Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Област Видин вече не е последна по икономическо развитие

ИПИ: Възстановяването от пандемията пренареди класацията на областните икономики

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Възстановяването през 2021 г. пренареди класацията на областните икономики, сочи анализ на Института по пазарна икономика (ИПИ). Област Видин, която в продължение на десетилетие беше най-слабо развитата област според размер на брутен вътрешен продукт на човек от населението вече изпреварва Хасково, Силистра, Сливен и Перник. Според видинчани, промени в начина им на живот няма.


"Ние сме от Кула. В Кула животът се е променил към по-лошо, не към по-добро. Няма работа, това е основният проблем за младите хора. Ние сме там, но мъжът ми работи в чужбина… Не много да кажа, че съм го усетил, по-скоро всичко расте нагоре като цени, но има някаква промяна към по-добро, може би. Дано да не сме пак на последно място в цяла Европа... Лошо е положението, ние сме последни в Европа, което не трябва да е така. Трябва да се променят нещата, но засега не го усещаме… По никакъв начин не се е подобрил, даже става по-зле. Не знам коя статистика сте чули и сте чели, но на мен ми се струва, че Видин е на последно място… Шегаджии. Аз тези неща ги следя донякъде и все пак във Видин какво работи. А щом няма производство, няма как да има по-добър стандарт, според мен. Обективно казано, така е…"


По данни на Националния статистически институт за 2021 година брутният вътрешен продукт на глава от населението за страната е 20 хиляди лева, а за Видин - 11 400. Въпреки че област Видин вече не е най-бедната в страната, икономическата ситуация остава тежка по думите на Валери Василев, който се занимава с търговия на отоплителни и строителни материали.


"През последните няколко години не се забелязва изобщо някаква инвестиция да навлиза в района. От разговори с колегите в бранша и в другите направления, вадя заключение, че ситуацията е тежка."


Нови работни места се откриват, но те са за хора с ниска квалификация, а повишението на месечните възнаграждения е изядено от инфлацията.


"Заплатите може да се качили с някакъв минимален процент- 10,20 %, но на фона на това, което се случи на пазара, те са станали наполовина."   


Според Валери Василев тласък на местната икономика може да даде реконструкцията на пътя Видин- София, но там има забавяне.


"Това, което можеше да ни даде някакво развитие, вместо да продължи с бързи темпове, то беше спряно - знаете ситуацията с пътя до столицата."


Кметът на Видин Цветан Ценков споделя това мнение и посочва стратегическото разположение, което обаче не се използва пълноценно заради неизградената инфраструктура. Делът на първокласните пътища и качеството на пътната настилка са значително по-ниски от средните за страната.


"Това е коридор номер 4, който изостава с 20 години за строителството на моста. През него минават 2000 тира на денонощие от Турция. Не отиват към Сърбия - минават от тук."


През май се очаква отварянето на нов завод. Кметът на Видин се надява, че с развитие на индустриалната зона и привличане на чуждестранни инвеститори ще се промени ситуацията дългосрочно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00

Неправителствена организация насърчава към обществена активност жени от Северозапада

Фондация "Жените в предприемачеството в България" организира  обучителна работилница в Монтана . Темата е "Гражданското общество и участието на жените в него" , а събитието ще се проведе от 13-и до 16 юни. Фокусът е към Северна и Северозападна България, защото по различни данни на Европейската комисия дамите не участват активно в..

публикувано на 09.05.24 в 10:08

В "Музикална зона" на 09 май 2024 слушаме Ане Софи фон Отер

Днес тя става на 69 г. Шведското мецосопрано има разнороден репертоар – песни, арии из опери и оратории, поп и рок песни. Освен участия в опери на Хендел, Монтеверди и Моцарт, Ане Софи фон Отер издава албуми с Елвис Костело, с кавъри на АББА и композиции от Бени Андершон и Бьорн Улвеус. Популярни са изпълненията и с шведския пианист Бенгт Форшбери..

публикувано на 09.05.24 в 09:00

Ансамбъл "Шевица" представя "В огледалото на водата" във Видин

"В огледалото на водата" ще се огледа в събота вечер публиката във Видин . Едноименният концерт-спектакъл на Представителен фолклорен ансамбъл "Шевица" ще бъде показан на сцената на Драматичния театър. Видин е поредният град, в който танцьорите и певиците гостуват в рамките на своето национално турне. То започва преди година, скоро след като..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

Неизпълнен ремонт предизвиква недоволство сред живущите на улица "Константин и Фружин" във Видин

Видинската улица "Константин и Фружин" да бъде преименувана на "40 години надежда" . Предложение за това смятат да отправят до Община Видин живущите там и по този начин да изразят недоволството си от факта, че вече 40 години чакат да бъде извършен ремонт на улицата им, разкопана през 80-те години за изграждане на канализация на квартал "Бонония"...

публикувано на 08.05.24 в 15:00