Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жители на Градец искат минералната им вода да се използва за балнеолечение и бутилиране

Снимка: Радио ВИДИН

Обществено обсъждане за изменение на Общия устройствен план на Община Видин се проведе с цел промяна на предназначението на територията, на която се намира минералният извор до видинското село Градец – "Сондата" - от "обработваеми земеделски земи" в територия за "предимно производствени дейности". Целта е Община Видин да може да кандидатства за последващи действия за сондиране и изваждане на минералната вода на повърхността.


Арх. Митко Славчев е направил разработката на промяната на предназначението на имота:


"Такъв тип предназначение на територията не предполага директно разрешаване и предприемане на проектиране и строителство на каквото и да било, което е извън директното предназначение на територията – земеделска земя."


Изменението на плана ще бъде внесено за гласуване на заседание на Общински съвет – Видин, след което трябва да се изчака решение на Министерството на земеделието, с което се променя кадастралната карта и предназначението на територията, в която се намира минералното находище. Следва изработване на подробен устройствен план, с който се предвижда самото застрояване. Ще бъдат направени лабораторни изследвания, които ще покажат дали водата е годна за пиене и дали ще може да бъде бутилирана.


Румен Лилов- началник на отдел "Устройство на територията" в Община Видин заяви, че през 2020 година Общината е получила балнеоложка оценка от Министерството на здравеопазването за трите минерални извора в град Видин и селата Сланотрън и Градец. Тя е на база на лабораторни изследвания, които са правени преди години. Преди 1985 година за Сланотрън и Видин, а за Градец- през 1960 година.


"Тези два извора- в Сланотрън и във Видин, ние сме подготвили цялата документация за тях, тъй като там не беше необходимо преобразуване на земята, както тук го правим за Градец и сме подали документите в Басейнова дирекция- Плевен за разрешение за водоползване. Оттам очакваме да получим такова. След като приключим с процедурата за село Градец ще оформим пакета с документи и за село Градец и ще кандидатстваме и за него за получаване на такова разрешение за водоползване. След като получим разрешението за водоползване идва най-трудният момент- да намерим пари за сондиране, тъй като сондажите са дълбоководни и са между 1600 и 2000 метра под земята. За което ще е необходимо по 3 милиона за сондаж“, обясни Румен Лилов.


Ако средствата за тази цел бъдат осигурени, ще се пристъпи към самото сондиране. Тогава ще бъдат извършени нови лабораторни изследвания. От анализа на водата ще зависи дали тя ще бъде ползвана за бутилиране или за балнеология.


Жителите на село Градец желаят водата от този извор да се бутилира и да се направи балнеосанаториум, каза кметът на село Градец Илия Томов:


"Този извор ще има значение не само за село Градец, а и за община Видин."


Кметът на село Градец припомни, че сондажът е направен през 1960 година, изворът е термален с температура на водата 34-38 градуса. Изследванията от 1960 година показват, че водата става за пиене. Дебитът е бил 10 литра в секунда. Освен това на 50 метра дълбочина има подземна река, дълбока 4 метра, която извира от Връшка чука. Тръбите от сондажа минават през тази река. От нея също може да се бутилира трапезна вода, допълни Илия Томов.


На общественото обсъждане присъства и един от сондьорите работили на обекта през 1960 година- Тодор Станков:


"Ние разполагахме с къща до това място, където е правен сондажът... 1960 година завършихме сондажа. Аз бях втора смяна, когато избликна тази силна вода. Беше с много голям дебит... На това място също беше направена сграда, сграда с басейн. Водата беше толкова топла, че просто не можеше да си държиш ръката в нея. И е годна за пиене минерална вода..."


Общинският съветник Наталия Милкова, която работи в Регионалната здравна инспекция заяви на срещата, че в момента водата от извора не е годна за пиене:


"В момента водата не е годна за пиене. Тя има много амоняк в нея, има сяра. Ще трябва да се правят допълнителни сондажи, филтриране и т.н. Това е свързано с много големи инвестиции и така доста дългосрочни планове...."


Иван Попов, родом от Градец също припомни, че водата е ставала за пиене, а с годините минералната вода се е смесила с друга:


"Там, след като са корозирали тръбите, които са били поставени навремето при сондажа. Те са се прояли от високото съдържание на соли и се е смесило с по-високи сладководни води."


