Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли да се легализират бакшишите в заведенията?

Снимка: Радио Видин

Преди дни в публичното пространство се появи информация за евентуалното легализиране на бакшишите в заведенията. Има подобни практики в някои чужди държави, където бакшишът на сервитьорите е добавян към сметката в ресторантите. Тогава тези пари могат да бъдат обложени. Това бе наложено от началото на годината и в съседна Румъния. У нас от бранша смятат, че ако сервитьори и бармани легализират всичките си доходи, това ще е полезно при тегленето на кредити и лизинги, а заведенията няма да бъдат застрашени от санкции заради разминаване между парите в касата и оборота по фискални бонове. От Българската асоциацията на заведенията (БАЗ) настояват да се създаде работна група с представители на бранша и Националната агенция по приходите (НАП) и да се подготвят законови промени за легализирането на бакшиша. В момента той се приема от НАП като кражба от фиска, ако при проверка се установят повече пари в касата, отколкото по фискалните бонове, коментира Ричард Алибегов, председател на БАЗ. Преди четири години, когато бяха затегнати санкциите за разминаване в касовите наличности в търговските обекти, собствениците на заведения отново поискаха законово признание на бакшишите. Предложението им бе да се приеме, че бакшишът в България е примерно 8% или 10% от реалната консумация и НАП да разрешава до 8-10% отклонение в оборота. Тогава от приходната агенция обявиха, че не могат да допуснат узаконяване на разлики в касовите наличности и предложиха ресторантьорите да държат допълнителните средства, дадени от клиентите, на отделно място. Какви са реакциите в бранша след появилата се информация? Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов смята, че легализирането е необходимо, тъй като в момента според Националната агенция по приходите бакшишът е незаконен. 

"Това тръгна, защото се случи в Румъния от 1 януари и каквото се случи в Румъния, нашите го прехвърлят медийно и тук. Ние от 2019 година го говорим това. Аз искам легализация от 2019-та, обаче казвам, че искам да легализират бакшиша на хората, за да могат хората да ползват това като допълнителен доход за каквото и да е било- за през банка, лизинг или каквото и да е то.” 

Според Ричард Алибегов легализирането на оставянето на бакшиш е нещо хубаво, но той трябва да бъде необлагаем. Той добави, че и в момента инспектори на приходната агенция имат право да проверяват наличния оборот на всеки сервитьор.

"В момента е такава ситуацията, че законово тази дума “бакшиш" или "сервиз” не съществува в нито една наредба. Данъчните го приемат като кражба, като кражба от фиска. Давам ви пример- ако дойдат на проверка в заведение и сервитьорът има 500 лева оборот, по фискален принтер, а в джоба си има 550 лева, заведението ще бъде глобено от 500 до 2000 лева за несъответствие в касата. Данъчният приема, че когато пише 500 лева оборот, той трябва да има 500 лева в портмонето си … На хората, заети в бранша, можем да кажем, че ако бъде легализиран бакшишът те ще могат да стоят много по- добре пред редица институции и ще могат да се възползват от това, което ползват и другите хора, но абсолютно сме против облагането с данък на това нещо.” 

По света навсякъде възприетите навици по тази тема са различни. В САЩ и Канада например е прието да се оставят срaвнително високи бакшиши. За ресторанти и поръчки до дома се очаква, че трябва да оставите 20-25 на сто от общата цена. В Гърция при вечеря в ресторант се очаква да оставите 10% бакшиш. В Испания е обичайно да се дават 10-15% бакшиш. Невъзпитано в очите на персонала обаче изглежда да се оставят монети от един, два или пет евроцента. В Китай и Япония не само не е прието да се дава бакшиш, но и оставяйки определена сума, можете наистина да обидите персонала. Все пак в туристическите центрове е прието да се остави бакшиш в рамките на до 10%. У нас сервитьори не желаят бакшишът да се облага, защото така ще са демотивирани. Те заявиха, че именно чрез бакшиша се оценява тяхното отношение към клиента. Освен това тези допълнителни пари им помагат да се оправят с разходите за деня, без да чакат до заплата. Разговаряхме със Станислав Цветанов, собственик на новооткрито заведение във Видин. 

"Хората разчитат на тези пари, защото един сервитьор, като изкара днес 10-15 лева бакшиш, това му е един допълнителен доход и ако се легализира, този доход ще бъде облаган с данък. Работило се е на ниски доходи преди доста време, сега не е така. Сега се получава доста над минималната”- уточни Станислав Цветанов.

