Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Обществено обсъждане за минерален извор ще се проведе във Видин

| обновено на 24.01.23 в 09:15
Снимка: Радио ВИДИН

Обществено обсъждане за промяна на предназначението на имота в землището на Градец, в който се намира минерален извор, ще се състои днес, 24 януари, във Видин. По думите на кмета на Общината Цветан Ценков заради "политически боричкания" Басейнова дирекция "Дунавски район" не издава разрешително за проучване на изворите във Видинско. Ето как коментира казуса народният представител Росица Кирова:


"Този, който управлява държавата в момента е Радев със служебен кабинет. Ти си му бил в инициативния комитет. Ами обади му се да те заведе при министъра на екологията и той да разпореди на Басейнова дирекция да си свърши работата. какво политическо боричкане... Да, че Министерството на околната среда и водите не си върши работата, съм абсолютно съгласна с господин кмета. Аз това го знам от личен опит."  


Росица Кирова припомни какво предвижда първоначалният план за разкриване на изворите във Видин, Сланотрън и Градец.


"Първо трябва да заложат пари за проектиране, трябва обществена поръчка, трябва да бъде избрана фирма, която да направи проекти. Трябва да изработи проектите, трябва да се одобрят тези проекти. Трябва след това да бъде издадено разрешение за сондаж. Трябва да получим целево финансиране от държавата, след което, като изкараме водата, трябва да разделим 5 литра в секунда за балнеолечебен център, 7 литра в секунда за петзвезден хотел, 8 литра в секунда за лечебница с еди-каква си категория, построена на еди-кое си място, с еди-колко си работни места и с трайност на инвестицията еди-колко си години."


Росица Кирова определи като грешно решението на Община Видин да даде на концесия минералните извори преди да бъдат извършени сондажите. Според нея, по този начин не може да се гарантира, че находищата ще бъдат използвани в обществена полза.


Обществено обсъждане във Видин днес е за промяна на предназначението на поземления имот от "обработваеми земеделски земи" в територия "предимно производствени дейности". Имотът е общинска собственост и предназначението му трябва да се промени по кадастрална карта, каза кметът на село Градец Илия Томов.


"Понеже той се води земеделска земя, трябва да се преобразува на земя, която е за строителство, урбанизирана, за да може при това положение да се регистрира самият извор... След като се регистрира и се минат всички процедури, Община Видин да го даде на концесия."


Откриването на бутилиращо предприятие или балнеосанаториум ще допринесе много за развитието на населеното място, каза още Илия Томов.


"Жителите на село Градец искат това нещо да се случи, защото аз от 2012 година пиша за този извор. Най-важното нещо, което може да се случи за село Градец, е този минерален извор "Сондата". Той ще допринесе много за нашето развитие, за работни места, защото ние искаме да се бутилира минерална вода и един балнеосанаториум да направим."


Общественото обсъждане е насрочено за 14 часа, в залата на Общинския съвет.


Вижте още

Отбелязваме 115 години от провъзгласяването на Независимостта на България

Отбелязваме 115 години от обявяване на Независимостта на Република България.  На тази дата през 1908 година в старата столица Търново княз Фердинанд прочита манифест към българския народ, с който България е обявена за независимо царство. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ..

публикувано на 22.09.23 в 07:50

Снимката на 21 септември 2023 година

За трети път Белоградчик е домакин на  балонена фиеста .  Тази година събитието, което се провежда от 21-ви до 24-ти септември, привлича рекорден брой хора, желаещи да изпитат емоцията на полета с балон, разказа Евтим Стефанов, който е един от организаторите на инициативата. Видин е областта в България с най-ниска средна работна заплата - 1..

публикувано на 21.09.23 в 18:00

Във Враца ще подкрепят децата с лицеви аномалии

Във Враца ще бягат благотворително с усмивка на 23 септември. Инициативата "Бягай с усмивка" цели набиране на средства в подкрепа на деца с лицеви аномалии и се провежда за трети път, каза Методи Симеонов , който е един от организаторите, както и родител на дете с лицеви аномалии:   "Нашето трасе е около 25 километра в планината, така че..

публикувано на 21.09.23 в 17:14

Среща за санирането на жилищата ще се проведе в Белоградчик

На 25 септември в Младежкия дом в Белоградчик ще се проведе среща със собствениците на жилищни обекти, които до 18 септември са подали заявления за интерес за включване в концепция за интегрирани териториални инвестиции, за финансиране на внедряване на енергийно ефективни мерки в многофамилни и еднофамилни жилищни сгради. Срещата се организира..

публикувано на 21.09.23 в 15:54

Враца отбелязва тържествено Деня на независимостта

На тържествена церемония във Враца ще бъде отбелязана 115-годишнина от обявяването на Независимостта на България , съобщиха от общинската управа.  Събитието ще се проведе на 22 септември (петък) от 11:00 ч. на площад "Христо Ботев".  В програмата участие ще вземат духовият оркестър, както и танцовите състави “Хемус” и “Вратица”.  Пред..

публикувано на 21.09.23 в 15:35

Белоградчик е домакин на балонена фиеста

За трети път Белоградчик е домакин на балонена фиеста . Тази година събитието, което се провежда от 21-ви до 24-ти септември, привлича рекорден брой хора, желаещи да изпитат емоцията на полета с балон, разказа Евтим Стефанов , който е един от организаторите на инициативата. "Имаме може би два пъти повече желаещи да летят с балон, включително..

публикувано на 21.09.23 в 15:01

Документален филм за Ваклуш Толев ще бъде представен в Монтана

Документалният филми  “Ваклуш” ще бъде прожектиран в Монтана днес, 21 септември, от 18:00 часа в Общинския младежки дом. Лентата е посветена на 100-годишнината от рождението на известния духовен водач и учител Ваклуш Толев . Филмът е сниман в периода 1998-2022 г. и разказва за житейския път и идеите от живота му с много непоказвани архивни кадри,..

публикувано на 21.09.23 в 11:51