Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Градец искат минералната им вода да се използва за балнеолечение и бутилиране

Снимка: Радио ВИДИН

Обществено обсъждане за изменение на Общия устройствен план на Община Видин се проведе с цел промяна на предназначението на територията, на която се намира минералният извор до видинското село Градец – "Сондата" - от "обработваеми земеделски земи" в територия за "предимно производствени дейности". Целта е Община Видин да може да кандидатства за последващи действия за сондиране и изваждане на минералната вода на повърхността.


Арх. Митко Славчев е направил разработката на промяната на предназначението на имота:


"Такъв тип предназначение на територията не предполага директно разрешаване и предприемане на проектиране и строителство на каквото и да било, което е извън директното предназначение на територията – земеделска земя."


Изменението на плана ще бъде внесено за гласуване на заседание на Общински съвет – Видин, след което трябва да се изчака решение на Министерството на земеделието, с което се променя кадастралната карта и предназначението на територията, в която се намира минералното находище. Следва изработване на подробен устройствен план, с който се предвижда самото застрояване. Ще бъдат направени лабораторни изследвания, които ще покажат дали водата е годна за пиене и дали ще може да бъде бутилирана.


Румен Лилов- началник на отдел "Устройство на територията" в Община Видин заяви, че през 2020 година Общината е получила балнеоложка оценка от Министерството на здравеопазването за трите минерални извора в град Видин и селата Сланотрън и Градец. Тя е на база на лабораторни изследвания, които са правени преди години. Преди 1985 година за Сланотрън и Видин, а за Градец- през 1960 година.


"Тези два извора- в Сланотрън и във Видин, ние сме подготвили цялата документация за тях, тъй като там не беше необходимо преобразуване на земята, както тук го правим за Градец и сме подали документите в Басейнова дирекция- Плевен за разрешение за водоползване. Оттам очакваме да получим такова. След като приключим с процедурата за село Градец ще оформим пакета с документи и за село Градец и ще кандидатстваме и за него за получаване на такова разрешение за водоползване. След като получим разрешението за водоползване идва най-трудният момент- да намерим пари за сондиране, тъй като сондажите са дълбоководни и са между 1600 и 2000 метра под земята. За което ще е необходимо по 3 милиона за сондаж“, обясни Румен Лилов.


Ако средствата за тази цел бъдат осигурени, ще се пристъпи към самото сондиране. Тогава ще бъдат извършени нови лабораторни изследвания. От анализа на водата ще зависи дали тя ще бъде ползвана за бутилиране или за балнеология.


Жителите на село Градец желаят водата от този извор да се бутилира и да се направи балнеосанаториум, каза кметът на село Градец Илия Томов:


"Този извор ще има значение не само за село Градец, а и за община Видин."


Кметът на село Градец припомни, че сондажът е направен през 1960 година, изворът е термален с температура на водата 34-38 градуса. Изследванията от 1960 година показват, че водата става за пиене. Дебитът е бил 10 литра в секунда. Освен това на 50 метра дълбочина има подземна река, дълбока 4 метра, която извира от Връшка чука. Тръбите от сондажа минават през тази река. От нея също може да се бутилира трапезна вода, допълни Илия Томов.


На общественото обсъждане присъства и един от сондьорите работили на обекта през 1960 година- Тодор Станков:


"Ние разполагахме с къща до това място, където е правен сондажът... 1960 година завършихме сондажа. Аз бях втора смяна, когато избликна тази силна вода. Беше с много голям дебит... На това място също беше направена сграда, сграда с басейн. Водата беше толкова топла, че просто не можеше да си държиш ръката в нея. И е годна за пиене минерална вода..."


Общинският съветник Наталия Милкова, която работи в Регионалната здравна инспекция заяви на срещата, че в момента водата от извора не е годна за пиене:


"В момента водата не е годна за пиене. Тя има много амоняк в нея, има сяра. Ще трябва да се правят допълнителни сондажи, филтриране и т.н. Това е свързано с много големи инвестиции и така доста дългосрочни планове...."


Иван Попов, родом от Градец също припомни, че водата е ставала за пиене, а с годините минералната вода се е смесила с друга:


"Там, след като са корозирали тръбите, които са били поставени навремето при сондажа. Те са се прояли от високото съдържание на соли и се е смесило с по-високи сладководни води."


Тотка Илиева и Лидия Камарашка са жители на село Градец. Надяват се минералната им вода да бъде използвана отново:


"Дано да се случи, защото навремето е имало сграда с басейн и сме я ползвали доста години... Кой има проблеми със стомаха, ходи там да пие..."


Народният представител Любен Иванов днес съобщи, че очаква в оставащите дни до 3 февруари, министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова да даде отговор на въпроси, които е отправил по темата.

Любен Иванов пита:

- Депозирани ли са от Община Видин в Басейнова дирекция „Дунавски район“ проекти за разработване на находища на минерална вода в гр. Видин, с. Сланотрън и с. Градец?

- Община Видин направила ли е искане за издаване на разрешително за водовземане от трите минерални извора?

- Басейнова дирекция „Дунавски район“ давала ли е указание (или искала ли е по някакъв начин) от Община Видин последната да промени искането си: от искане за добив на минерални води на искане за добив на подземни води?

- Какво налага водата да бъде класифицирана като подземна, а не като минерална?

-Кога Басейнова дирекция „Дунавски район“ ще издаде исканото от Община Видин разрешително за водовземане за трите минерални извора в гр. Видин, в с. Сланотрън и в с. Градец?


Цялата тема може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30