Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Земеделци се събраха в Монтана заради Стратегическия план

Министерството на земеделието започна национална информационна кампания за Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г. Началото беше дадено в Монтана. Специалисти от Министреството се срещнаха със земеделските стопани от областите Монтана, Видин и Враца. Стратегическият план е в размер на над 8 милиарда евро, съобщи Мария Христова от дирекция „Развитие на селските райони”:

 

"Ще бъдат разяснени както базовите условия, тоест кръстосаното съответствие, така и възможностите за директни плащания, агроекологични плащания, инвестиционни мерки, както и Националният план за възстановяване, където съвсем скоро ще бъдат отворени приеми."


Тече процедура по сформиране на Комитет по наблюдение, който ще управлява Стратегическия план.


"След приемането на членовете на Комитета, ще се предложи проект на план за подпомагане, който ще бъда подобен на индикативната работна годишна програма, която беше позната в Програма за развитие на селските райони, така че земеделските стопани ще имат информацияв предварително кога ще бъдат отворени приемите, какъв срок ще отнеме тяхното разглеждане, за да планират своите агроекологични или инвестиционни намерения."


И в този програмен период стопаните трябва да се съобразяват с графиците за почистване на площите и да не се палят стърнищата, припомни Даниел Йорданов, дирекция „Растениевъдство”:


"Знаем, че при паленето загиват много микроорганизми, нарушава се флората, да не говорим за атмосферния въздух. Така че, отново ни е забранено да палим стърнищата."


Национална информационна кампания за Стратегическия план за развитие на земеделието ще продължат до 16 февруари. Следващата е със земеделци от Плевен, Ловеч и Велико Търново.


БНР подкасти:

Галерия

Вижте още

Разследват масов бой между таксиджии

Полицията във Враца разследва обстоятелствата, предизвикали масов бой между таксиметрови шофьори снощи. За инцидента властите получили сигнал минути след 22 часа в петък на тел. 112. Пристигналите на място униформени служители установили сбиване в ж.к. „Дъбника". Конфликтът бил между шофьорите на две таксиметрови фирми. При разправията са нанесени..

публикувано на 01.04.23 в 15:20

Най-евтините храни в магазините ще бъдат със стикер

През настоящия месец април трябва да се усети спад в цените на магазините, съобщи днес Никола Стоянов.  Министърът на икономиката добави, че се подготвят и съответните законови промени, които да постигнат траен ефект в укротяването на цените.  Евентуален Закон за таван на надценките ще цели минимална държавна намеса в регулирането, разясни..

публикувано на 01.04.23 в 13:02

Ден за размисъл преди парламентарните изборите

Днешната събота е ден за размисъл преди предсрочния парламентарен вот утре.  Предизборната агитация не се допуска.  Съгласно Изборния кодекс, не е позволено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от екзит пол за резултатите и нагласите на избирателите за подкрепа на определена партия или..

публикувано на 01.04.23 в 07:09

Снимката на 31 март 2023 година

Земеделски производители  блокираха международния път Е-79 край бившия химически комбинат във Видин.  Движението по пътя, водещ към граничния пункт при Дунав мост 2 с Румъния беше блокирано за час.  На седми април производители от Видин ще са в Румъния, за да подкрепят протеста на колегите си там.  Международната агенция за атомна..

публикувано на 31.03.23 в 18:10
Доц. Християн Атанасов (вляво) и проф. Орлин Събев

Във Видин представиха нова платформа за споделяне на архивни документи

Електронен портал за споделяне на  архивни документи  от и за периода на Българското възраждане бе представен във Видин . Той ще събере документи за периода, които се пазят от културните институции, и ще се превърне в посредник между тях и потребителите. Това обясни ръководителят на научния проект доц. Християн Атанасов от Университета по..

публикувано на 31.03.23 в 16:31

Моноспектакълът "Вкусът на живота" на видинска сцена

Моноспектакълът на Наталия Цекова "Вкусът на живота" ще бъде представен тази вечер във видинския драматичен театър . Наталия Цекова е първата ромка, завършила Националната академия за театрално и филмово изкуство и гостува за първи път във Видин. Моноспектакълът е създаден миналата година, разказа актрисата: "С моноспектакъла ще..

публикувано на 31.03.23 в 15:18

Здравната инспекция във Враца с напомняне към хората с ТЕЛК

От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Враца напомниха на всички, подлежащи на редовно освидетелстване от Териториална експертна лекарска комисия ( ТЕЛК ), че трябва да подготвят и подадат документите си най-малко 3 месеца преди изтичане срока на последното експертно решение. Необходими документи са: направление за ТЕЛК, въведено в..

публикувано на 31.03.23 в 14:54