Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца почита паметта на Георги Чайковски с изложба

Георги Чайковски
Снимка: РИМ ВРАЦА

Художествена галерия "Иван Фунев"-Враца открива изложба по случай 100 години от рождението на Георги Чайковски. Художникът и културен деец е роден на 5 февруари 1923 година в Мездра. Завършва художествената академия в София със специалност "Живопис". 

Юбилейната изложба ще бъде открита днес, 6 февруари, от 17:30 часа и ще остане в галерията поне месец, каза уредникът на културната институция Христо Божков:


"При нас има подредени 8 творби, това е по-скоро изложбен кът, който сме подредили в предверието на голямата зала в художествената галерия. Има творби от Художествена галерия "Иван Фунев" към Регионалния исторически музей - Враца, има и творби от Градска художествена галерия-Мездра, като нашите творби са 5, едната от които е шарж на Георги Чайковски, а останалите 4 са си лично негови произведения. Този кът предвиждаме да остане поне месец, даже най-малко месец ще остане, тъй като е в предверието на голямата зала и не е ангажиращо като зала. Минимум един месец хората ще могат да идват и да я видят."


Георги Чайковски е сред създателите на Държавната художествена галерия в Пловдив, Художествена галерия "Иван Фунев" във Враца, Художествена галерия „Николай Павлович” в Свищов и Градската художествена галерия в Мездра, разказа още Христо Божков:


"Той е сред основателите на Групата на врачанските художници и на Националната скулптурна гипсотека. Оформител е на първата експозиция на Окръжния народен музей във Враца, както и на къщата музей на патриарха на българската скулптура проф. Андрей Николов. Активно сътрудничи на музеите в Хасково и Михайловград. Георги Чайковски е първият директор на Държавната художествена галерия в Пловдив и директор на Софийската градска художествена галерия. По негова инициатива и със съдействието на големите майстори на четката и на длетото проф. Иван Фунев, проф. Илия Петров и проф. Дечко Узунов през 1957 г. във Враца е организирана първата Обща художествена изложба на врачанските художници. Също по негова инициатива през есента на 1969 г. в Мездра е подредена първата по рода си Обща художествена изложба, която е експонирана в новопостроения Младежки дом. В нея участват 66 художници с над 150 творби: 36 живописци, 18 скулптори и 12 графици. Експозицията включва живописни и скулптурни творби на проф. Иван Фунев, Стоян Венев, Владимир Димитров-Майстора, проф. Андрей Николов, проф. Борис Колев, проф. Илия Петров, проф. Марко Марков, проф. Цено Тодоров и други. 30 от художествените произведения, включени в експозицията, са подарени от авторите за фонда на бъдещата постоянна Градска художествена галерия в Мездра, която е открита официално на 28 декември 1971 г. Успоредно е уредена трайна монументална украса на града, като една част от скулптурите, участвали в изложбата, са експонирани на открито - „Аврора” на Георги Доростолски, "Плодородие" на Владимир Цветков, "Майка" на проф. Иван Фунев и др. В знак на признателност, през 1969 г. Изпълнителният комитет на Градския народен съвет с председател инж. Любомир Йотов удостоява Георги Чайковски със званието "Почетен гражданин на Мездра" в чест на 25-годишнината от социалистическата революция и активно участие в подготовката и откриването на художествената изложба в град Мездра".


Георги Чайковски има три самостоятелни изложби и участия в 12 колективни изложби. Автор е на каталога "Държавна художествена галерия Пловдив" и на изкуствоведското изследване "Технология на изобразителните изкуства".

През декември 1971 г. Георги Чайковски сключва граждански брак в Мездра с Луиза Жорж Симоне, дъщеря на френския индустриалец Жорж Симоне, който преди 9 септември 1944 г. е имал текстилна фабрика в Кюстендил и други фабрики във Франция. Луиза Симоне е възпитаничка на Френския католически колеж "Св. Йосиф" в София, впоследствие работи в Българското радио и в Студия за игрални филми "Бояна", секция "Озвучаване".

Георги Чайковски умира на 14 декември 1984 г. в столицата на 61-годишна възраст. Погребан е в Централните софийски гробища.БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Целенасочени мерки за Северна България планира Програма "Развитие на човешките ресурси"

До 1 милион 245 хиляди лица в България или до всеки пети българин са достигнали мерките по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в програмен период 2014 – 2020 година. 100 000 заети и безработни са преминали обучения, а повече от 115 000 младежи са включени в обучения, заетост и подкрепа от ментор в първата си работа. Осигурен е достъп до..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Внимание! Обявен е пожароопасния сезон

Летните горещини са повод да обърнем внимание на една актуална тема, а именно- пожароопасния сезон. Той се определя официално със заповед на областния управител, и е съобразен с началото на жътвената кампания, каза инспектор Георги Георгиев от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” Видин: "Пожарите започват към края на..

публикувано на 14.06.24 в 16:02

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин . Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина има криминале, близо е до роман на Агата..

публикувано на 14.06.24 в 15:55

Във Видин наградиха кръводарители

14 юни е денят, на който светът за 20-и път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за..

публикувано на 14.06.24 в 13:39

"Не ме напускай" на Дейвид Левитан и Дженифър Нивън

На 25 март 2021 г. Езра Ахърн разбира, че е останал сам. Сестра му – осемнайсетгодишната Беа – е избягала от вкъщи. Отново! Този път обаче е различно. Беа се е постарала да заличи всяка следа от присъствието си в опит да скъса всяка нишка, способна да я препъне в намерението ѝ този път да се отърве завинаги от домашния ад, който майка им и..

публикувано на 14.06.24 в 13:00

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19
Така ще изглежда фасадата на учебното заведение след изрисуването ѝ.

6-метрово изображение на Левски ще краси мездренско училище

Апостолът на свободата ще бъде изобразен в цял ръст на фасадата на Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра. Инициативата се очаква да бъде реализирана през лятото. Самото изображение ще бъде с внушителни размери, с височино от около 6 метра, обясни за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение Мирослав Павлов .  "Ще се навършат 2..

публикувано на 13.06.24 в 14:00