Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Анна, Александър и Кристиян са сред предпочитаните имена във Видин

Снимка: РАДИО ВИДИН



В последните години българската именна система доста се модернизира и много бъдещи майки и бащи предпочитат да кръстят детето си с някое известно чудждестранно име, отколкото с традиционно българско. Не е тайна и това, че от години се наблюдава сблъсък между родители, опитващи се да съхранят националните традиции и тези, които се придържат към модерните тенденции. Има и такива, които измислят нови имена. Иван или Йоан, Петър или Питър- името днес е въпрос на вкус и предпочитания, като не винаги е било така.  


Сред най-често срещаните имена във Видин са Анна, Виктория, Божидара, Йоана, Мария и Цветелина. Това посочва Надежда Данчева от Института по български език към Българската академия на науките (БАН). Екип от учени осъществява проект "Мода на личните имена в българските градове". Обект на изследване са личните имена на новородените деца в трите най-големи града и няколко средни по големина градове в страната в периода 2014 – 2015 г. Целта на изследването е данните от средните по големина градове да бъдат сравнени с данните от трите най-големи града, както и да се извърши съпоставка на териториален принцип – Източна България спрямо Западна България. В резултат ще бъдат направени изводи за тенденциите при именуването и за разликите в предпочитанията на българските родители в различна социална среда. Видин е сред градовете, които попадат в изследването.


"Видин е характерен с това, че личното име Анна излиза на първа позиция. В никой от другите градове Анна не е на първа позиция" - уточнява Данчева.


При мъжките имена най-предпочитани от видинчани на първо място са Александър и Кристиян, следвани от Георги и Мартин на втора позиция, на трета - Борислав. Сред най-честите са още Божидар, Калоян, Никола, Павел, Боян, Виктор, Даниел, Йордан, Иван. Сред най-характерните мъжки имена във Видин е и името Денис.


"Това което забелязваме е, че в град Видин постепенно от именната класация изпадат имена като Ванеса, Михаела, Ивана, Ралица, а при мъжките Николай, Петър и Димитър. Докато в именната стълбица се изкачват имената Анна, Божидара, Йоана, Денис, Александър, Йордан" - констатира Надежда Данчева.


В последните години родителите все повече проявяват творчество по отношение на името на детето им. В топ 10 на имената за момчета се нареждат на първо място Александър, второто място си делят имената Георги и Мартин, следвани от Димитър, Никола, Борис, Калоян, Даниел, Иван, Теодор и Николай. Най-предпочитаните за момичета са Виктория, Мария, Никол, София, Рая, Дария, Александра, Габриела, Йоана, Елена, Михаела и Симона.


През изминалата година промени в тенденциите няма, каза още Надежда Данчева:


"В топ 3 имена на момчета са Александър, Георги и Мартин - това е според изследването ни в осемте града в страната. Най-предпочитаните 3 имена за момичета са Виктория, Мария и Никол. Принципно Виктория и Никол са едни от най-харесваните имена в цялата страна. Отчитаме, че името Мария също е едно от устойчивите в цялата страна, но малко по-харесвано е в Южна България, докато Габриела, както и във Видин, е много харесвано и в Източна България. По принцип тези имена са нови в нашия именник. В миналото столетие те са се нареждали след стотната позиция. Например Виктория е била на 117 място, Габриела пък на 262 място, а пък Никол въобще не се открива в именника в предишното столетие, за разлика от българската форма Николинка. Това име през 20 век е било на 20-о място. Също така традиционното име Иван вече не е най-разпространеното сред българите, както е било през 20 век, макар все още да е доста харесвано и все още доста момчета да ги кръщават Иван. Разбира се, Иван може да е испанското Хуан, може да е Жан, може да е Джон, може да е Джовани, именно защото днес родителите предпочитат чуждите варианти на имената. Иванка също не е често срещано име, да не кажа, че е вече към отпадащите, защото родителите не харесват имената с умалително "ка", отдавна това вече се приема като остаряло и затова днес Иванка може да е Ивана, Ивет, Ивон, може да е Иванела, Иванина, Иванджелина, Жана, Джована, Йоана. Но това, което е хубаво е, че напред в именните класации се нарежда името Йоана. Една от основните тенденции, които забелязваме е, че модните имена днес са благозвучните имена, а вече до колко звучат добре, това се определя от естетическия вкус на родителите."


