Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Война", "инфлация", "избори" и "Украйна" са думите на 2022-ра

Автор:
Снимка: "Как се пише?"

Думите, белязали 2022-ра, са "война", "инфлация", "избори" и "Украйна". Това показва вотът на хората в широкомащабното изследване на платформата за грамотност "Как се пише?". След тях в първите десет се нареждат "газ", "доброволци", "мижав интерес", "бежанци", "хартиена коалиция" и "рашисти". Първенецът "война" има 51%, следва "инфлация" с 40 на сто от гласувалите, а на трето място, с по 29%, са "избори" и "Украйна".


В кампанията "Думи на годината с Как се пише?", която се провежда за втори път, всеки имаше възможност да гласува за знаковите думи и изрази за България през изминалата година. Какви изводи могат да се направят от класиралите се на първите места думи, коментира за Радио Видин Доротея Николова от организаторите на инициативата:


"Думите, които са белязали 2022 година са тревожни, пълни със страх от бъдещето... Това, което си мислим е, че сме много тревожни, много изплашени, много потънали в ужаса на войната. Също така вътрешнополитическите ни драми като че ли не предвещават скорошно разрешаване и ние като че ли почваме да се оттегляме - оттегляме от процеса, от обществения разговор, от политическата активност, от това въобще да общуваме с другия... Това, което се оказва е, че тази година думите и изразите са много буквални, няма игра, няма забавление - словотворчество, много е малко".


Запитани в анкета видинчани отличиха от десетте думи "газ", "инфлация", "Украйна" и "бежанци". 


В изследването на важните за обществото ни теми тази година за първи път у нас се включва още един компонент - класация на най-употребяваните думи и изрази в медиите на български език. Анализът на системата за глобален медиен мониторинг и анализи Sensika показва 20-те най-често споменавани думи в периода 1 януари – 31 декември 2022 г. С помощта на софтуерни инструменти и модели за машинно обучение, тренирани на български език, са проверени 11 300 000 публикации в 7993 онлайн информационни източника – новинарски сайтове, портали, сайтове на електронни медии, блогове и др. Оказва се, че най-използвани са "България", "Русия", "Украйна", "война", "Европа", "САЩ", "политика", "министър", "цена", "дете", "помощ". Сред класиралите се в първите 20 са и "газ", "енергия", "управление" и "икономика".


Журито в допитването и тази година беше съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: Павлина Върбанова – доктор по български език, доц. Георги Лозанов – философ и медиен експерт, Веселина Седларска – журналистка и писателка, Доротея Николова – учителка по български език и литература и журналистка и Захари Карабашлиев – белетрист и драматург.


Тревогата, неизвестността за бъдещето и страхът личат във всяко от предложенията в анкетата, които получиха най-много гласове, отбелязва Веселина Седларска, а доц. Георги Лозанов коментира, че предпочитаните думи са най-ефективната проверка на състоянието на ума, а когато думата на годината е само една или пък три, проверката се превръща в най-бързата и най-афористичната социология. 


Изследването на нагласите сред хората се проведе в три етапа. В първия - от 4 до 11 януари - всеки имаше възможност да даде своите предложения за думи на годината на Фейсбук страницата на "Как се пише?". Този път те бяха за 311 различни думи и израза. Във втория етап от 30-те предложения с най-много гласове 5-членно жури отся 10. Кои 3 от тях са най-важните за нас като общество, избирахме в анкета от 16 до 21 януари в третия, последен етап, а всеки от анкетираните имаше възможност да посочи до три от предложенията.


Интересна е съпоставката с въпросите, които вълнуваха хората през предходната 2021-ва. Тогава на първите три места в анкетата се наредиха некнижовното "преценям", "антиваксър" и "изчегъртване".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Две зрелостнички от Видин са с национални дипломи

Християна Страхилова е възпитаник на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин . За нея книгата на ученическия живот е вече затворена, но със своите постижения тя ще остане за дълго в сърцата на своите учители и съученици. Хриси получава национална диплома за средно образование и изкарва две пълни шестици на задължителния и избирателния държавен зрелостен..

публикувано на 25.06.24 в 17:03

Жителка на село Новоселци се оплака от слабо електрозахранване

Жителка на видинското  село Новоселци сигнализира, че от години има проблем с електрозахранването . Габриела Борисова казва, че   токът в дома ѝ е слаб, има и изгорели електроуреди. Сигнализирали са писмено и устно енергийното дружеството, но досега нямат решение на проблема.  "Тук, преди няколко години, токът стана много слаб, направо като..

публикувано на 25.06.24 в 14:52

РЗИ-Видин: Къпането в река Дунав няма да бъде разрешено

С настъпването на горещите дни  видинчани търсят прохлада във водите на река Дунав . Доколко това е здравословно и разрешено ли е, потърсихме за коментар Регионалната здравна инспекция във Видин . От РЗИ съобщиха, че къпането във водите на река Дунав няма да бъде разрешено и занапред, тъй като крие риск за хората. "И тази и следващите..

публикувано на 25.06.24 в 14:24
Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България

Красимир Георгиев, АКАБ: Държавата се опитва да изгони търговците от храма, но иска и да ги компенсира

Предлаганите промени в обучението и изпитите за шофьори, които предвиждат кандидатите да се явяват на теоретичен или практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от приключването на обучението , са публикувани за обществено обсъждане от Министерството на транспорта. Другото съществено предложение е за пълна дигитализация..

публикувано на 25.06.24 в 13:59

Какво се случва с градския плаж във Видин?

Ще остане ли градският плаж "Баба Вида" в историята на Видин като уникално място за плажуване на три нива, покрито с пясък, с естествено течаща вода, съчетано с красивата историческа забележителност - едноименната средновековна крепост? В общественото пространство се говори за това, че след започналия там ремонт, пясъкът вече е премахнат и на..

публикувано на 25.06.24 в 13:00

Фестивалите "Vidin Art Festival" и "The River" се обединяват в едно

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От 28 юни до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще предложи..

публикувано на 24.06.24 в 15:00
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Румяна Димитрова: Цветовете влияят върху нашата психика и физика

Вече сме обсъждали това, че цветовете играят важна роля в нашето ежедневие, без да го осъзнаваме напълно. Говорили сме това, че те могат да повлияят на нашите емоции, поведение и дори на физическото ни състояние.  В днешното издание на "Модни лабиринти" ще задълбочим тази тема и ще разгледаме как различните цветове въздействат не..

публикувано на 24.06.24 в 14:00