Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да водим разговори с евроатлантически партии, които не работят за благото на страната

Петър Петров, "Възраждане": Нашата цел е самостоятелно управление, защото сме единствената българофилска партия

Единственият гарант за правата на българското население в Македония е държавата

Петър Петров
Снимка: БГНЕС


На 2 април ще дадем гласа си за пети път в последните две години.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна на президента празна папката с третия мандат за съставяне на правителство, което бе и последният шанс за формиране на кабинет в рамките на 48-мото Народно събрание.

Парламентът ще бъде бъде разпуснат на 3 февруари, стана ясно от изявлението на държавния глава Румен Радев. 

С какви амбиции и послания тръгват към предстоящите предсрочни избори основните политически сили? Потърсихме за коментар Петър Петров от "Продължаваме промяната", който е народен представител от Монтана.

Радио ВИДИН: Как ще подходи вашата партия в предизборната кампания, какви резултати търсите?

"Търсим в следващите месеци такава кампания, която да ни осигури победа на следващите парламентарни избори. Как ще я постигнем? Ще я постигнем с работа, която вършим в полза на българските граждани, на обикновените български граждани, включително и по време на Парламентарния контрол, когато всеки от нас задава въпроси за своите региони, за инфраструктурата, водата, пътищата, сезираме министрите, така ще процедираме и в предизборната кампания: няма да спрем да работим, дори когато не сме официално в Парламента, ще използваме достъпа си до изпълнителната власт, за да можем да убедим хората, че Възраждане може да управлява".

Радио ВИДИН: Вашата крайна цел остава тази, която обявявате от години - самостоятелното управление?

"Разбира се. Не считаме, че има алтернатива на управление на нашата партия, което да бъде в защита и интересите на българския народ. Както виждате, ние инициирахме референдум за защита на българския лев, който провеждаме до 10 април и считаме, че българските национални интереси следва да бъдат защитени, а никой друг, никоя друга парламентарна група и политическа партия не го прави".

Радио ВИДИН: Ако останалите партии са склонни на дадени отстъпки, бихте ли управлявали с тях? 

"За да разговаряме въобще за управление с друга партия, ние сме поставили няколко много важни момента: както запазването на българския лев, така и връщането на златния резерв, така и концесиите за злато, които в момента са на смешна цена, така и безплатните американски бази. За всеки от тези поставени въпроси, ако ние получим, разбира се, утвърдителен отговор от друга партия или парламентарна група, ние сме готови да седнем да разговаряме. Аз лично съм песимист, че евроатлантическата група от партии, които са в Парламента, би променила своята позиция по тези въпроси".

Радио ВИДИН: Каква е гледната точка на вашата партия относно Плана за възстановяване, който според мен е доста съмнителен що се касае българската енергетика.

"Парламентарната група на Възраждане беше първата, която настоява още от 27 октомври, с внесено от тогава проекторешение за предоговаряне на вече приетия от предходното правителство План за възстановяване конкретно в частта му Енергетика. От 2021 година ние настояваме за преразглеждане на поетите ангажименти за закриване на въглищните централи. Доста хора ще останат без работа. Можем само да се радваме, че преди две седмици успяхме да убедим всички парламентарни групи да се вземе едно общо решение по наша инициатива така че да бъде предоговорен, да бъде задължено правителството и МС да предоговори Плана конкретно за енергетиката".

Радио ВИДИН: Наскоро видяхме среща между ГЕРБ, БСП и ДПС. Как от вашата партия гледат на това, че тези три партии, които са ни управлявали като коалиция, отново седнаха на масата на преговорите?

"Партиите на статуквото никога не са спирали да управляват и никога не са спирали да опитват да наложат тяхната воля. Веднага давам пример с промените в Изборния кодекс, които върнаха хартиената бюлетина. Давам пример с гласуването за председател на НС, който избра техния кандидат. Това са политически субекти, които няма как да се оставят да изпуснат управлението, независимо в каква безродна и антибългарска коалиция биха могли да сформират".

Радио ВИДИН: Що се касае до Северна Македония - гласувахме едно абсурдно френско предложение, обаче преди няколко дни видяхме какво се случи. Каква е вашата позиция относно този международен скандал?

