Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мездренско училище с награда от Брюксел

3
Снимка: фейсбук


С колективна награда, купа и сертификати, са отличени група учители и ученици от СУ „Иван Вазов” в Мездра, които участваха в конкурс, организиран от "HISTOLAB", лаборатория за транснационално историческо образование и сътрудничество. Това е съвместен проект на Европейския съюз и Съвета на Европа, целящ да обедини иновативни идеи за историческото образование. Наградата насърчава учениците да споделят своите интереси и идеи и да изразят как искат да учат историята.

Учениците от СУ “Иван Вазов” участваха в 2 направления: рисуване и представяне на иновативна практика – онлайн компютърна игра по история.

За идеята и нейното осъществяване разказва Данаил  Димитров – учител по история и цивилизация:

"Всичко започна с по-големите ученици, с които решихме да направим онлайн игра, която да ни позволи да направим тестовете по история не така скучни... Целта беше да се изпитваме, забавлявайки се. Играта е уникална с това, че в реално време може да запише постиженията на ученика и запазва този резултат... Това беше породено от конкурса, обявен от Съвета на Европа с цел да се отличат неща, които обогатяват  часовете по история в цяла Европа. Всичко това стана с помощта на нашия координатор Василка Коловска, тук включваме и рисунки и се радвам, че трудът ни беше оценен... Това беше лично признание за нас." 

Как се включват в онлайн компютърната игра по история „Из дебрите на историята“ и какви нови факти научават разказват Ралица Йолова и Зорница Цонкова от 8 клас, а за своите рисунки говорят четвъртокласничките Цветелина Цолова и Беатрис Андреева:

"Играта е в сайта на училището... Играе се с лаптоп и компютър. Трябва да помогнеш на Иван Асен II да си върне престола от Борил... Играта има за цел да научим повече факти по история...


Имаше въпроси от типа - старото име на Варна, старите имена, гербовете на българската държава... Въпросите са подредени по трудност, имаш три живота... Играта е много забавна, научаваш много нови неща... 


За рисунката ми хрумна, че вместо война хората могат да направят детска площадка като пързалки и виенско колело... На моята рисунка нарисувах Шипка, златната топка на Христо Стоичков..."


Мездренските учители и ученици са поканени да присъстват на европейските дни на иновациите в обучението по история в Брюксел на 10 март, на които те ще получат наградата за колективния си труд. Те ще имат възможност да представят иновативните практики за провеждане на часовете по история пред присъстващите на конференцията.


Повече може да чуете в прикачените звукови файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00