Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жасмина от Видин е победителка в конкурс на Британското посолство

3
Снимка: Личен архив: Жасмина Цветанова

Момиче от Видин е сред победителите в конкурса "Прокурор за един ден". Инициативата е на Кралската прокурорска служба и Британското посолство в София. Организира се в партньорство с Асоциацията на прокурорите в България,  Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе" и младежката фондация "Арете". Конкурсът е за младежи от ромски произход, а целта е  да обмислят бъдеща роля или професионална кариера в системата на наказателното правосъдие. 

За участието си в конкурса Жасмина Цветанова пише есе на тема "Защо искам да бъда прокурор".

"Започнах есето си с това, че съм момиче от ромски произход и за мен прокурорът е щит срещу дискриминацията, която е породена от различията от останалите. Продължавам с това как виждам прокурора като независима и непоклатима фигура, която действа в името на закона, справедлива към всяка една социална група  и поставяща морала като най-висока ценност. Също така говоря, че е символ на реда и защитата в нашата страна."

Казва, че за нея е важно гласът ѝ да бъде чут.

"Тъй като в повечето случаи ромските момичета на моята възраст, както и по-млади и по-големи, биват натискани от традициите, ако мога така да кажа и в повечето случаи не се позволява на тях да завършат своето образование,  точно към това е насочен този конкурс- да вдъхновим повече млади ромски момичета и те да знаят своите права."

За работата на съдебната система разбира от  заместник- районния прокурор на Видин.

"Ако трябва да съм кратка, ще кажа, че в деня ми прекаран със заместник-районен прокурор Райна Петрова, останах с впечатление, че въпреки сложността на делата, които се водят, тя остава позитивна, което е показва, че тя самата е изрдъжлива. Има непоклатима психика и професионализъм, защото не проявява пристрастие към нещата, които разглежда."

 Жасмина, която е 12-класничка в Професионалната гимназия "Професор д-р Асен Златаров", изучава икономика и мениджмънт и се подготвя за кандидатстудентски изпити. След като вече беше прокурор за един ден, обмисля в бъдеще да съчетае икономиката с правото.

Жасмина е отлична ученичка, а също и доброволец в инициативи на женската общност в града. Казва, че от тях черпи вдъхновение.

Постът, който заема за ден, не е първият. Преди две години тя спечели конкурса "Посланик за един ден" и беше посланик на Индонезия. Желанието ѝ е с успехите си да е  пример за други момичета от ромската общност.


Галерия

Вижте още

Датско криминале за почивното време

Хана Краузе-Бендикс обича да мисли за себе си като за бутиков автор, чиито книги са стойностни, дълбоки и съответно не за всеки. Хана е известна, но по-скоро не особено успяла писателка, която не може да прости на хората, че не са дорасли за нейните творби. С четири книги зад гърба си, тя знае, че е майстор в описанията на човешката душа, но..

публикувано на 31.03.23 в 17:15
Снимката е илюстративна

Бездомно коте беше открито с изгаряния във Видин

Малко к оте беше намерено с изгаряния в областта на муцунката и предните лапи в жилищен комплекс "Панония" във Видин . То е открито от  Юлия Иванова , председател на Сдружението за защита на животните "Добрина, Хуманност, Състрадание"- Видин. По думите на жената к отето е изгорено умишлено и е станало поредната жертва на човешката жестокост...

публикувано на 31.03.23 в 15:20

Ина Данчева: Правилно хранене, спорт и качествен сън е най-добрата формула за всеки

С идването на първите топли дни изведнъж се сещаме, че лятото се задава и искаме бързо да се отървем от килограмите, натрупани през зимата. Но дали бързото отслабване е полезно за тялото ни? Кой е най-ефикасният и бърз начин да отслабнем и същевременно да изваем тялото си? Съществува ли перфектният хранителен режим?  Всъщност е невъзможно да..

публикувано на 31.03.23 в 14:30

Видин се обединява в подкрепа на 4-годишния Симеон

Благотворителен базар , средствата от който ще бъдат предоставени за лечението на  4-годишния Симеон от Видин ще се проведе утре, 1 април , на пазара пред стадиона в града. Началото е от 8 часа.  Симеон се ражда нормално, растежът и развитието му са нормални до поставянето на многокомпонентна детска ваксина, която предизвиква отлагането..

обновено на 31.03.23 в 11:47

Усмихни се, Видин!

Казват, че усмивката е най-красивото нещо, което човек може да носи. Но тя не само прави човека по-красив, а го одухотворява, защото както знаем от една любима българска песен „разбудила е тя човешкото в човека“.  Именно това цели и видинчанинът Едуард Тодоров, който от половин година се опитва да превърне Видин в най-усмихнатия град в..

публикувано на 31.03.23 в 10:00

Повечето българи имат проблем със съня - защо спим по-малко?

76% от българите споделят, че имат проблеми със съня си. Всеки трети се разсънва повече от два пъти на вечер, става прекомерно рано сутрин и рядко се усеща отпочинал. Най-честите аргументи за това са стрес (69%), изтощеност (46%), липса на физическа интензивност и напрежение на работното място (32%). Това показаха преди дни данните от..

публикувано на 30.03.23 в 17:00

Зимите не са това, което бяха

Защо зимите не са това, което бяха и защо тазгодишната зима е била най-топлата в България? Отговор дава климатологът Симеон Матев - част от авторския екип на научно-популярната платформа "Климатека". Изминалата зима в нашата страна е най-топлата откакто се правят метеорологични наблюдения.  В Европа изминалата зима е с положителна аномалия..

публикувано на 30.03.23 в 16:31