"Позицията ни не се е изменила от лятото, когато аз лично участвах с председателя Костадинов на Председателския съвет в Парламента, тогава нахълта Христо Иванов от Демократична България и каза "аз съм говорил с френското председателство, разбрали сме се ветото да бъде вдигнато". Това му бяха думите. Впоследствие това се случи. Тогава още ние в Пленарна зала ние заявявахме, че ако ветото бъде вдигнато, това няма да направи отношенията между двете държави по-добри, отношението към българското население там по-добри, а напротив - ще ескалират случаите на омраза. Точно това се случи. Тогава доста политици обясняваха, че Франция ще бъде гарант, че Макрон ще бъде гарант за правата на българите, но нищо подобно не се случи. Никога и няма да се случи. Единственият гарант за правата на българското население в Македония може да бъде само и единствено българската държава, ако тя действа безкомпромисно към подобни случаи. Съжалявам, че такива се случват. Ние помагаме на пострадалия българин и на неговото семейство".

Радио ВИДИН: Изпращаме поредното Народно събрание, като че ли последните две години са загубени, още по-загубени дори за Северозапада.

"Доколкото е възможно, аз не съм спирал да работя за доброто, за добруването на Северозапада. Независимо дали има правителство или не, считам че Парламентът трябва да приема такива закони, които да помагат на финансово-икономическото положение на най-бедния регион в ЕС. По реда на Парламентарния контрол и на срещите с министрите, каквато среща имах с регионалния министър тази сутрин в неговия кабинет (б.р разговорът с Петров е от вторник), касаещ проекти за реконструкция на водопроводи в община Лом, бъдещ ремонт на улици в община Бойчиновци, и по реда на Парламентарния контрол, ние народните представители трябва да работим за по-доброто качество на живот на гражданите на Северозапада. За мое съжаление съм единственият до момента от регион Монтана, за 12 гласа не можахме да имаме народен представител от Видин, надявам се да го променим на следващите избори, но считам, че това е пътят. Независимо има ли правителство, ние имаме ангажимент като народни представители към този беден, но изключително красив български край".

Радио ВИДИН: Расте ли популярността на партия "Възраждане" в по-малките краища?

"Ние вече имаме народен представител както от Монтана, така и от Враца, а от област Видин не можахме да имаме заради 12 гласа разлика с този, който взе мандат от Демократична България, но това е показател, че популярността ни расте. Ние обаче не говорим просто за популярност, а за работа, която да е близо до обикновените хора, каквито сме и ние, за срещи с гражданите на тези малки населени места, към вземане на отношение към всеки един проблем, независимо колко е голям или малък този проблем, към вършене на действия, които да го решат и да покажат на местното общество, че именно ние от Възраждане сме хората, които би следвало да управляват".

Радио ВИДИН: Темата с еврото продължава все така да не намира популярност, като че ли се замита от официалните власти и институции.

"Да, заради поетите ангажименти към чужди правителства и чужди наднационални организации. Въпреки това, смея да кажа, че досега сме събрали около 100 хиляди подписа. Ние ще преизпълним законовото задължение, според което минималното изискване са 400 хиляди подписа. Надявам се нашите симпатизанти да продължат да работят толкова неуморно. Надявам се ние да свикаме и да бъде проведен такъв референдум, в който всички български граждани да могат да кажат искат или не искат въвеждането на еврото от януари 2024 година или чак през 2043".

Радио ВИДИН: Вие предложихте по-големи наказания за убийците по пътищата. Ще бъдат ли факт промените в Наказателния кодекс?

"Нашата парламентарна група предложи не само по-високи санкции, а увеличение и на минималните присъди, за да се препятства това условно осъждане и тези убийци отново да са на пътя, както и да се предотврати възможността те да бъдат предсрочно освобождавани, присъдите им да бъдат намалявани от горните инстанции, а и нещо много новаторско, което предложихме и беше прието на първо гласуване - това е временното дерегистриране и временното изземане на МПС-тата, когато водачът бъде хванат след употреба на алкохол и наркотици, неправоспособен, с прекомерно висока скорост, та от 1 до 5 години това МПС да бъде временно изземвано, за да не бъде на пътя, да бъде снемано от отчет за този период. Само така считаме, че ако тези коли-убийци не са на пътя, само така ще спасим повече човешки животи. Това е новаторско за българския Наказателен кодекс. Ние го предложихме. Надяваме се, ще направим всичко възможно до края на живота на този парламент, който според мен може да продължи до 20 февруари, но искаме да го приемем и на второ четене, за да имаме ефективна борба срещу войната по пътищата".

Радио ВИДИН: Как гледате на евентуалното обединение между ПП и ДБ, които най-вероятно ще участват заедно на изборите?

