Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Благотворителна изложба сбъдна мечтата на момче от Белоградчик

2
Снимка: Ралица Руменова
Видинска художничка сбъдна мечтата на талантливо момче от Белоградчик да рисува. Иво Атанасов, който е в Център за настаняване от семеен тип, се сдоби с професионални пособия за рисуване благодарение на благотворителна изложба, провела се във Видин. В нея художничката Надежда Карамфилова подреди лични творби и на нейни ученици. Средствата от продажбата на платната помогнаха на едно момче да прави това, което най-много обича, а именно- да рисува. 


Освен творческия подаръчен комплект, който получава Иво, подаръци има и за всички деца от Центъра, каза за Радио ВИДИН Надежда Карамфилова:


"Не успях да се видя с всички деца, защото отидох в учебно време и директорът беше освободил само Иво, за да можем да се видим, да му дам подаръците и да му обясня кое за какво се използва. За реакцията му не мога да намеря дума. Зарадва се много. Изложбата мина доста успешно, успяхме да продадем почти всички картини на децата, това ми позволи, разбира се, да мога да купя всичко необходимо за Иво, а останаха и средства за другите дечица. В едни доста големи пакетчета успяхме да съберем лакомства, бях избрала на всички по една красива коледна чаша, която да им остане за спомен, не исках да се почувстват ощетени от това, че има подарък само за едно дете от Дома."


Надежда се свързва посредством други дарители с управителя на институцията Ралица Руменова. Споделя намеренията си, разговарят и така се случват нещата.


"Попита ни дали имаме дете, което да има изявена дарба и съответно ние се сетихме за Иво. Той е самоук и рисува много добре, но просто нямаме средства да закупуваме професионални материали. Наистина не очаквахме и толкова много подаръци, много благодаря и на Надежда, и на родителите, и на хората, и на всички, които са се включили и закупили картините. Наистина се бяха постарали много- за всяко едно дете бяха направили индивидуален плик с подаръчета, лакомства, сувенири, шапки, ръкавици. Наистина децата много се зарадваха. Нямаше ощетено дете", обясни ръководителят на Центъра.


Според Ралица Руменова Иво е страхотно дете, което заслужава възможността да се развива. Според управителя се наблюдава една лоша тенденция в последните години- децата от тези институции се забравят. Така деца като Иво губят възможността си за творческо и кариерно развитие, допълни тя.


Повече по темата може да чуете в звуковия файл.Галерия

Вижте още

Ученици от Медковец спечелиха награди от национална конференция

С редица  награди се върнаха учениците от СУ „Отец Паисий“ в Медковец от участието си в Осмата национална ученическа конференция по история, провела се в Кърджали. Форумът беше под наслов "Ден на толерантност и междуетническа подкрепа" и е посветен на 80 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. С първо..

публикувано на 28.03.23 в 16:40

Зърнопроизводители излизат на протест във Видин

Национален тридневен протест организират зърнопроизводители от цялата страна на 29, 30 и 31 март.   Една от точките е  Видин.  Решението е на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а сред причините са безконтролният внос на зърно от Украйна, тежката ситуация в сектор "Земеделие", ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на..

обновено на 28.03.23 в 15:51

Продължават възстановителните дейности в Черепишкия манастир

Доброволци от Ловешка, Варненска, Софийска и Врачанска епархия работят в Черепишкия манастир „Успение Богородично“. „И куполът се прави в момента на камбанарията. Тя ще дойде от Шумен. Куполът с кръста вече са на линия, камбаната - и тя ще се сложи. Ще продължим със стенописите в храма, иконостаса. Да си стане действаща църква...

публикувано на 28.03.23 в 15:19

Читалището в Буковец организира хоротека

Народно читалище "Просвета-1925" във видинското село Буковец организира хоротека , която ще се проведе през април. В нея ще се включи и новосъздаденият детски танцов състав „Буковче“,съобщи Вероника Атанасова , секретар на културното средище: "Това е по проект "Подкрепа за танцов състав "Буковче". Финансиран е от Национален фонд "Култура"...

публикувано на 28.03.23 в 13:40

Ортодонт: Профилактиката трябва да започне в най-ранна възраст

Липсата на правилна дъвкателна функция може да бъде причина за проблеми с оралното здраве на детето в бъдеще. Това обясни в „Направление здраве“ лекарят по дентална медицина д-р Надя Борисова . Тя е от Монтана, завършила е стоматология в Пловдив, от 10 години работи в най-голямата стоматологична клиника в Португалия. Занимава се с..

публикувано на 28.03.23 в 12:35

В Бутан възстановяват Поповото ханче, където е отсядал Христо Ботев

Кметството в село Бутан създава организация за възстановяване на музей “Христо Ботев”, по-известен като Поповото ханче , където са отсядали Христо Ботев и неговите четници през 1876 година преди да потеглят към Врачанския Балкан. Идеята е сградата да стане музей на революционната дейност, както и да представя бита и живота на село Бутан в..

публикувано на 28.03.23 в 12:20

Ембриолог: Инвитрото е с огромни възможности и тепърва ще се развива

Ембриологът Мергюл Ферадова ще консултира на 1 април в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца . Вече 10 години тя помага за случването на чудото, наречено живот, и казва, че обожава професията си: „От ден първи от следването ми в университета знаех, че ще се занимавам с инвитро, защото имахме един предмет - „Ембриология и хистология“,..

публикувано на 27.03.23 в 17:32