Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Анна, Александър и Кристиян са сред предпочитаните имена във Видин

Снимка: РАДИО ВИДИНВ последните години българската именна система доста се модернизира и много бъдещи майки и бащи предпочитат да кръстят детето си с някое известно чудждестранно име, отколкото с традиционно българско. Не е тайна и това, че от години се наблюдава сблъсък между родители, опитващи се да съхранят националните традиции и тези, които се придържат към модерните тенденции. Има и такива, които измислят нови имена. Иван или Йоан, Петър или Питър- името днес е въпрос на вкус и предпочитания, като не винаги е било така.  


Сред най-често срещаните имена във Видин са Анна, Виктория, Божидара, Йоана, Мария и Цветелина. Това посочва Надежда Данчева от Института по български език към Българската академия на науките (БАН). Екип от учени осъществява проект "Мода на личните имена в българските градове". Обект на изследване са личните имена на новородените деца в трите най-големи града и няколко средни по големина градове в страната в периода 2014 – 2015 г. Целта на изследването е данните от средните по големина градове да бъдат сравнени с данните от трите най-големи града, както и да се извърши съпоставка на териториален принцип – Източна България спрямо Западна България. В резултат ще бъдат направени изводи за тенденциите при именуването и за разликите в предпочитанията на българските родители в различна социална среда. Видин е сред градовете, които попадат в изследването.


"Видин е характерен с това, че личното име Анна излиза на първа позиция. В никой от другите градове Анна не е на първа позиция" - уточнява Данчева.


При мъжките имена най-предпочитани от видинчани на първо място са Александър и Кристиян, следвани от Георги и Мартин на втора позиция, на трета - Борислав. Сред най-честите са още Божидар, Калоян, Никола, Павел, Боян, Виктор, Даниел, Йордан, Иван. Сред най-характерните мъжки имена във Видин е и името Денис.


"Това което забелязваме е, че в град Видин постепенно от именната класация изпадат имена като Ванеса, Михаела, Ивана, Ралица, а при мъжките Николай, Петър и Димитър. Докато в именната стълбица се изкачват имената Анна, Божидара, Йоана, Денис, Александър, Йордан" - констатира Надежда Данчева.


В последните години родителите все повече проявяват творчество по отношение на името на детето им. В топ 10 на имената за момчета се нареждат на първо място Александър, второто място си делят имената Георги и Мартин, следвани от Димитър, Никола, Борис, Калоян, Даниел, Иван, Теодор и Николай. Най-предпочитаните за момичета са Виктория, Мария, Никол, София, Рая, Дария, Александра, Габриела, Йоана, Елена, Михаела и Симона.


През изминалата година промени в тенденциите няма, каза още Надежда Данчева:


"В топ 3 имена на момчета са Александър, Георги и Мартин - това е според изследването ни в осемте града в страната. Най-предпочитаните 3 имена за момичета са Виктория, Мария и Никол. Принципно Виктория и Никол са едни от най-харесваните имена в цялата страна. Отчитаме, че името Мария също е едно от устойчивите в цялата страна, но малко по-харесвано е в Южна България, докато Габриела, както и във Видин, е много харесвано и в Източна България. По принцип тези имена са нови в нашия именник. В миналото столетие те са се нареждали след стотната позиция. Например Виктория е била на 117 място, Габриела пък на 262 място, а пък Никол въобще не се открива в именника в предишното столетие, за разлика от българската форма Николинка. Това име през 20 век е било на 20-о място. Също така традиционното име Иван вече не е най-разпространеното сред българите, както е било през 20 век, макар все още да е доста харесвано и все още доста момчета да ги кръщават Иван. Разбира се, Иван може да е испанското Хуан, може да е Жан, може да е Джон, може да е Джовани, именно защото днес родителите предпочитат чуждите варианти на имената. Иванка също не е често срещано име, да не кажа, че е вече към отпадащите, защото родителите не харесват имената с умалително "ка", отдавна това вече се приема като остаряло и затова днес Иванка може да е Ивана, Ивет, Ивон, може да е Иванела, Иванина, Иванджелина, Жана, Джована, Йоана. Но това, което е хубаво е, че напред в именните класации се нарежда името Йоана. Една от основните тенденции, които забелязваме е, че модните имена днес са благозвучните имена, а вече до колко звучат добре, това се определя от естетическия вкус на родителите."


