Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца почита паметта на Георги Чайковски с изложба

Георги Чайковски
Снимка: РИМ ВРАЦА

Художествена галерия "Иван Фунев"-Враца открива изложба по случай 100 години от рождението на Георги Чайковски. Художникът и културен деец е роден на 5 февруари 1923 година в Мездра. Завършва художествената академия в София със специалност "Живопис". 

Юбилейната изложба ще бъде открита днес, 6 февруари, от 17:30 часа и ще остане в галерията поне месец, каза уредникът на културната институция Христо Божков:


"При нас има подредени 8 творби, това е по-скоро изложбен кът, който сме подредили в предверието на голямата зала в художествената галерия. Има творби от Художествена галерия "Иван Фунев" към Регионалния исторически музей - Враца, има и творби от Градска художествена галерия-Мездра, като нашите творби са 5, едната от които е шарж на Георги Чайковски, а останалите 4 са си лично негови произведения. Този кът предвиждаме да остане поне месец, даже най-малко месец ще остане, тъй като е в предверието на голямата зала и не е ангажиращо като зала. Минимум един месец хората ще могат да идват и да я видят."


Георги Чайковски е сред създателите на Държавната художествена галерия в Пловдив, Художествена галерия "Иван Фунев" във Враца, Художествена галерия „Николай Павлович” в Свищов и Градската художествена галерия в Мездра, разказа още Христо Божков:


"Той е сред основателите на Групата на врачанските художници и на Националната скулптурна гипсотека. Оформител е на първата експозиция на Окръжния народен музей във Враца, както и на къщата музей на патриарха на българската скулптура проф. Андрей Николов. Активно сътрудничи на музеите в Хасково и Михайловград. Георги Чайковски е първият директор на Държавната художествена галерия в Пловдив и директор на Софийската градска художествена галерия. По негова инициатива и със съдействието на големите майстори на четката и на длетото проф. Иван Фунев, проф. Илия Петров и проф. Дечко Узунов през 1957 г. във Враца е организирана първата Обща художествена изложба на врачанските художници. Също по негова инициатива през есента на 1969 г. в Мездра е подредена първата по рода си Обща художествена изложба, която е експонирана в новопостроения Младежки дом. В нея участват 66 художници с над 150 творби: 36 живописци, 18 скулптори и 12 графици. Експозицията включва живописни и скулптурни творби на проф. Иван Фунев, Стоян Венев, Владимир Димитров-Майстора, проф. Андрей Николов, проф. Борис Колев, проф. Илия Петров, проф. Марко Марков, проф. Цено Тодоров и други. 30 от художествените произведения, включени в експозицията, са подарени от авторите за фонда на бъдещата постоянна Градска художествена галерия в Мездра, която е открита официално на 28 декември 1971 г. Успоредно е уредена трайна монументална украса на града, като една част от скулптурите, участвали в изложбата, са експонирани на открито - „Аврора” на Георги Доростолски, "Плодородие" на Владимир Цветков, "Майка" на проф. Иван Фунев и др. В знак на признателност, през 1969 г. Изпълнителният комитет на Градския народен съвет с председател инж. Любомир Йотов удостоява Георги Чайковски със званието "Почетен гражданин на Мездра" в чест на 25-годишнината от социалистическата революция и активно участие в подготовката и откриването на художествената изложба в град Мездра".


Георги Чайковски има три самостоятелни изложби и участия в 12 колективни изложби. Автор е на каталога "Държавна художествена галерия Пловдив" и на изкуствоведското изследване "Технология на изобразителните изкуства".

През декември 1971 г. Георги Чайковски сключва граждански брак в Мездра с Луиза Жорж Симоне, дъщеря на френския индустриалец Жорж Симоне, който преди 9 септември 1944 г. е имал текстилна фабрика в Кюстендил и други фабрики във Франция. Луиза Симоне е възпитаничка на Френския католически колеж "Св. Йосиф" в София, впоследствие работи в Българското радио и в Студия за игрални филми "Бояна", секция "Озвучаване".

Георги Чайковски умира на 14 декември 1984 г. в столицата на 61-годишна възраст. Погребан е в Централните софийски гробища.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00

За трудния път да станеш професионален готвач

Днес ви срещаме с една изключителна видинчанка. Тя е на 30 години, казва се Сибел Мартинова и е готвач . Истината е, че никога не е имала тази мечта да работи в кухня , случило се по много естествен и неусетен начин. Имала е период, в който е започнала да се замисля с какво се храни. И така започва все по-често да прави по-осъзнати решения и..

публикувано на 27.03.24 в 17:00

Дизайнер показва облеклото на цар Иван Срацимир в крепостта "Баба Вида"

Какъв е бил дрескодът през Средновековието и какви дрехи са носили владетелят на Видинското царство цар Иван Срацимир и неговата съпруга царица Анна? Отговорите могат да бъдат открити в крепостта "Баба Вида" , която през XIV век царят обитавал като феодален замък, а днес в една от залите му са подредени възстановки на облекла от този период...

публикувано на 27.03.24 в 16:20

Кристина Патрашкова представя "Въпреки всичко" в Козлодуй

Известната българска журналистка Кристина Патрашкова ще представи книгата си "Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата" на среща с читатели в Козлодуй . Това е вторият северозападен град след Враца, който авторката ще посети по повод излизането на книгата. Поканата ѝ отправят от местното читалище, но както Кристина Патрашкова..

публикувано на 27.03.24 в 16:01
Владлен Александров, директор на Драматично-куклен театър - Враца

Владлен Александров: Искаме да правим театър за хората

Враца да се превърне в един от театралните центрове на България. С тази мечта Владлен Александров идва в града преди три месеца, когато е назначен за директор на драматично-кукления театър. Режисьорът с над 120 постановки в България, Република Северна Македония и Турция, заема директорския пост след продължил цяла година конкурс. Преди това дълго..

публикувано на 27.03.24 в 13:50

Бави се подмяната на старите отоплителни уреди, сигнализират видинчани

Видинчани, одобрени за подмяна на старите отоплителни уреди по проекта на Община Видин за по-чист атмосферен въздух, сигнализират, че все още не са подписали договорите си и процедурата е в застой. Семейството на Даниела Йорданова е сред кандидатите, класирани за участие преди близо година. До момента обаче никой не се е свързал с тях, за да ги..

публикувано на 27.03.24 в 13:00

Емил Иванов, за когото планинското колоездене е начин на живот

За Емил Иванов планинските пътеки на Врачанския Балкан са втори дом. Започва да кара колело по тях още като ученик заедно с други ентусиасти. След завършването на средното си образование напуска Враца и любимите планински веломаршрути, за да продължи учението си. Но макар и след години се завръща отново в града под Околчица. И поема отново с..

публикувано на 26.03.24 в 14:30