Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нова инициатива предизвиква читателите във видинската библиотека

Снимка: радио Видин
"Книга на сляпо" е най-новата инициатива на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. В отдел "Заемна за възрастни" е подреден специален рафт с книги, опаковани в подаръчна хартия. Идеята на това нестандартно предложение е да се предизвикват читателите и да попаднат на книжна находка от жанр, който иначе не биха избрали сами. Подобни инициативи са провеждани и в други библиотеки в страната и извън нея, каза Мадлен Аспарухова, експерт "Връзки с обществеността" във видинската културна институция:


"Това е идея на екипа на библиотеката... Самата идея ни дойде от интересни инициативи, като има и такава инициатива "mystery box", в която освен книги, за които самият потребител не знае, се включват и други продукти. Ние малко адаптирахме идеята към нашите нужди и към потребностите на читателите и опаковахме разнообразни книги в цветна хартия. Имаме зелени, сини и червени книги, като зад всеки цвят не се знае точно какво има. Имаме любовни романи, имаме трилъри, имаме исторически книги, имаме книги на ужасите, имаме също така и екшъни, драми и всеки читател, като взима даден цвят, той не знае всъщност какво се крие зад опаковката. Една от причините, поради които го направихме е, защото много читатели идват при нас и казват: "Ами аз не знам какво ми се чете в момента, много ми се чете нещо, искам да е нещо различно, нещо да се изненадам, да се провокирам, едва ли не". И така, ние ги предизвикваме, всъщност, те да проверят колко са смели, да изберат един цвят и да прочетат нещо, което по принцип не биха си избрали."


Милена Дeковска от Видин обожава да чете книги и смята, че кампанията "Книга на сляпо" е много интересна:


"Да, бих пробвала това предизвикателство... По принцип не харесвам трилъри, обичам по-любовни романи и такива по-лежерни... Но, то това е интересното, каквото ти се падне - такъв ти е късметът и ще се прочете... Всяко ново нещо е хубаво и интересно да се опита, защо не?!"


Вижте още

Датско криминале за почивното време

Хана Краузе-Бендикс обича да мисли за себе си като за бутиков автор, чиито книги са стойностни, дълбоки и съответно не за всеки. Хана е известна, но по-скоро не особено успяла писателка, която не може да прости на хората, че не са дорасли за нейните творби. С четири книги зад гърба си, тя знае, че е майстор в описанията на човешката душа, но..

публикувано на 31.03.23 в 17:15
Снимката е илюстративна

Бездомно коте беше открито с изгаряния във Видин

Малко к оте беше намерено с изгаряния в областта на муцунката и предните лапи в жилищен комплекс "Панония" във Видин . То е открито от  Юлия Иванова , председател на Сдружението за защита на животните "Добрина, Хуманност, Състрадание"- Видин. По думите на жената к отето е изгорено умишлено и е станало поредната жертва на човешката жестокост...

публикувано на 31.03.23 в 15:20

Ина Данчева: Правилно хранене, спорт и качествен сън е най-добрата формула за всеки

С идването на първите топли дни изведнъж се сещаме, че лятото се задава и искаме бързо да се отървем от килограмите, натрупани през зимата. Но дали бързото отслабване е полезно за тялото ни? Кой е най-ефикасният и бърз начин да отслабнем и същевременно да изваем тялото си? Съществува ли перфектният хранителен режим?  Всъщност е невъзможно да..

публикувано на 31.03.23 в 14:30

Видин се обединява в подкрепа на 4-годишния Симеон

Благотворителен базар , средствата от който ще бъдат предоставени за лечението на  4-годишния Симеон от Видин ще се проведе утре, 1 април , на пазара пред стадиона в града. Началото е от 8 часа.  Симеон се ражда нормално, растежът и развитието му са нормални до поставянето на многокомпонентна детска ваксина, която предизвиква отлагането..

обновено на 31.03.23 в 11:47

Усмихни се, Видин!

Казват, че усмивката е най-красивото нещо, което човек може да носи. Но тя не само прави човека по-красив, а го одухотворява, защото както знаем от една любима българска песен „разбудила е тя човешкото в човека“.  Именно това цели и видинчанинът Едуард Тодоров, който от половин година се опитва да превърне Видин в най-усмихнатия град в..

публикувано на 31.03.23 в 10:00

Повечето българи имат проблем със съня - защо спим по-малко?

76% от българите споделят, че имат проблеми със съня си. Всеки трети се разсънва повече от два пъти на вечер, става прекомерно рано сутрин и рядко се усеща отпочинал. Най-честите аргументи за това са стрес (69%), изтощеност (46%), липса на физическа интензивност и напрежение на работното място (32%). Това показаха преди дни данните от..

публикувано на 30.03.23 в 17:00

Зимите не са това, което бяха

Защо зимите не са това, което бяха и защо тазгодишната зима е била най-топлата в България? Отговор дава климатологът Симеон Матев - част от авторския екип на научно-популярната платформа "Климатека". Изминалата зима в нашата страна е най-топлата откакто се правят метеорологични наблюдения.  В Европа изминалата зима е с положителна аномалия..

публикувано на 30.03.23 в 16:31