Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изложба показва казармения живот в годините на социализма

| обновено на 02.02.23 в 09:38
8
Снимка: Здравка Маслянкова

Изложбата "Когато момчето става мъж...“ ще бъде представена във Видин. Тя е създадена от Илия Вълев, доктор по етнология и главен асистент в Института по етнография и фолклористика и представя казармата през "онези“ 45 години. Повод за нея става дисертационната работа на Илия Вълев, който я публикува и в книга:


„Самата изложба представлява един музеен разказ, но и един обикновен човешки разказ, който обединява спомените на много хора, отбили казарма или изпратили момче в казармата. Включвам наистина доста разкази, както и множество снимки от вътрешноказармения живот. Но всъщност съм подредил целия момент с отбиването на военна служба по по-специфичен начин, защото моите наблюдения и изследвания показват, че отбиването на наборна военна служба се представя в нашето общество като един ритуал по възмъжаването на момчетата. Не случайно има една поговорка, че мъж, който не е отбил военна служба, не е никакъв мъж. Това ни подсказва, че казармата не е просто един момент, нормативно фиксиран от държавата в живота на мъжа, но той е и ритуал на преход, свързан с възмъжаването. Така че изложбата е един разказ за възмъжаването на момчетата и проследява всички етапи по отбиването на военната служба, не само тези, които са нормативно заложени, но и тези, които са залегнали според обществените представи."


Освен документи и снимков матирал, в изложбата могат да се видят и някои предмети, свързани с казармата, обясни Илия Вълев:


„Любопитните униформи, известни като "въшкарници". Това са зимните строеви униформи. Показвам, разбира се, и лятната такава униформа, военноморски, свързани с военноморската униформа…“


Авторът е насочил труда си най-вече към младото поколение, което се надява да намери своите отговори за явлението наборна военна служба в българската култура.


Д-р Илия Вълев ще представи изложбата и ще отговори на въпросите на видинчани днес, 2 февруари, от 12:00 часа, в музей "Кръстата казарма". Експозицията ще гостува във Видин до края на април.


Галерия

Вижте още

Четиво за живота и нравите в Българския северозапад

Вероятно вече сте срещали д-р Йордан Иванов. Може би на живо, в качеството му на лекар, ако сте имали път към Лом, или тук, в ефира на Радио Видин и времето за книги, когато се превърне в писател. Миналата седмица се запознахме с романа му "Денят на Северозапада", където един учител за малко да събори държавата, а днес ще надникнем в..

публикувано на 24.03.23 в 17:15

Кукленият театър във Видин кани на "Магическо училище"

Кукленият театър във Видин изпраща месеца с магия. В събота, 25 март, ще представят образователния спектакъл "Магическо училище" .  Автор и режисьор е Панайот Цанев, сценограф е Мильо Пенев, композитор е Евгени Платов, участват Аделина Илиева и Жоро Иванов. "Това е един много интересен спектакъл с образователна цел, построен е на..

публикувано на 24.03.23 в 16:44

Кошница - подарък с душа и още нещо

Съвсем отскоро във Видин можете да поръчате за подарък  кошница, пълна с вкусни изкушения и още нещо. От близо 7 месеца сестрите Диана и Цветомира Димитрови имат свое местенце, където сътворяват най-различни красоти под формата на подаръци, които се консумират. И не само - често те съдържат и по нещо мъничко, което ще ви остане за спомен. Идеята..

публикувано на 24.03.23 в 15:00

Видинските "Северняци" празнуват с концерт

Фолклорна студия "Северняци"  ще отпразнува своята 11-годишнина с  концерт-спектакъл "Празник край реката"  във  Видин .  Формацията е създадена от няколко ентусиасти, спомня си  х удожественият ръководител Ерик Петров :  "Точно преди 11 години се събрахме няколко ентусиасти - мои танцьори, танцьори, с които аз съм танцувал и решихме да..

обновено на 24.03.23 в 14:51

24 март - Световен ден за борба с туберкулозата

На 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата . Поводът е, че точно на този ден, но сто години по-рано, Роберт Кох открива причинителя на туберкулозата, обясни вирусологът от Българската академия на науките  проф. Радостина Александрова . По думите ѝ идеята на световната инициатива е да се обърне внимание на това изключително..

публикувано на 24.03.23 в 10:30

Музеят в Чипровци представя изложба "Павлето - непознатият наш"

Историческият музей в Чипровци открива изложба с непоказвани до момента картини на Георги Павлов-Павлето днес, 24 март. Поводът е 110-ата годишнина от рождението на твореца. Той е бил и винаги ще бъде повод за гордост, каза директорът на музея в Чипровци  Анита Комитска . "Оставя такава диря в българското изобразително изкуство през 20..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Ограда за строеж блокира достъп до гаражи във Видин

Хората от блок 21 в жилищен комплекс "Бонония" във Видин недоволстват срещу ограждение за бъдещ строеж в съседство. Казват, че блокира достъпа до гаражите им, пречи и на придвижването, тъй като теренът до сега е ползван като улица. "В момента достъпът до гаражите е прекъснат, поради появяването на частен парцел пред гаража, да сме точни -..

публикувано на 23.03.23 в 17:18