Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Възрастна лекарка отглежда сама внука си, работейки на три места
86-годишната Латинка Цветанова е физиотерапевт с близо 60-годишен стаж. Тя работи на три места, за да помага и издържа внука си след смъртта на майка му. Латинка започва работа едновременно в монтанската болница „Св. Георги“, в местната поликлиника и във филиала на Спешна помощ в Чипровци. 


След като историята на жената достига до медиите, в социалните мрежи последва вълна от коментари както на съжаление, така и на възмущение. Публикациите за нея будят състрадание у много хора, но мнозина изразиха и негодувание от това, че тя работи в здравния сектор на такава възраст. Според мениджъра на монтанската болница Владимир Минчев, хората роптаят неоснователно.


"Това са хора, които не са се сблъсквали с нея, най-малкото. Защото тя съвсем не е най-възрастният лекар при нас. При нас началник на отделението по кардиология е проф. Младен Григоров, който е на 86 години и смея да твърдя, че и той, както и тя са с всичкия си, както се казва. Професор Григоров е доайенът на кардиологията в България. Всички учебници по кардиология, по които днес се обучават студентите по кардиология са негови. Както той, така и тя, си вършат нещата както трябва и въпреки възрастта си... Самият факт, че д-р Цветкова работи във филиала на Спешна помощ, това трябва да е красноречиво колко тя все още може да дава адекватно лечение, защото при бързата помощ, знаете, там нямате право на грешка... Аз категорично заявявам, че няма и не би следвало да има съмнения относно нейните качества като лекар."


Д-р Цветанова, както посочва Владимир Минчев, е съвестен лекар. Същата оценка за себе си дава и самата тя. В дългогодишната си практика има натрупани много спомени, повечето от които приятни. Казва, че се възмущава от хорските коментари и негодувание. Не иска да я приемат като просяк, защото не е такъв. Себе си описва като борбена жена, която прави необходимото, за да осигури добро бъдеще на внука си. 


"Не искам и една стотинка, аз не съм просякиня и не съм и помисляла някой да ми дава нещо. Аз споделих на една визитация в болницата, че съобщиха за двама лекари - единствените в България, които са на по 80 години и още работят. Аз само казах, че съм на 86, пък за мен никога не е писано нищо. Това е цялата работа. И сега стана голяма работа. Не искам нищо, детето ми не страда. Но аз работя на три места, наистина. Но мога ли да не работя, като майка му почина преди две години и той е единствено дете? Има баща, те не са имали граждански брак с майка му, той си е в София, ние сме си в Монтана. Аз си издържам детето, то не страда за нищо. Има си всичко... Аз не страдам от това, че го гледам. Изкарвам достатъчно пари, на него му отпуснаха и пенсия. Нито е гладно, нито е жадно"- разказа за Радио ВИДИН Латинка Цветанова.


Тя казва, че ще работи докато може. Защото това я поддържа жива. А на критиката отговаря шеговито.


"Аз обичам хората, обичам и болните. Никога не съм се отнесла лошо с болен, загрижена съм. Ако се съмнявах в моята работа, да съм напуснала."


Д-р Цветанова разказва още, че работата си работи с удоволствие, въпреки че понякога е натоварено. Единственото, което ѝ липсва е не почивка, а повече време с внука ѝ.


Повече по темата може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Фестивал на занаятите предстои в Козлодуй

Фестивал на занаятите и изкуствата ще се проведе от 22-ри до 24-ти септември в Козлодуй. Тази година ще е петото издание на събитието, а стремежът на Общината е да предлага все по-богата и разнообразна програма, каза Величка Нейчева , директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в общинската администрация.  "Надявам се и тази година това, което..

публикувано на 21.09.23 в 15:45

Видинчанинът Мартин Петров и дъщеря му Кристина покориха планинския масив Кения

Изкачването е с благотворителна цел - събиране на средства за обновяване и разширяване на капацитета на приют за бедни деца и деца без родители в Моши (Танзания). Инициативата е продължение на проекта на Лайънс Интернешънъл Kili4Kids, в рамките на който през миналата година експедиция отново с участието на Мартин Петров изкачи най-високия връх в..

публикувано на 21.09.23 в 15:23

Богомил Петров, еколог: Да почистим Видин за един месец

Почистване на кварталите на Видин да се проведе в рамките на един месец предлага видинският еколог и фотограф Богомил Петров. Последните години по-често сам, а понякога и с приятели, събира отпадъци и премахва растителност в квартала, в който живее -  "Химик". Казва, че вече районът е по-чист и затова предлага видинчани да се организират и през..

публикувано на 21.09.23 в 15:19

Как да адаптираме към климатичните промени най-уязвимите гори у нас

Климатичните промени оказват все по-силно влияние върху нашето ежедневие. Това се усеща ясно и в горскостопанския сектор, който се грижи за втория най-голям склад на въглероден диоксид на планетата - горите . В тази връзка тяхното адекватно управление е от съществено значение както за природата, така и за всички нас. Именно това е целта на WWF -..

публикувано на 21.09.23 в 15:16

Сигнализираме онлайн за пътни нередности край учебни заведения

На интернет страницата "Безопасност за децата" могат да се подават анонимни сигнали за нередности в пътната инфраструктура в близост до училища и детски градини. Хубаво е да се прилагат и снимки, обясниха в интервю за БНР от Българската браншова асоциация "Пътна безопасност". "Много от общините сами се инициират, даже има и такива кампании..

публикувано на 21.09.23 в 15:00

Цените на горивата отново се покачват

През последните месеци цените на горивата у нас отново се покачват. След известен период на спад и застой, стойността на масовия бензин А-95 и обикновения дизел плавно се увеличава и приближава психологическата граница от 3 лева. В България цените на горивата се влияят от международните, изключено е в борсова търговска среда да има спекула,..

публикувано на 21.09.23 в 14:00

Децата от Детска градина "Арабела" във Видин отбелязаха Седмицата на мобилността

Децата от втора и трета възрастова група на Детска градина "Арабела"  във Видин раздаваха флаери на участниците в движението с призив за алтернативно и умно придвижване. Инициативата се провежда за втора година съвместно с полицията, каза директорът на детското заведение Станислава Иличова :  "Идеята ни е да формираме екологично възпитание в..

публикувано на 21.09.23 в 13:09