Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

Чудо за четене или една забавна балканска история

Снимка: Радио Видин

Оттатък Смилево, на седем километра нагоре в планината, закътана подобно на стара непревземаема крепост и действаща като някаква алтернативна хайдушка република, се е сгушила Поскокова Драга. Едно почти изоставено село, съществуващо по свои закони, в което живеят последните му обитатели – стария вечно кисел вдовец Йозо Поскок и четиримата му вироглави синове: мълчаливия темерут Крешимир, близнаците Бранимир и Звонимир, които са издигнали колективното зло на нови нива, благодарение на братската си любов и непукизъм, и любимецът на майка им Домагой. Едно малко, но опасно гнездо на пепелянки в сърцето на планината, както не един несретник се е убеждавал през годините. И нито държавата Хърватия с всичките си закони, нито цивилизацията като цяло успяват да пробият планинските пътеки и шубраци, за да достигнат до грубата същност на Поскоците с техните съмнителни хигиенни, хранителни и социални навици. Петимата си съществуват сравнително безметежно след смъртта на жената на Йозо – Зора (дето от омраза трийсет години не продума на мъжа си), докато на трийсет и осем годишният Крешимир не му хрумва безумната идея, че трябва да се ожени.
Така де. Пред Поскоците всички познати на света серийни убийци може да изглеждат като срамежливи теменужки, но дори най-големите чудовища понякога имат нужда от топла храна, чисти чинии и изпрани чорапи. Тоест дори те са принудени да признаят, че животът без жени е невъзможен. От този ден нататък светът на стария разбойник… извинете, на стария Йозо на практика се срива, а времето в мъжкарската реалност на тези съвременни и колкото плашещи, толкова и симпатични разбойници започва да тече по различен календар.
"Осъзнай се, не прави моята грешка", предупреждава го баща му мъдро, доколкото му е по възможностите на мъдростта, разбира се.
Но Крешимир знае, че се налага да направи тая велика саможертва заради всички – защото след смъртта на майка им петимата бавно, но сигурно затъват в мръсотия, непрани дрехи и мръсни чинии. Да ядеш супа от кристален пепелник поради липса на чисти чинии си е сериозен знак, че на къщата спешно ѝ трябва женска ръка. А и вечният качамак на Йозо, изненадващо разнообразяван с примеси като какао, ванилия, кокос, фъстъци и други подобни, си е силен стимул да потърсиш промяна… или спасение…
И за ужас на баща си Крешимир, дето се вика, повлича крак. Жените нахлуват в Поскокова Драга с цялата нежна сила, на която са способни, а точно тези се оказват способни на много повече, отколкото са очаквали братята, и определено повече, отколкото е в състояние да понесе старият Йозо.
Така започва "Чудото в Поскокова Драга" – четвъртия роман на хърватския писател Анте Томич, за да се превърне в безумно приключение, в което има всичко – любов, отвличане, преследване с полицията, взривове, кръчмарски сбивания, караници и прошка, крясъци и шепот, огнена ненавист и нежна обич. "Чудото в Поскокова Драга" е една щура смесица от уестърн, стара холивудска комедия, екшън и романтика, разиграваща се из дебрите на Далматинско Загоре, но преди всичко е история за борбата между старото и новото, между традиционното и модерното. Между нежеланието да приемеш промените и желанието да промениш всичко. Независимо с какво впечатление ще останете, истината е, че Анте Томич обича своите герои - чудовища, дори когато открито им се подиграва.
Както и да е!
Оказва се, че да се ожениш не е толкова лесно, особено ако си зарязал любимата жена да те чака петнайсетина години, докато противен полицейски шеф я ухажва много настоятелно. По-трудно е даже от сблъсъка с наглите инкасатори за тока, дето не оставят човек на мира, ами минат – не минат трийсет години, пък идват да те изнудват да им плащаш. И други такива цивилизационни предизвикателства, с които дивите Поскоци винаги са се борили яростно и безкомпромисно.
Но пък си има предимства да си хърватски герой от войната – най-малкото зад гърба си имаш старите бойни другари, готови в името на справедливото отношение към ветераните даже да ти откраднат булка и да полежат в ареста.
Циничен, ироничен и забавен, Анте Томич ни предоставя една подробна дисекция на примитивното, принудено да се сблъска с модерното, и резултата от тази титанична схватка.
Анте Томич е хърватски журналист, роден през 1970 г. в град Сплит, който град става и декор на тази задъхана от напрежение и смях история, подправена с неподражаем балкански привкус. Наричан не без основание "хърватския Бакман", Анте Томич е най-продавания и може би най-забавен хърватски автор. Самият той определя жанра, в който пише, като "романтична комедия", а историите му вече се адаптират и за театрална сцена.
По публикацията работи: Гергана Панова
Вижте още

"Неделник" от 26 март 2023 година

Какво да очаквате в новият "Неделник" ? Преглеждаме старите видински вестници за начало. И следва Георги Костодинов - Гогата . С нашият приятел от Чипровци  си говорим за Деня на поезията и неговото гостуване в училище "Петър Парчевич", където той предизвика интереса на децата към вълшебството поезия. И за едни буфосинхронисти от миналото също..

публикувано на 26.03.23 в 13:57

Този род излиза с пост и молитва

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно -  свети Йоан Лествичник . С Божията помощ продължаваме поста или..

публикувано на 26.03.23 в 08:00

Четиво за живота и нравите в Българския северозапад

Вероятно вече сте срещали д-р Йордан Иванов. Може би на живо, в качеството му на лекар, ако сте имали път към Лом, или тук, в ефира на Радио Видин и времето за книги, когато се превърне в писател. Миналата седмица се запознахме с романа му "Денят на Северозапада", където един учител за малко да събори държавата, а днес ще надникнем в..

публикувано на 24.03.23 в 17:15

Кукленият театър във Видин кани на "Магическо училище"

Кукленият театър във Видин изпраща месеца с магия. В събота, 25 март, ще представят образователния спектакъл "Магическо училище" .  Автор и режисьор е Панайот Цанев, сценограф е Мильо Пенев, композитор е Евгени Платов, участват Аделина Илиева и Жоро Иванов. "Това е един много интересен спектакъл с образователна цел, построен е на..

публикувано на 24.03.23 в 16:44

Кошница - подарък с душа и още нещо

Съвсем отскоро във Видин можете да поръчате за подарък  кошница, пълна с вкусни изкушения и още нещо. От близо 7 месеца сестрите Диана и Цветомира Димитрови имат свое местенце, където сътворяват най-различни красоти под формата на подаръци, които се консумират. И не само - често те съдържат и по нещо мъничко, което ще ви остане за спомен. Идеята..

публикувано на 24.03.23 в 15:00

Видинските "Северняци" празнуват с концерт

Фолклорна студия "Северняци"  ще отпразнува своята 11-годишнина с  концерт-спектакъл "Празник край реката"  във  Видин .  Формацията е създадена от няколко ентусиасти, спомня си  х удожественият ръководител Ерик Петров :  "Точно преди 11 години се събрахме няколко ентусиасти - мои танцьори, танцьори, с които аз съм танцувал и решихме да..

обновено на 24.03.23 в 14:51

24 март - Световен ден за борба с туберкулозата

На 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата . Поводът е, че точно на този ден, но сто години по-рано, Роберт Кох открива причинителя на туберкулозата, обясни вирусологът от Българската академия на науките  проф. Радостина Александрова . По думите ѝ идеята на световната инициатива е да се обърне внимание на това изключително..

публикувано на 24.03.23 в 10:30