В последните години се наблюдава и тенденция на възраждане на имената, свързани с победоносния дух на българската история или още имената на владетелите. Не само, че някои от старобългарските имена се възраждат, ами дори се срещат в женска форма. Например Пресияна или Калояна.


"Все повече българчета носят имена на владетели. Модерни в последните години са имена като Калоян, Борис, Симеон, Ивайло, Самуил, Кубрат, Асен. Любимото на софиянци в последните години се оказа именно Калоян. Борис пък никога не е било толкова харесвано и модно. Родителите избират все повече имена, които да съпътстват победата през целия живот. Затова и името Виктория е толкова харесвано. Да, нямаме победа днес, но имаме Виктория"- разказва Надежда Данчева.




*Повече по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Вижте още

Видинската група "Глашатаи" подготвя концерт

Рождествен концерт "Глашатаи и приятели" ще се състои във Видин. Ще има разнообразна програма, с много авторски песни, каза Калин Горчев - фронтмен и китарист на групата "Глашатаи":  "Ние сме християнски бенд, свирим предимно рок... Някои от песните са преводни, а като цяло ние правим авторска музика. Насочеността е християнска тематика,..

публикувано на 05.12.23 в 17:06

Почвата- ограничен, незаменим и невъзобновяем ресурс

Всяка година на 5 декември отбелязваме Световния ден на почвите. Целта на този ден е да привлече внимание върху важността от опазване на почвите в добро състояние, както и да се насочват усилия за устойчивото управление на почвените ресурси. Денят се отбелязва от 2014 г. по инициатива на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) и..

публикувано на 05.12.23 в 16:42
От ляво надясно: Марио, Миглена, Живка Сливенова,Елена-Стефани, Никол

Медали за видински ученици от международен фестивал

С 4 златни медала и 1 сребърен за своите певчески изпълнения бяха отличени учениците от видинското училище по изкуствата "Свети свети Кирил и Методий" от участието си в международния фестивал "Кръстопът на музите" .  Конкурсът се провежда за 19-а година и този път е онлайн, което не е по-лесно като представяне, казва учителят по..

публикувано на 05.12.23 в 16:00

Плащаме по-висока цена на водата от 1 януари

Драстично поскъпване на водата  предвижда  Комисията за енергийно и водно регулиране  от  1 януари . Във  Видин  увеличението ще е с 28.6 %, във  Враца  с 20.6 %, а в  Монтана  - с 19.9 %, докато в останалата част от страната поскъпването ще е средно с 10%.  В Берковица очакванията са цената да скочи с 80 % . Промяната на цените е..

публикувано на 05.12.23 в 14:05

Все повече бездомни хора търсят Центъра за временно настаняване във Видин

На 100% е запълнен капацитетът на Центъра за временно настаняване във Видин .  Местата в него са 10, като от 2024 година ще бъдат увеличени на 13. Потърсилите подслон са на възраст от 40 до 76 години. Хората могат да останат в Центъра до 6 месеца, но има и изключения, казва социалният работник  Анета Георгиева : "Основната ни дейност е..

публикувано на 05.12.23 в 13:15
От ляво надясно: Магдалина, Александра, Мария, Мариана, Ния

Ученици от Видин с успехи в състезанието "BEST"

С нови успехи се завърна отборът по реч и дебати на английски език към ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин "BEST Team Vidin" .  Учениците се представиха блестящо за пореден път на състезанието по реч и дебати на английски език "BEST". През двата дни младежите се състезаваха с над 300 участници от цяла Западна България. Състезанието се проведе..

публикувано на 05.12.23 в 12:35

На какво се дължи лошият дъх

Всеки от нас има лош дъх в устата през определени интервали от деня. Той се дължи на наличието на бактерии в устата и на процесите, които настъпват с тях, обясни в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева : "Когато човек спи, бактериите се размножават и тогава се получава тази миризма. Неизбежно е, тя е специфична за..

публикувано на 04.12.23 в 16:49