Професията "сервитьор" е често срещана в Северозападна България. Много млади хора освен в родния си край, често я практикуват сезонно и на различни места по курортите у нас и в чужбина. Анатоли Асенов е сервитьор в елитно видинско заведение. С него разговаряхме за предизвикателството на професията и евентуалните промени, засягащи получаването на бакшиш:

"Сервитьорството не лесна професия, но е приятна от гледна точка на това, че работиш с хора. Най- трудно се работи с хора. От 1992 година съм сервитьор и съм работил в различни заведения във Видин и не само. Бакшишът е важен за мен чисто финансово, като човек и е много важен за оценката на моя труд, защото колкото по- доволни са хората, толкова повече оставят. Българинът, откакто започна да излиза навън, стана много претенциозен. Има случай на 300 лева сметка да ти оставят 2 лева бакшиш, а може и на 15 лева сметка да ти оставят 5 лева бакшиш"- обясни Анатоли Асенов.

Видинчани също коментираха появилата се информация относно евентуалното легализиране на бакшиша на сервитьорите. Според тях подобна промяна по- скоро ще окаже негативен ефект върху работещите в сектора, а от Българската асоциация на заведенията внесоха следните уточнения, относно появилата се информация: 

"Не сме предлагали задължителни 10% бакшиш и не сме инициатори на идеята бакшишът да се облага с данък. От години настояваме единствено бакшишът да бъде легализиран. Защото в настоящата ситуация редовно се случват глоби и затваряния на заведения заради разлика в касовата наличност, именно заради бакшиша, който получават сервитьорите.”

Според БАЗ румънският модел у нас е неприложим. Най- малкото, защото към момента терминът "бакшиш" не фигурира в нито един нормативен документ. От Асоциацията са готови на разговори с отговорните институции за решаване на казуса.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Куделин- най-северната точка на България

Днес гостуваме в село Куделин- най-северната точка на България при устието на река Тимок. Намира се в община Брегово, област Видин. Старото име на селото е Влашка Раковица. През 1934 г. е преименувано на името на владетеля на "Браничевската земя" Куделин. Историята на братята Дърман и Куделин е малко позната, но важна страница от средновековното..

публикувано на 22.11.24 в 16:56

В Деня на християнското семейство: Колко е важен бракът?

На 21 ноември отбелязваме Деня на християнското семейство - повод да се замислим върху значението на семейството и брака като основи на духовния и социален живот. В съвременното общество, обаче, много млади хора избират да живеят заедно и без да сключват брак. Какви са причините за възникването на тези тенденции? Според социалния..

публикувано на 21.11.24 в 13:42

Чувстват ли се сигурни на работните си места хората в предпенсионна възраст?

Застаряването на населението в Европейския съюз (ЕС) е един от най-сериозните проблеми, с които повечето страни ще се сблъскат в близко бъдеще. Съществуват сериозни опасения за предизвикателствата, които все по-застаряващото население поставя пред икономическите и социални условия в момента. Делът на младите хора (на възраст 0-14 г.) в EС до..

публикувано на 20.11.24 в 10:45

Северозападът - слаба икономика, застаряващо население, лоши пътища

Остават ли Видин и Северозападният регион на последно място по икономическо, демографско и социално развитие? Институтът за пазарна икономика представи традиционния си доклад "Регионални профили: показатели за развитие 2024".  Тазгодишното проучване показва, че изпреварващият икономически растеж в няколко от по-малките области в България..

публикувано на 19.11.24 в 13:49

Как помага кариерното ориентиране на учениците и кога да започне

Изборът за бъдещото професионално развитие е още в училище. Как правилно да се насочат учениците, обяснява Силвия Ставрева от Центъра за подкрепа на личностното развитие  с предмет на дейност кариерно ориентиране и консултиране във Видин. "Центърът работи с ученици от I-ви до XII-ти клас и в тази връзка нашата програма за работа с тези..

публикувано на 18.11.24 в 12:31

Село Неговановци - съвременно, обновено и съхраняващо традициите

Екипът на Радио ВИДИН гостува в близкото до Видин село Неговановци. То се намира н а 12 км от областния град.  Красиво и благоустроено е Неговановци.  Впечатлява с големия и обновен площад с красиви декоративни дървета и добре поддържани зелени площи.  Смята се, че Неговановци е лицето на община Ново село, защото е първото село, което..

публикувано на 15.11.24 в 12:00

Тома Ушев: Предстои преустройство на политическия модел

Преговорите за редовен кабинет продължават на фона на начертани червени линии и намерения за санитарен кордон.  Ще намерят ли партиите формула за управлението?  Кои са възможните партньори и невъзможните компромиси?  Политическото бъдеще на страната дискутираме с политическия анализатор Тома Ушев , автор в дясната платформа "Консерваторъ". Радио..

публикувано на 14.11.24 в 10:00