Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществено обсъждане за минерален извор ще се проведе във Видин

| обновено на 24.01.23 в 09:15
Снимка: Радио ВИДИН

Обществено обсъждане за промяна на предназначението на имота в землището на Градец, в който се намира минерален извор, ще се състои днес, 24 януари, във Видин. По думите на кмета на Общината Цветан Ценков заради "политически боричкания" Басейнова дирекция "Дунавски район" не издава разрешително за проучване на изворите във Видинско. Ето как коментира казуса народният представител Росица Кирова:


"Този, който управлява държавата в момента е Радев със служебен кабинет. Ти си му бил в инициативния комитет. Ами обади му се да те заведе при министъра на екологията и той да разпореди на Басейнова дирекция да си свърши работата. какво политическо боричкане... Да, че Министерството на околната среда и водите не си върши работата, съм абсолютно съгласна с господин кмета. Аз това го знам от личен опит."  


Росица Кирова припомни какво предвижда първоначалният план за разкриване на изворите във Видин, Сланотрън и Градец.


"Първо трябва да заложат пари за проектиране, трябва обществена поръчка, трябва да бъде избрана фирма, която да направи проекти. Трябва да изработи проектите, трябва да се одобрят тези проекти. Трябва след това да бъде издадено разрешение за сондаж. Трябва да получим целево финансиране от държавата, след което, като изкараме водата, трябва да разделим 5 литра в секунда за балнеолечебен център, 7 литра в секунда за петзвезден хотел, 8 литра в секунда за лечебница с еди-каква си категория, построена на еди-кое си място, с еди-колко си работни места и с трайност на инвестицията еди-колко си години."


Росица Кирова определи като грешно решението на Община Видин да даде на концесия минералните извори преди да бъдат извършени сондажите. Според нея, по този начин не може да се гарантира, че находищата ще бъдат използвани в обществена полза.


Обществено обсъждане във Видин днес е за промяна на предназначението на поземления имот от "обработваеми земеделски земи" в територия "предимно производствени дейности". Имотът е общинска собственост и предназначението му трябва да се промени по кадастрална карта, каза кметът на село Градец Илия Томов.


"Понеже той се води земеделска земя, трябва да се преобразува на земя, която е за строителство, урбанизирана, за да може при това положение да се регистрира самият извор... След като се регистрира и се минат всички процедури, Община Видин да го даде на концесия."


Откриването на бутилиращо предприятие или балнеосанаториум ще допринесе много за развитието на населеното място, каза още Илия Томов.


"Жителите на село Градец искат това нещо да се случи, защото аз от 2012 година пиша за този извор. Най-важното нещо, което може да се случи за село Градец, е този минерален извор "Сондата". Той ще допринесе много за нашето развитие, за работни места, защото ние искаме да се бутилира минерална вода и един балнеосанаториум да направим."


Общественото обсъждане е насрочено за 14 часа, в залата на Общинския съвет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Премиерът Главчев: До края на годината ще бъде пуснат пътят в едната лента между Ботевград и Мездра

„До края на годината ще бъде завършен ремонтът на отсечката Ботевград-Мездра . След това строителите обещаха движението да бъде пуснато в една лента. Нека проявим разбиране и толерантност, за да се случат нещата“. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев , който заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството..

публикувано на 26.06.24 в 11:47

Транспортът за фолклорния събор "Леденика" ще бъде безплатен

Транспортът за всички, които искат да посетят Националния фолклорен събор „Леденика“ ще бъде безплатен и тази година, припомниха от Община Враца. Осигурени са превозни средства и за трите фестивални дни, които ще возят желаещите както от града, така и по вътрешните линии на събора. На 28 юни (петък) превозните средства на „Тролейбусен..

публикувано на 26.06.24 в 11:05

Над 500 000 къса контрабандни цигари откри проверка на Дунав мост 2

Общо 508 000 къса (25 400 кутии) цигари задържаха митническите служители в района на Дунав мост при Видин , съобщават от Агенция "Митници".  Контрабандната стока е намерена в  товарен автомобил, излизащ от България в посока Великобритания, който по документи превозва санитарен фаянс. Проверяващите са установили, че поставената на товарния..

публикувано на 26.06.24 в 10:59

Съветници във Враца промениха бюджета

Общинските съветници във Враца направиха някои изменения в бюджета , като корекциите бяха направени по време на юнското заседание на местния парламент. С направената промяна бяха отделени средства за нов входен портал и монтаж на вентилационна система за Детска ясла „Българчета“. С близа 26 000 лева ще бъдат купени два автомобила за..

публикувано на 26.06.24 в 09:48

Проф. д-р Божидар Попов е номиниран за званието "Почетен гражданин на Белоградчик"

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 16 точки.  Съветниците приеха решение относно удостояване на граждани със звание "Почетен гражданин на град Белоградчик и Общината". Така бе гласувано проф. д-р Божидар Попов да е новият почетен гражданин. Той ще бъде официално удостоен със званието на празника на град..

публикувано на 26.06.24 в 08:45

Национално учение проверява плановете за защита в АЕЦ "Козлодуй"

На 26 и 27 юни ще се проведе национално пълномащабно учение „Защита 2024“, в рамките на което ще бъде проверена и оценена актуалността на плановете за защита в АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от МВР.  За целите на учението ще бъде сформиран Национален оперативен щаб и ще бъдат проиграни различни моменти от Външния авариен план на атомната ни централа...

публикувано на 26.06.24 в 08:30

Премиерът Главчев и министър Коритарова ще проверят необходимостта от затварянето на отсечката Ботевград-Мездра

Край Мездра премиерът Димитър Главчев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова ще проверят необходимостта от затварянето на отсечката от международния път Е79 до Ботевград и довършването на модернизацията ѝ.  Движението по трасето беше спряно в понеделник и предизвика поредица от протести в Монтанско. Там..

публикувано на 26.06.24 в 08:10