"Не е моя работа да коментирам тези политически субекти. Редовен номер в българската политика, когато дадена група партии вижда, че те замират, че тяхното влияние намалява поради неефективната политика, която са имали досега, те да се опитат да се групират, за да могат да се докопат до Парламента, да останат там, да получават субсидия, която да разпределят. Забележете, че винаги подобни обединения стават с едни коалиционни споразумения, неизменна част от които е вътрешното разпределение на получената държавна субсидия. Това дава отговор на въпроса, защо такива субекти се обединяват".

Радио ВИДИН: Политиката ни до голяма степен е свързана с решения от Брюксел, Москва, Вашингтон. Вие сте категорични противници на евроатлантическите възгледи. Това значи ли, че сте русофилска партия?

"Не, не сме русофилска партия, ние сме българофилска партия. Не желаем да получаваме нареждания и България да бъде управлявана от чуждо посолство, нито от американско, руско, турско, каквото се сети друго човек. Ние искаме България да бъде управлявана единствено от българските институции, които са по Конституция, да провежда такава вътрешна и външна политика, която да е в полза на народа, да не ни вкарва във военни конфликти, да не заемаме страна в такива, а да запазим неутралитет, защото ние сме бедна икономика, нямаме военни способности, на всичко отгоре - даваме държавни пари и ресурси там, където не можем да си позволим да ги даваме. На първо място вниманието на управляващите трябва да е насочено към бедния и изстрадал народ, към българските пенсионери, към децата, които имат сериозни болести и събират пари чрез DMS, капачки и т.н. Там трябва да е насочено вниманието на управляващите, именно защото смятаме, че сме българофилска партия".






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинският музей представя нови издания

Две нови издания на Регионален исторически музей - Видин ще бъдат показани за първи път на започващото днес в София Международно туристическо изложение "Ваканция и Спа Експо". "Спомени от стария Видин" е книжка с кратки текстове, снимки и гравюри на града. От нея читателите ще могат да научат както за миналото на Видин, така и за бележити негови..

публикувано на 13.03.24 в 09:52

Прекъснат ток възпрепятства подготовката за изборния ден в община Ружинци

Работи се по отстраняването на аварията, която остави част от община Ружинци без ток.  От няколко часа в част от Ружинци, Дражинци, Бело поле, Роглец, Черно поле, Плешивец и Гюргич е прекъснато електроподаването. "Прекъсва захранването в района между Дражинци и Черно поле, локализиран е районът, търси се къде точно се намира повредата, за да бъде..

обновено на 01.04.23 в 15:01

500 полицаи и пожарникари охраняват изборите във Враца

Изборите в област Враца ще бъдат охранявани от 500 полицаи и пожарникари.  Още днес ще бъдат предприети допълнителни мерки, с които да бъдат ограничени последствията от евентуални бомбени заплахи, съобщи началникът на "Охранителна полиция" в областта Иван Коцев. "Допълнително, което ще направим, е тези хора, които ще охраняват нощта, когато..

публикувано на 01.04.23 в 13:25

ЦИК с указания за сгъването на хартиената бюлетина

Гласуващите с хартиена бюлетина да я сгъват два пъти, а за да бъде валидна тя - трябва да има два печата на гърба. Това препоръчително указание направи днес Централната избирателна комисия, разяснявайки к ак да се сгъват хартиените и машинните бюлетини преди да бъдат пуснати в прозрачните урни, за да се запази тайната на вота в утрешния изборен ден...

публикувано на 01.04.23 в 13:07

Предават хартиените бюлетини на СИК-овете днес

Днес Секционните избирателни комисии в област Видин ще получат хартиените бюлетини. Първите бюлетини - 50 000 на брой, пристигнаха в крайдунавския град на 23 март, след което бяха приети за съхрание. Втората част от ценните книжа беше доставена на 27 март. Охранявани са денонощно от полицията. "Идват оттук с Общините и наши представители,..

публикувано на 01.04.23 в 07:50

Над 152 хиляди са гласоподавателите в област Враца

Районната избирателна комисия е готова да посрещне изборите за парламент. В неделя ще се гласува в 325 секционни избирателни комисии в област Враца. Освен стационарните СИК, има 9 допълнителни секции и 25 подвижни – това стана ясно от брифинг на областния управител Георги Митов, в който участваха и представители на РИК – Враца. Машинно ще се гласува в..

публикувано на 31.03.23 в 18:27

"Галъп": Победителят в изборите се решава в последния момент. Интрига и за другите места

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа с 26,9% и 26,5%, ДПС и "Възраждане" биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. На пето място е БСП със 7,2%. В борба за шанс за достигане на бариерата "в пакет" са "Български възход" с 3,5% и "Левицата" с 3,3%...

публикувано на 30.03.23 в 14:34