Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Помощи за отопление за 754 хиляди лева в общините Кула, Бойница и Грамада

Снимка: Наско Цанов

Общо 1587 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети през 2022 година в Дирекция "Социално подпомагане" град Кула. При първия прием за отпускане на целева помощ за отопление за зимен сезон 2022/2023 г. от 1 юли до 31 октомври са подадени общо 1468 заявления- декларации. В община Кула са одобрени 701 заявления, от които на 174 лица е връчен отказ, най-много подадени заявления са от селата Старопатица и Тополовец. Одобрените домакинства в община Бойница са 181, с отказ са 58, в община Грамада отказите са 90, а 264 лица са получили целева помощ. Общият размер на помощта бе малко над 623 лева, което е с близо 20% повече в сравнение с миналата зима. Всички кандидати, които имаха право на този вид подкрепа получиха цялата сума. На  44 лица и семейства беше отпусната помощта от 400 лева на база служебно генерирани заявления в общините Кула, Бойница и Грамада от подадените в периода до 14 ноември заявления-декларации. Еднократната финансова подкрепа за отопление от 300 лева получиха и родители или осиновители, отглеждащи деца с трайни увреждания и получаващи месечни помощи- семейства, които получават месечни помощи за дете без право на наследствена пенсия от починал родител.


Финансовата подкрепа в община Кула са получили 47 лица и семейства, в община Бойница- 17, а в община Грамада- 11. За да се получи помощта, не бе необходимо да се подава заявление. Средствата се изплащаха служебно въз основа на списък, утвърден от директора на дирекция "Социално подпомагане"- Кула. Средства за отопление са получили и ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, подпомагани от Агенцията за социално подпомагане по Закона за ветераните от войните и Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. Държавата е подкрепила и хора с увреждания с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, получаващи пенсия за инвалидност, поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест или пък социална пенсия за инвалидност, на които е отпусната месечна финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания. Еднократна помощ от 300 лв. са получили хора и семейства, пострадали от пожари, наводнения и други природни бедствия през 2022 г., на които е отпусната еднократна помощ по реда на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. Така през 2022 година, правителството е отпуснало малко над 754 хиляди лева целеви помощи за отопление за общините Кула, Бойница и Грамада.Вижте още

Невена Цонева: Препоръчвам редовното ходене на зъболекар

Редовна грижа за зъбите у дома и профилактични посещения при зъболекар е рецептата за красива усмивка на певицата Невена Цонева. В "Час при зъболекаря" красивата изпълнителка сподели личния си опит и си спомни за първото си посещение в зъболекарския кабинет: „Първо, искам да ви кажа колко е важно, от личен опит знам, да се грижим за зъбите..

публикувано на 20.03.23 в 16:52

Министерството на финансите предлага 940 лева минимална заплата от следващата година

940 лева да  минималната работна заплата (МРЗ) от 2024 година. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за тази година. Новината съобщи министърът на финансите Росица Велкова. Увеличението на минималната заплата е стъпка в правилната..

публикувано на 20.03.23 в 14:16
Силвия Велинова, остеотерапевт

Какво е остеопатия

Остеопатията е холистична наука, която се занимава с откриването и решаването на проблема. Докато конвенционалната медицина разглежда проблема като локален, то холистичният подход е глобален и обширен. Това обясни остеотерапевтът Силвия Велинова и поясни при кои заболявания се прилага този лечебен метод: "Терминът произхожда от..

публикувано на 20.03.23 в 14:10

Видин се обединява в подкрепа на 4-годишния Симеон

Днес ви запознаваме с историята на 4-годишния Симеон от Видин. Той се ражда нормално, растежът и развитието му са нормални до поставянето на многокомпонентна детска ваксина, която предизвиква отлагането на много тежки метали в неговия организъм, разказва майката на момчето Лора. След множество консултации със специалисти се установява, че детето..

публикувано на 20.03.23 в 14:02

Седем нови социални услуги ще разкриват в Ружинци

Законът за социалните услуги за първи път въведе планиране на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, като водещи ще са общинските администрации. Националната карта на социалните услуги е обвързана с преброяването на населението и трябва да бъде приета до 12 месеца от публикуването на резултатите. За да бъде изготвена тази карта,..

публикувано на 20.03.23 в 10:40

"Неделник" от 19 март 2023 година

Много вкусни и забавни неща има в този "Неделник".  "Животът е вкусен, когато е забавен!". Цитирам колежката от Радио България, Миглена Иванова, която ни срещта с "Готварска книга за големи деца" . В нея ще намерите 28 сладки и солени рецепти… в комикси. Необичайната книга е дело на Аля Маркова , обединила в нея двете си големи страсти –..

публикувано на 19.03.23 в 13:57

Да бъдем достойни кръстоносци

Неделята, в която се намираме днес е Трета на Великия пост, посветена на Кръста Христов. Кръст, на Който бе разпънато тялото на нашия Спасител и Господ Иисус Христос. "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Братя и сестри! Днес настъпи третата неделя на Великия пост. Този неделен ден се нарича Неделя Кръстопоклонна . Вие всички..

публикувано на 19.03.23 в 08:00