги измести. Като по думите му въпросът има два аспекта: 


"От гледна точка на търговците - много от търговците минават в онлайн пространството или са изцяло в онлайн пространството. Изключително гъвкаво, изключително адекватно се приспособяват. И имаме други търговци - виждам как в по-малките градове адаптивността на търговците е по-бавна, по-неосъзната е нуждата да се премине в онлайн пространството и да се продава онлайн. Онлайн търговците ще изместят тези, които не успеят да се адаптират и не успеят да го направят... Аз вярвам, че присъствието на физическия магазин ще си остане и тяхното влияние няма да отпадне. Хората предпочитат да видят, има определени стоки,  нишови стоки, които няма как да минат изцяло в онлайн пространството и все пак клиентът предпочита да види, да пипне, затова не мисля, че онлайн търговията ще измести изцяло физическата търговия, но ще се наложи като все по-голям процент и тенденция. А от гледна точка на потребителите - да, има го недоверието, има го страха от неизвестното. Тук говорим и за смяната на поколенията - в поколението, което е 45 плюс - 50 го има този страх, има това неразбиране на процесите. Хората се адаптират, хората се модернизират, четат, образоват се. Има го, разбира се, и страха от некоректни търговци. За съжаление, този проблем не мисля, че някога ще отпадне, но процентът ще намалява все повече и повече."


Какви са предимствата и какви рискове крие онлайн пазаруването- това коментира Татяна Николова от Видин, която се е занимавала дълги години с този вид търговия:


"На първо място бих посочила като предимство факта, че в по-малките градове, особено във Видин, например, няма достатъчно магазини, няма достатъчно избор,  най-малкото да кажем на дрехи и обувки, от тук стигаме до храни, например като био храни, като някакви по-специфични меса и деликатеси, въпреки че имаме големи вериги, се усеща и липсата на хранителни стоки. Така че за хората в тези населени места е изключително удобно да пазаруват онлайн. Освен това не се налага да се буташ измежду тълпите и хората, да чакаш в пробни, да мериш, да ровиш в много дрехи - така изпускаш нещата, които евентуално би могъл да ги видиш просто с един клик и да ги харесаш. Предимство е, че в онлайн магазините се сортира стоката – можеш да избереш цвят, можеш да избереш конкретен артикул по определени параметри, който да погледнеш, да разгледаш, няма нужда да ровиш навсякъде и да търсиш. Освен това има по-голямо разнообразие онлайн отколкото във физическите магазини... Това, което ми се е случвало, когато съм в куриерска фирма, е да попадам на клиент, който не е изискал да има преглед на стоката и се оказва излъган. Вътре в пакетите има съвсем други артикули. В началото, още преди години, нямаше такива опции и доста хора се оказваха измамени, но мисля че сега няма риск, освен неудобството нещо да не ти стане, ако няма тест в момента и да трябва да го върнеш. Доста е удобно и от тази гледна точка - можеш да подмениш номера, може да вземеш друг модел. Да, чакаш малко, но пък е окей".


Татяна Николова също смята, че онлайн търговията не може да измести изцяло физическите магазини, като обясни, че много хора предпочитат да не пазаруват онлайн и не е удобно за тях. 


Запитани в анкета видинчани бяха на две коренно противоположни мнения - едните казаха, че не купуват от предлаганите в интернет стоки, а другите го приемат за нещо нормално в днешно време.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45