Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски средства помагат на хора с увреждания да започнат работа

С европейски средства ще бъдат разкрити нови работни места за хора с увреждания. Две нови процедури ще стартират през тази година, съобщи експертът в Областен информационен център Видин Цветомир Ценков.

"За хората с увреждания през настоящата година са предвидени възможности по програмата "Развитие на човешките ресурси 2022-2027 година". Това е новата програма, която беше одобрена наскоро от Европейската комисия. По нейната индикативна годишна работна програма са предвидени две процедури, които засягат пряко хората с увреждания."

По първата, която се очаква да стартира през лятото, са предвидени сто милиона лева в подкрепа на работодатели, наемащи хора в неравностойно положение. 


"Едната, която очакваме да се отвори през месец юни е "Устойчива заетост за хора в неравностойно положение". Така се казва процедурата. Нейната цел е да се осигурят нови работни места и устойчива заетост на хората в неравностойно положение, включително чрез адаптиране на работните места. По процедурата са предвидени 100 000 000 лева, достатъчно голяма сума, с която ще се финансират проектите на работодателите за наема на лица в неравностойно положение, включително и лицата, които ще извършват своите работни задължения в условията на надомна работа. До 12 месеца ще могат да бъдат наети хора с подобни потребности. Тази процедура ще включва и подкрепата на работното място чрез ментор. Това е доста важно с оглед на това, че за съжаление не малко от тези хора са откъснати от трудовия пазар. Имат нужда от въвеждане в спецификата на работа и изобщо от човек, който да ги подкрепя. Този ментор ще може до шест месеца да подкрепя хората, съгласно техните индивидуални нужди."

Процедурата включва също осигуряване на транспорт от и до работното място, в случай че лицето работи в населено място, различно от това, в което живее. Ще се заплащат също средства за адаптиране на работното място за лица с трайни увреждания, оборудване и обзавеждане. Финансирането на одобрените проектни предложения по процедурата ще е 100% безвъзмездно, като стойността на проектите трябва е в границите между 50 000 и 391 166 лева.

Друга процедура в подкрепа на хората с увреждания се очаква да бъде отворена през септември. Финансирането отново изцяло е безвъзмездно, каза Цветомир Ценков.

"Другата процедура, която отново е насочена към хора с увреждания и се очаква да отвори през есента, е "Насърчаване на социалната икономика на местно и регионално ниво". Тук буквално са включени като кандидати за получаване на подкрепа целият кръг от потенциални бенефициенти, една много широка палитра, а именно общини, общински предприятия, неправителствени организации, работодатели, субекти на социалната икономика като кооперациите, юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, социални предприятия, специализираните кооперации и предприятия на хората с увреждания."

Сред дейностите, които ще получат подкрепа, са субсидии за нови работни места до 12 месеца за лица от уязвимите групи и 24 месеца за хора с трайни увреждания. Предвидени са също обучения, осигуряване на ментор, оборудване и обзавеждане на новите работни места, както и ремонтни дейности. И по тази процедура, проектите могат да получат финансиране в границите между 50 000 и 391 166 лева.

От Областния информационен център обясниха, че се надяват повече работодатели да се възползват от двете процедури и да осигурят заетост на хора в неравностойно положение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бог желае всички да сме едно и да наследим неговото Царство

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г.  Преди деня Петдесетница Църквата си припомня за Светите Отци, които отдадоха живота си, за да запазят и съхранят с Божия помощ чистотата на Евангелското учение чисто и неопетнено. Още от първите..

публикувано на 16.06.24 в 08:00

Целенасочени мерки за Северна България планира Програма "Развитие на човешките ресурси"

До 1 милион 245 хиляди лица в България или до всеки пети българин са достигнали мерките по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в програмен период 2014 – 2020 година. 100 000 заети и безработни са преминали обучения, а повече от 115 000 младежи са включени в обучения, заетост и подкрепа от ментор в първата си работа. Осигурен е достъп до..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Внимание! Обявен е пожароопасния сезон

Летните горещини са повод да обърнем внимание на една актуална тема, а именно- пожароопасния сезон. Той се определя официално със заповед на областния управител, и е съобразен с началото на жътвената кампания, каза инспектор Георги Георгиев от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” Видин: "Пожарите започват към края на..

публикувано на 14.06.24 в 16:02

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин . Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина има криминале, близо е до роман на Агата..

публикувано на 14.06.24 в 15:55

Във Видин наградиха кръводарители

14 юни е денят, на който светът за 20-и път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за..

публикувано на 14.06.24 в 13:39

"Не ме напускай" на Дейвид Левитан и Дженифър Нивън

На 25 март 2021 г. Езра Ахърн разбира, че е останал сам. Сестра му – осемнайсетгодишната Беа – е избягала от вкъщи. Отново! Този път обаче е различно. Беа се е постарала да заличи всяка следа от присъствието си в опит да скъса всяка нишка, способна да я препъне в намерението ѝ този път да се отърве завинаги от домашния ад, който майка им и..

публикувано на 14.06.24 в 13:00

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19