Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Враца почита паметта на Георги Чайковски с изложба

Георги Чайковски
Снимка: РИМ ВРАЦА

Художествена галерия "Иван Фунев"-Враца открива изложба по случай 100 години от рождението на Георги Чайковски. Художникът и културен деец е роден на 5 февруари 1923 година в Мездра. Завършва художествената академия в София със специалност "Живопис". 

Юбилейната изложба ще бъде открита днес, 6 февруари, от 17:30 часа и ще остане в галерията поне месец, каза уредникът на културната институция Христо Божков:


"При нас има подредени 8 творби, това е по-скоро изложбен кът, който сме подредили в предверието на голямата зала в художествената галерия. Има творби от Художествена галерия "Иван Фунев" към Регионалния исторически музей - Враца, има и творби от Градска художествена галерия-Мездра, като нашите творби са 5, едната от които е шарж на Георги Чайковски, а останалите 4 са си лично негови произведения. Този кът предвиждаме да остане поне месец, даже най-малко месец ще остане, тъй като е в предверието на голямата зала и не е ангажиращо като зала. Минимум един месец хората ще могат да идват и да я видят."


Георги Чайковски е сред създателите на Държавната художествена галерия в Пловдив, Художествена галерия "Иван Фунев" във Враца, Художествена галерия „Николай Павлович” в Свищов и Градската художествена галерия в Мездра, разказа още Христо Божков:


"Той е сред основателите на Групата на врачанските художници и на Националната скулптурна гипсотека. Оформител е на първата експозиция на Окръжния народен музей във Враца, както и на къщата музей на патриарха на българската скулптура проф. Андрей Николов. Активно сътрудничи на музеите в Хасково и Михайловград. Георги Чайковски е първият директор на Държавната художествена галерия в Пловдив и директор на Софийската градска художествена галерия. По негова инициатива и със съдействието на големите майстори на четката и на длетото проф. Иван Фунев, проф. Илия Петров и проф. Дечко Узунов през 1957 г. във Враца е организирана първата Обща художествена изложба на врачанските художници. Също по негова инициатива през есента на 1969 г. в Мездра е подредена първата по рода си Обща художествена изложба, която е експонирана в новопостроения Младежки дом. В нея участват 66 художници с над 150 творби: 36 живописци, 18 скулптори и 12 графици. Експозицията включва живописни и скулптурни творби на проф. Иван Фунев, Стоян Венев, Владимир Димитров-Майстора, проф. Андрей Николов, проф. Борис Колев, проф. Илия Петров, проф. Марко Марков, проф. Цено Тодоров и други. 30 от художествените произведения, включени в експозицията, са подарени от авторите за фонда на бъдещата постоянна Градска художествена галерия в Мездра, която е открита официално на 28 декември 1971 г. Успоредно е уредена трайна монументална украса на града, като една част от скулптурите, участвали в изложбата, са експонирани на открито - „Аврора” на Георги Доростолски, "Плодородие" на Владимир Цветков, "Майка" на проф. Иван Фунев и др. В знак на признателност, през 1969 г. Изпълнителният комитет на Градския народен съвет с председател инж. Любомир Йотов удостоява Георги Чайковски със званието "Почетен гражданин на Мездра" в чест на 25-годишнината от социалистическата революция и активно участие в подготовката и откриването на художествената изложба в град Мездра".


Георги Чайковски има три самостоятелни изложби и участия в 12 колективни изложби. Автор е на каталога "Държавна художествена галерия Пловдив" и на изкуствоведското изследване "Технология на изобразителните изкуства".

През декември 1971 г. Георги Чайковски сключва граждански брак в Мездра с Луиза Жорж Симоне, дъщеря на френския индустриалец Жорж Симоне, който преди 9 септември 1944 г. е имал текстилна фабрика в Кюстендил и други фабрики във Франция. Луиза Симоне е възпитаничка на Френския католически колеж "Св. Йосиф" в София, впоследствие работи в Българското радио и в Студия за игрални филми "Бояна", секция "Озвучаване".

Георги Чайковски умира на 14 декември 1984 г. в столицата на 61-годишна възраст. Погребан е в Централните софийски гробища.Вижте още

Ученици от Медковец спечелиха награди от национална конференция

С редица  награди се върнаха учениците от СУ „Отец Паисий“ в Медковец от участието си в Осмата национална ученическа конференция по история, провела се в Кърджали. Форумът беше под наслов "Ден на толерантност и междуетническа подкрепа" и е посветен на 80 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. С първо..

публикувано на 28.03.23 в 16:40

Зърнопроизводители излизат на протест във Видин

Национален тридневен протест организират зърнопроизводители от цялата страна на 29, 30 и 31 март.   Една от точките е  Видин.  Решението е на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а сред причините са безконтролният внос на зърно от Украйна, тежката ситуация в сектор "Земеделие", ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на..

обновено на 28.03.23 в 15:51

Продължават възстановителните дейности в Черепишкия манастир

Доброволци от Ловешка, Варненска, Софийска и Врачанска епархия работят в Черепишкия манастир „Успение Богородично“. „И куполът се прави в момента на камбанарията. Тя ще дойде от Шумен. Куполът с кръста вече са на линия, камбаната - и тя ще се сложи. Ще продължим със стенописите в храма, иконостаса. Да си стане действаща църква...

публикувано на 28.03.23 в 15:19

Читалището в Буковец организира хоротека

Народно читалище "Просвета-1925" във видинското село Буковец организира хоротека , която ще се проведе през април. В нея ще се включи и новосъздаденият детски танцов състав „Буковче“,съобщи Вероника Атанасова , секретар на културното средище: "Това е по проект "Подкрепа за танцов състав "Буковче". Финансиран е от Национален фонд "Култура"...

публикувано на 28.03.23 в 13:40

Ортодонт: Профилактиката трябва да започне в най-ранна възраст

Липсата на правилна дъвкателна функция може да бъде причина за проблеми с оралното здраве на детето в бъдеще. Това обясни в „Направление здраве“ лекарят по дентална медицина д-р Надя Борисова . Тя е от Монтана, завършила е стоматология в Пловдив, от 10 години работи в най-голямата стоматологична клиника в Португалия. Занимава се с..

публикувано на 28.03.23 в 12:35

В Бутан възстановяват Поповото ханче, където е отсядал Христо Ботев

Кметството в село Бутан създава организация за възстановяване на музей “Христо Ботев”, по-известен като Поповото ханче , където са отсядали Христо Ботев и неговите четници през 1876 година преди да потеглят към Врачанския Балкан. Идеята е сградата да стане музей на революционната дейност, както и да представя бита и живота на село Бутан в..

публикувано на 28.03.23 в 12:20

Ембриолог: Инвитрото е с огромни възможности и тепърва ще се развива

Ембриологът Мергюл Ферадова ще консултира на 1 април в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца . Вече 10 години тя помага за случването на чудото, наречено живот, и казва, че обожава професията си: „От ден първи от следването ми в университета знаех, че ще се занимавам с инвитро, защото имахме един предмет - „Ембриология и хистология“,..

публикувано на 27.03.23 в 17:32