Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Творческа вечер в Мездра

Снимка: Библиотека при НЧ Просвета 1925 Мездра

Литературен клуб "Христо Ботев" Мездра организира творческа вечер под наслов "Писателски литературни юбилеи на 2023 г." Проявата е посветена на 175-годишнината от рождението на Христо Ботев (1848-1876), 160-годишнината от рождението на Алеко Константинов (1863-1897) и 100-годишнината от рождението на Ивайло Петров (1923-2005), каза за Радио ВИДИН Светла Дамяновска главен експерт "Културно наследство и религиозни дейности" в Община Мездра и председател на литературния клуб.


"Ние имаме тази традиция, да отбелязваме годишнините на наши големи класици на литературата. В същото време е отворено събитието, отворено е за зрели хора от града, които имат интерес и вкус към литературата. Поне два три пъти в годината правим подобни прояви. Като събираме юбилеите на няколко автора в една творческа вечер... Ще си припомним всъщност живота и делото на тези наши големи автори, като според мен акцента е по-правилно в литературен клуб да бъде върху творчеството, но не можем и без семейството, в което се е родил, как се е формирал като личност и възгледи, за да достигнем и до тези произведения, които той ни е завещал. Интересното е, че напоследък имаме млади хора, които са на гимназиална възраст и които с интерес присъстват и взимат участие. За мен е радостно, че клубът се подмладява и тези различни творчески начинания явно са полезни за младите хора, щом те идват с удоволствие и участват в работата на клуба."


Членове на клуба са подготвили за представяне на всеки един от авторите кратки биографични справки и откъси от любими произведения. Творческата вечер е днес от 17:30 часа в библиотеката на НЧ "Просвета 1925" Мездра. 


Вижте още

Ученици от Медковец спечелиха награди от национална конференция

С редица  награди се върнаха учениците от СУ „Отец Паисий“ в Медковец от участието си в Осмата национална ученическа конференция по история, провела се в Кърджали. Форумът беше под наслов "Ден на толерантност и междуетническа подкрепа" и е посветен на 80 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. С първо..

публикувано на 28.03.23 в 16:40

Зърнопроизводители излизат на протест във Видин

Национален тридневен протест организират зърнопроизводители от цялата страна на 29, 30 и 31 март.   Една от точките е  Видин.  Решението е на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а сред причините са безконтролният внос на зърно от Украйна, тежката ситуация в сектор "Земеделие", ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на..

обновено на 28.03.23 в 15:51

Продължават възстановителните дейности в Черепишкия манастир

Доброволци от Ловешка, Варненска, Софийска и Врачанска епархия работят в Черепишкия манастир „Успение Богородично“. „И куполът се прави в момента на камбанарията. Тя ще дойде от Шумен. Куполът с кръста вече са на линия, камбаната - и тя ще се сложи. Ще продължим със стенописите в храма, иконостаса. Да си стане действаща църква...

публикувано на 28.03.23 в 15:19

Читалището в Буковец организира хоротека

Народно читалище "Просвета-1925" във видинското село Буковец организира хоротека , която ще се проведе през април. В нея ще се включи и новосъздаденият детски танцов състав „Буковче“,съобщи Вероника Атанасова , секретар на културното средище: "Това е по проект "Подкрепа за танцов състав "Буковче". Финансиран е от Национален фонд "Култура"...

публикувано на 28.03.23 в 13:40

Ортодонт: Профилактиката трябва да започне в най-ранна възраст

Липсата на правилна дъвкателна функция може да бъде причина за проблеми с оралното здраве на детето в бъдеще. Това обясни в „Направление здраве“ лекарят по дентална медицина д-р Надя Борисова . Тя е от Монтана, завършила е стоматология в Пловдив, от 10 години работи в най-голямата стоматологична клиника в Португалия. Занимава се с..

публикувано на 28.03.23 в 12:35

В Бутан възстановяват Поповото ханче, където е отсядал Христо Ботев

Кметството в село Бутан създава организация за възстановяване на музей “Христо Ботев”, по-известен като Поповото ханче , където са отсядали Христо Ботев и неговите четници през 1876 година преди да потеглят към Врачанския Балкан. Идеята е сградата да стане музей на революционната дейност, както и да представя бита и живота на село Бутан в..

публикувано на 28.03.23 в 12:20

Ембриолог: Инвитрото е с огромни възможности и тепърва ще се развива

Ембриологът Мергюл Ферадова ще консултира на 1 април в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца . Вече 10 години тя помага за случването на чудото, наречено живот, и казва, че обожава професията си: „От ден първи от следването ми в университета знаех, че ще се занимавам с инвитро, защото имахме един предмет - „Ембриология и хистология“,..

публикувано на 27.03.23 в 17:32