В последните години се наблюдава и тенденция на възраждане на имената, свързани с победоносния дух на българската история или още имената на владетелите. Не само, че някои от старобългарските имена се възраждат, ами дори се срещат в женска форма. Например Пресияна или Калояна.


"Все повече българчета носят имена на владетели. Модерни в последните години са имена като Калоян, Борис, Симеон, Ивайло, Самуил, Кубрат, Асен. Любимото на софиянци в последните години се оказа именно Калоян. Борис пък никога не е било толкова харесвано и модно. Родителите избират все повече имена, които да съпътстват победата през целия живот. Затова и името Виктория е толкова харесвано. Да, нямаме победа днес, но имаме Виктория"- разказва Надежда Данчева.
*Повече по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Вижте още

Повечето българи имат проблем със съня - защо спим по-малко?

76% от българите споделят, че имат проблеми със съня си. Всеки трети се разсънва повече от два пъти на вечер, става прекомерно рано сутрин и рядко се усеща отпочинал. Най-честите аргументи за това са стрес (69%), изтощеност (46%), липса на физическа интензивност и напрежение на работното място (32%). Това показаха преди дни данните от..

публикувано на 30.03.23 в 17:00

Зимите не са това, което бяха

Защо зимите не са това, което бяха и защо тазгодишната зима е била най-топлата в България? Отговор дава климатологът Симеон Матев - част от авторския екип на научно-популярната платформа "Климатека". Изминалата зима в нашата страна е най-топлата откакто се правят метеорологични наблюдения.  В Европа изминалата зима е с положителна аномалия..

публикувано на 30.03.23 в 16:31

Доброволци почистиха път между мездренски села

Доброволци почистиха пътя между мездренските села Лик и Дърманци . В инициативата на кметство Лик участват близо 20 местни жители, сред които и деца. Събрани са около 80 чувала отпадъци. Акцията е организирана с обява в социалните мрежи и на място в селото. Община Мездра е съдействала с консумативи и извозването на чувалите с отпадъци, обясни..

публикувано на 30.03.23 в 14:55

Кърлежите - нежеланите предвестници на пролетта

Заедно с високите температури и хубавото настроение, което носят, няма как да не отбележим и появата на нежеланите паразити, каквито са кърлежите. Пръскането срещу тях вече започна в някои градове.  Във видинското спешно отделение има много малко регистрирани пациенти с ухапвания от кърлеж за тази година, но тепърва се очакват, обясни д-р..

публикувано на 30.03.23 в 13:35

Полезен ли е за потребителите сайтът с цените на храните

Електронна платформа предоставя информация за цените на основните храни у нас. На държавния сайт foodprice.bg освен мониторинг на цените на продуктите от малката потребителска кошница може да бъде направена справка и за контролните дейности, извършвани от държавните органи. Това е много полезен инструмент за всяко правителство, за да следи за..

публикувано на 30.03.23 в 11:37

В "Музикална зона" на 30 март 2023 слушаме Луи Прима

От всички музикални гиганти от дните на големите суинг-бендове и диксиленд джаза има един, който се отличава от всички тях с най-големия си принос към съвременната музика и курса, който е поел и това е Луи Прима. Той е смел, талантлив и амбициозен. Всичко започва, когато рязко стартира от малкия клуб на известната 52-ра улица, намираща се между..

публикувано на 30.03.23 в 09:00

Портал и сборник с архивни документи ще бъдат представени във Видин

Портал за споделяне на архивни документи от и за периода на Българското възраждане и сборникът "Българските земи в архивите и документите от XVIII-XIX век: Модерност и традиция" ще бъдат представени във Видин. Създадени са по научен проект, чиято цел е да даде възможност на институциите да споделят информация за съхраняваните от тях..

публикувано на 29.03.23 в 17:21