Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помощи за отопление за 754 хиляди лева в общините Кула, Бойница и Грамада

Снимка: Наско Цанов

Общо 1587 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети през 2022 година в Дирекция "Социално подпомагане" град Кула. При първия прием за отпускане на целева помощ за отопление за зимен сезон 2022/2023 г. от 1 юли до 31 октомври са подадени общо 1468 заявления- декларации. В община Кула са одобрени 701 заявления, от които на 174 лица е връчен отказ, най-много подадени заявления са от селата Старопатица и Тополовец. Одобрените домакинства в община Бойница са 181, с отказ са 58, в община Грамада отказите са 90, а 264 лица са получили целева помощ. Общият размер на помощта бе малко над 623 лева, което е с близо 20% повече в сравнение с миналата зима. Всички кандидати, които имаха право на този вид подкрепа получиха цялата сума. На  44 лица и семейства беше отпусната помощта от 400 лева на база служебно генерирани заявления в общините Кула, Бойница и Грамада от подадените в периода до 14 ноември заявления-декларации. Еднократната финансова подкрепа за отопление от 300 лева получиха и родители или осиновители, отглеждащи деца с трайни увреждания и получаващи месечни помощи- семейства, които получават месечни помощи за дете без право на наследствена пенсия от починал родител.


Финансовата подкрепа в община Кула са получили 47 лица и семейства, в община Бойница- 17, а в община Грамада- 11. За да се получи помощта, не бе необходимо да се подава заявление. Средствата се изплащаха служебно въз основа на списък, утвърден от директора на дирекция "Социално подпомагане"- Кула. Средства за отопление са получили и ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, подпомагани от Агенцията за социално подпомагане по Закона за ветераните от войните и Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. Държавата е подкрепила и хора с увреждания с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, получаващи пенсия за инвалидност, поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест или пък социална пенсия за инвалидност, на които е отпусната месечна финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания. Еднократна помощ от 300 лв. са получили хора и семейства, пострадали от пожари, наводнения и други природни бедствия през 2022 г., на които е отпусната еднократна помощ по реда на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. Така през 2022 година, правителството е отпуснало малко над 754 хиляди лева целеви помощи за отопление за общините Кула, Бойница и Грамада.Вижте още
Милен Митев, генерален директор на БНР

Милен Митев: Радио ВИДИН се утвърди в ефира

Радио ВИДИН се утвърди безспорно в ефира и доказа, че е близо до хората . Това каза генералният директор на Българското национално радио Милен Митев , който гостува в "Цветовете на деня" по случай 15-ия рожден ден на медията.  "Смятам, че за тези 15 години доказахте, че сте част от семейството на Българското национално радио и то една..

публикувано на 01.03.24 в 17:38
Валерий Тодоров

Валерий Тодоров: Радио ВИДИН беше изградено за рекордно кратък срок

На 1 март, през 2009 година, на честота 97.1 мегахерца, беше открита Регионалната радиостанция на БНР - Радио ВИДИН . "Дунав свързва Видин с Европа! Радио ВИДИН ще го свързва със света!" - това беше  написано тогава върху лист хартия и беше пуснато в бутилка във водите на река Дунав, за да върви "по вода" на новата радиостанция. Броени дни по-късно..

публикувано на 01.03.24 в 16:30
Венцислав Боянов, директор на РДСП - Видин

Венцислав Боянов: Недостатъчни са услугите за резидентна грижа за пълнолетни в област Видин

Проектът на решение на Министерски съвет за Национална карта на социалните услуги е публикуван в портала за обществени консултации. По общини са посочени социалните услуги, финансирани напълно или  частично от държавата, които предстои да бъдат разкрити до 2035 години. Предложението за национална карта е направено след внимателен..

публикувано на 01.03.24 в 15:10
Огнян Първулов, директор на Радио ВИДИН

Огнян Първулов: Радио ВИДИН държи първенство по слушани минути на ден

Радио ВИДИН държи почти постоянно първенството по слушани минути на ден и никога не е падало под 15-о място по слушаемост в национален мащаб. Това каза в "Посоките на делника" директорът на регионалната радиостанция на БНР  Огнян Първулов по повод 15-ия рожден ден на медията.  "Изследванията, това което мен ме гордее, защото тези..

публикувано на 01.03.24 в 11:28

Защо подраниха щъркелите

Броени дни преди 1 март, когато всички се поздравяваме с първа пролет, щъркелите пристигнаха. Забелязани са в Бургас, но като прелетни птици, които имат гнезда из страната, няма да останат там.  В природата няма необмислени неща, всички знаем, че зимата е мека, така че е нормално те да са се появили по- рано и тази тенденция ще се запази и за в..

публикувано на 29.02.24 в 15:34

Как да полагаме грижи за дърветата в градска среда

Правилно ли се полагат необходимите грижи за декоративните дървета в градска среда. Отговор на този въпрос може да намери всеки в новия Наръчник за засаждане, пресаждане, грижи и резитби на декоративни дървета в населени места. Автор е ландшафтният архитект от Пловдив Невена Цветкова. Първоначално авторът смята книгата да бъде само за резитби,..

публикувано на 29.02.24 в 15:31

Защо управлението на "Кастра Мартис" е важно за Община Кула

Министерският съвет взе решение, с което управлението на крепостта "Кастра Мартис" в град Кула бе прехвърлено безвъзмездно на Община Кула. Процедурата за прехвърлянето на крепостните стени на "Баба Вида" към Община Видин е към своя край.  "Знаете, че това беше мой приоритет още като бях областен управител. Продължих да работя по него през тези..

публикувано на 29.02.24 в 15:24