Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Самороден талант от Белоградчик се изявява в световното кино

Снимка: колаж Радио Видин22-годишният Николай Николов от Белоградчик е самороден талант, който пробива в киноиндустрията както в български, така и в чуждестранни продукции. Той е един от малкото български актьори, които на тази възраст вече се радва на роли в киното извън България. 

Първата му роля е във филма "The Invasion of Red-Coke City". Има епизодична роля в българския сериал "Белези", взима участие и в "Братя", а последните му роли са в комедия на Дисни и екшън-фантастика на Уорнър Брос.


Николай завършва основното си образование в Професионалната гимназия по икономика, търговия и услуги в Ловеч, след което заминава за София в търсене на себе си. 


"Просто знаех, че искам да дойда в София, може би да започна нещо ново... Бях в търсене на себе си, защото не знаех на 100% с какво точно искам да се занимавам. Дойдох в София и реално точно за няколко месеца попаднах един ден на едно такова събитие, в което точно започваха да снимат филм. Целия ден присъствах на това събитие, докато снимаха филма и оттам насетне някак си ми светна една лампичка, усетих едно такова вдъхновение и започнах така, лека полека да натискам в тази сфера."


В крайна сметка Николай решава да изучава актьорско майсторство в Нов български университет. Преди това обаче преминава обучение в специална школа:


"Запознах се с едни хора, които ми предложиха да се обучавам в една тяхна школа, специално за киноактьорско майсторство. Изкарах тази школа, която беше всъщност за около година... И оттам насетне дойдоха още по-добри участия и т.н."


Първата роля в киното на Николай е била в късометражен филм:


"Тя, продукцията, беше всъщност българска, но реално сценарият беше на английски. Беше много интересен филма, забавлявахме се. Снимахме зимата, беше и много студено също така. Моята роля беше вампир охрана."


Предложенията за участие във филми не спират до тук.


"До момента съм снимал наистина не малко неща. 2021 година, точно лятото се падна, снимах едновременно в два филма. Единият филм беше на Дисни - там ме ползваха като дубльор на главния актьор, както и стенд ин, т.е. когато трябва да се прави някакъв мизансцен на дадена сцена, аз съм този, който върши работата на актьора. По мен наместват осветление, техника, камери и т.н. След това актьорът просто идва, прави си това, което трябва да направи и отива да почива."


Ники получава и роля във филм на една от най-големите американска компании за производство и разпространение на филми - Уорнър Брос:


"Тя, реално, беше немска продукция. Те снимаха най-различни епохи. Аз там имах две роли. Снимахме неандерталци в пещерата, там имахме няколко снимачни дни."
Николай предпочита да се снима в български продукции:


"За световните продукции не мога да кажа много, тъй като нямам опит. Естествено, всеки втори актьор би искал да се втурне в холивудските продукции, но, честно, за мен, може да прозвучи скромно, но до момента смятам, че искам на този етап да се развивам към нашите сериали, нашите филми. Искам да се запознавам все повече с мои колеги, да разменяме някакви думи, практика и т.н. Просто смятам, че има някакъв път, който трябва да се извърви тук в България, пък - времето ще покаже, както се казва. Трябва да си отдаден, да работиш здраво и този, който работи здраво, рано или късно ще получи това, което заслужава." Той се снима и в американския сериал "Пандора".
Последното му участие е във филма "Перспектива", който е заснет в Русе.Чуйте целия разговор в прикачения звук.

БНР подкасти:

Вижте още

Невена Цонева: Препоръчвам редовното ходене на зъболекар

Редовна грижа за зъбите у дома и профилактични посещения при зъболекар е рецептата за красива усмивка на певицата Невена Цонева. В "Час при зъболекаря" красивата изпълнителка сподели личния си опит и си спомни за първото си посещение в зъболекарския кабинет: „Първо, искам да ви кажа колко е важно, от личен опит знам, да се грижим за зъбите..

публикувано на 20.03.23 в 16:52

Министерството на финансите предлага 940 лева минимална заплата от следващата година

940 лева да  минималната работна заплата (МРЗ) от 2024 година. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за тази година. Новината съобщи министърът на финансите Росица Велкова. Увеличението на минималната заплата е стъпка в правилната..

публикувано на 20.03.23 в 14:16
Силвия Велинова, остеотерапевт

Какво е остеопатия

Остеопатията е холистична наука, която се занимава с откриването и решаването на проблема. Докато конвенционалната медицина разглежда проблема като локален, то холистичният подход е глобален и обширен. Това обясни остеотерапевтът Силвия Велинова и поясни при кои заболявания се прилага този лечебен метод: "Терминът произхожда от..

публикувано на 20.03.23 в 14:10

Видин се обединява в подкрепа на 4-годишния Симеон

Днес ви запознаваме с историята на 4-годишния Симеон от Видин. Той се ражда нормално, растежът и развитието му са нормални до поставянето на многокомпонентна детска ваксина, която предизвиква отлагането на много тежки метали в неговия организъм, разказва майката на момчето Лора. След множество консултации със специалисти се установява, че детето..

публикувано на 20.03.23 в 14:02

Седем нови социални услуги ще разкриват в Ружинци

Законът за социалните услуги за първи път въведе планиране на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, като водещи ще са общинските администрации. Националната карта на социалните услуги е обвързана с преброяването на населението и трябва да бъде приета до 12 месеца от публикуването на резултатите. За да бъде изготвена тази карта,..

публикувано на 20.03.23 в 10:40

"Неделник" от 19 март 2023 година

Много вкусни и забавни неща има в този "Неделник".  "Животът е вкусен, когато е забавен!". Цитирам колежката от Радио България, Миглена Иванова, която ни срещта с "Готварска книга за големи деца" . В нея ще намерите 28 сладки и солени рецепти… в комикси. Необичайната книга е дело на Аля Маркова , обединила в нея двете си големи страсти –..

публикувано на 19.03.23 в 13:57

Да бъдем достойни кръстоносци

Неделята, в която се намираме днес е Трета на Великия пост, посветена на Кръста Христов. Кръст, на Който бе разпънато тялото на нашия Спасител и Господ Иисус Христос. "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Братя и сестри! Днес настъпи третата неделя на Великия пост. Този неделен ден се нарича Неделя Кръстопоклонна . Вие всички..

публикувано на 19.03.23 в 08:00