Тотка Илиева и Лидия Камарашка са жители на село Градец. Надяват се минералната им вода да бъде използвана отново:


"Дано да се случи, защото навремето е имало сграда с басейн и сме я ползвали доста години... Кой има проблеми със стомаха, ходи там да пие..."


Народният представител Любен Иванов днес съобщи, че очаква в оставащите дни до 3 февруари, министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова да даде отговор на въпроси, които е отправил по темата.

Любен Иванов пита:

- Депозирани ли са от Община Видин в Басейнова дирекция „Дунавски район“ проекти за разработване на находища на минерална вода в гр. Видин, с. Сланотрън и с. Градец?

- Община Видин направила ли е искане за издаване на разрешително за водовземане от трите минерални извора?

- Басейнова дирекция „Дунавски район“ давала ли е указание (или искала ли е по някакъв начин) от Община Видин последната да промени искането си: от искане за добив на минерални води на искане за добив на подземни води?

- Какво налага водата да бъде класифицирана като подземна, а не като минерална?

-Кога Басейнова дирекция „Дунавски район“ ще издаде исканото от Община Видин разрешително за водовземане за трите минерални извора в гр. Видин, в с. Сланотрън и в с. Градец?


Цялата тема може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

"Неделник" от 26 март 2023 година

Какво да очаквате в новият "Неделник" ? Преглеждаме старите видински вестници за начало. И следва Георги Костодинов - Гогата . С нашият приятел от Чипровци  си говорим за Деня на поезията и неговото гостуване в училище "Петър Парчевич", където той предизвика интереса на децата към вълшебството поезия. И за едни буфосинхронисти от миналото също..

публикувано на 26.03.23 в 13:57

Този род излиза с пост и молитва

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно -  свети Йоан Лествичник . С Божията помощ продължаваме поста или..

публикувано на 26.03.23 в 08:00

Четиво за живота и нравите в Българския северозапад

Вероятно вече сте срещали д-р Йордан Иванов. Може би на живо, в качеството му на лекар, ако сте имали път към Лом, или тук, в ефира на Радио Видин и времето за книги, когато се превърне в писател. Миналата седмица се запознахме с романа му "Денят на Северозапада", където един учител за малко да събори държавата, а днес ще надникнем в..

публикувано на 24.03.23 в 17:15

Кукленият театър във Видин кани на "Магическо училище"

Кукленият театър във Видин изпраща месеца с магия. В събота, 25 март, ще представят образователния спектакъл "Магическо училище" .  Автор и режисьор е Панайот Цанев, сценограф е Мильо Пенев, композитор е Евгени Платов, участват Аделина Илиева и Жоро Иванов. "Това е един много интересен спектакъл с образователна цел, построен е на..

публикувано на 24.03.23 в 16:44

Кошница - подарък с душа и още нещо

Съвсем отскоро във Видин можете да поръчате за подарък  кошница, пълна с вкусни изкушения и още нещо. От близо 7 месеца сестрите Диана и Цветомира Димитрови имат свое местенце, където сътворяват най-различни красоти под формата на подаръци, които се консумират. И не само - често те съдържат и по нещо мъничко, което ще ви остане за спомен. Идеята..

публикувано на 24.03.23 в 15:00

Видинските "Северняци" празнуват с концерт

Фолклорна студия "Северняци"  ще отпразнува своята 11-годишнина с  концерт-спектакъл "Празник край реката"  във  Видин .  Формацията е създадена от няколко ентусиасти, спомня си  х удожественият ръководител Ерик Петров :  "Точно преди 11 години се събрахме няколко ентусиасти - мои танцьори, танцьори, с които аз съм танцувал и решихме да..

обновено на 24.03.23 в 14:51

24 март - Световен ден за борба с туберкулозата

На 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата . Поводът е, че точно на този ден, но сто години по-рано, Роберт Кох открива причинителя на туберкулозата, обясни вирусологът от Българската академия на науките  проф. Радостина Александрова . По думите ѝ идеята на световната инициатива е да се обърне внимание на това изключително..

публикувано на 24.03.23 в 10:30