Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Неделник" от 5 февруари 2023 година

19
Снимка: Красимир Каменов

Заповядайте снежният "Неделник" 447 брой. В него ще довършим разговора си с д-р Димитър Гюдуров, гл. ас. в Нов български университет за мащабното изследване “Българите и опиатите. Производство и търговия. 1879-1944”. Тръгваме и към Вълчедръм да се повеселим с "Вълчедръмска шарена трапеза". След това в Кутово ще отбележим Йордановден и Бабинден. Христо Кадурин ни води на Свети Атанас край Етрополе. Ще научите и резултатите от конкурса “Забравеният език” на издателство Лит Дизайн. За финал ще ни готви Дедо Скръц. Приятно слушане.


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Красимир Каменов
Вижте още

Ще намалеят ли старите коли, ако се оскъпят с нова такса от 500 лева

България има най- остарелия автомобилен парк в Европа и води класациите за най- висока смъртност, свързана със замърсяването на въздуха, по данни на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в Българи. Като член на ЕС в страната се прилагат мерки, свързани с отделяните въглеродни емисии, както и постепенно..

публикувано на 07.12.23 в 17:22

Обявиха фотоконкурс за годишнината на природния парк във Враца

Фотоконкурс "С дъх на планина" организира Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан". Всеки ученик може да кандидатства с до 3 снимки, направени на територията на парка в една от двете категории, определени от организаторите.  "По случай 34 години от обявяването на Природен парк "Врачански Балкан" и 15 години от откриването на..

публикувано на 07.12.23 в 17:04

Преброиха белоглавите лешояди

Преброяване на белоглавите лешояди се извърши в районите на страната, които обитават тези птици. Едно от местата е Природен парк "Врачански Балкан". Преброяването е организирано от Българското дружество за защита на птиците. "При нас изброихме в този ден 53 белоглави лешояда в целия район, като броихме на 6 точки в парка, на територията на..

публикувано на 07.12.23 в 17:01

Мадлен Аспарухова: Всичко, което исках, е в 2023-та

  "Всичко, което искахме"  - втората книга на видинската писателка Мадлен Аспарухова , излезе от печат и ще бъде представена на Софийския международен панаир на книгата. В нея са събрани 44 разказа, писани в продължение на десетилетие. Книгата излиза 13 години след "Пътечка през шубраците" - сборник, който авторката издава още на 17-годишна възраст...

публикувано на 07.12.23 в 12:44

Шофьори: Събирането на глоби на границата ще затрудни трафика

От началото на седмицата шофьорите, напускащи страната получават предупреждение от граничните власти, ако имат неплатени глоби. Освен това пътници в превозните средства също могат да бъдат проверявани за невръчени фишове. Причината да се премине към акцията е, че голяма част от глобите никога не се събират, обясни премиерът Николай Денков...

публикувано на 07.12.23 в 12:40

Враца посреща 14-ото издание на "Рок до края на света"

На 16 декември Враца ще бъде домакин на традиционния младежки рок фестивал "Рок до края на света". Събитието е част от зимния културен календар на Младежкия дом в града под Околчица и тазгодишното му 14-о издание е чакано с нетърпение от рок феновете в Северозападна България. Идеята на организаторите е да се дава възможност за сценична изява на..

публикувано на 07.12.23 в 12:00

Спорт с кауза: Турнир помага на две деца от Враца

Коледен благотворителен турнир  по минифутбол ще се проведе в рамките на три дни във Враца. Първоначалната идея на спортната проява е да се съберат средства в подкрепа на Гергана Петрова от Враца, която е с диагноза "Остеосарком", вследствие на която губи единия си крак. В процес на организация на събитието, парите за протеза на Гери вече са..

публикувано на 07.12.23 в 11:15