Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организации отправиха призив срещу насилието над жени

Снимка: Радио Видин

Българска платформа към Европейско женско лоби в последния ден на 48-то Народно събрание (НС) отправи отворено писмо до политически партии и коалиции и персонално до депутати. Поводът е убийството на 62-годишна жена във Враца, а писмото е адресирано до всички, които на 27 януари не приеха предложението за Закон за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие. Според Илиана Балабанова, председател и създател на Българска платформа към Европейско женско лоби, това убийство е можело да бъде предотвратено, ако на 27 януари от трибуната на 48-то НС е имало изразена ясна позиция срещу домашното насилие.


"На първо място, най-важното е държавата да поеме отговорност и поемайки отговорност, това означава, че трябва да изпраща ясни послания против домашното насилие, да изпраща такива ясни послания и от най-високо място на политическата трибуна на нашата държава, в които да е ясно, че ако някой посегне, без значение мъж срещу жена или жена срещу мъж в условията на партньорство и в условията на домашно съжителство, то това ще бъде наказуемо. В никакъв случай обаче 27 януари, датата, на която се разглеждаше в пленарна зала този законопроект, не отправи такива послания, точно обратното. За съжаление, Българска платформа към Европейско лоби отчита, че отдадени на своите политически кариери, това сме написали в писмото, в името на бъдещите политически избори - национални и местни, няколко политически партии се заиграха и забравиха, че тяхното основно задължение е да опазят живота на всеки един български гражданин. Неприемайки закона и отправяйки грешни послания, отправяйки послания сякаш в защита на онези, които насилват своя партньор, те всъщност създадоха условия ние всички да продължаваме да смятаме, че домашното насилие е частен, а не обществен проблем. Всъщност той е обществен проблем, защото по едно изследване на Европейския институт за равнопоставеност на половете, се оказа, че цената на домашното насилие за България, за миналата година, е 5 700 000 евро. Тук се включват абсолютно всички разходи, които са например разходи по правораздавателни органи, разходи по отношение на здравните услуги и грижи, които се предоставят на жертвите, разходи по отношение на отсъствие от работното място и така нататък."


По данни на Националния статистически институт от ноември миналата година, които Българската платформа към Европейско женско лоби цитира, близо 12% от жените в България са преживели поне един случай на физическо или сексуално насилие. Всяка трета жена на възраст между 18 и 29 години е била насилвана от настоящ или бивш партньор. В същото време в България няма достатъчно услуги, които да помагат на пострадали от домашно насилие, както и места, където да бъдат временно подслонени. Една трета от българите живеят в условия, при които ежедневно са застрашени от насилие, което се толерира мълчаливо, а понякога и гласно, казва Илиана Балабанова.


"Фактът, че няма статистика официална, означава, че няма проблем, а всъщност проблем има, защото  статистиката, неофициалната, от неправителствените организации сочи, че всяка трета жена в България е била жертва на домашно насилие. 95% от убитите жени в България са убити от мъже и 44% от тях са убити от настоящ или бивш партньор... Благодарение на Европейския съюз, който проведе едно изследване във всички страни членки, най-сетне имаме някаква официална статистика, която беше предоставена от Националния статистически институт. Данните, които са посочени, са изключително тревожни, особено, когато става дума за млади жени. Излиза, че 36,3% или всяка трета жена на възраст между 18 и 29 години в България е била насилвана от настоящ или бивш партньор. Фактът, че младите жени са изложени на толкова голям риск от интимен партньор, е изключително тревожен. Това, което народните представители не приеха на 27-ми януари, беше именно е това- необходимостта от официална статистика. Законопроектът предвижда такава, законопроектът също поставя акцент върху превенцията срещу насилието изключително и по отношение на децата, включително и работа с извършителя с цел преодоляване на агресивното поведение, защото в момента, освен че жертвана няма къде да отиде и да се подслони, извършителят след раздяла с жертвата преминава в друга връзка и агресивното поведение продължава, тоест ние имаме още потенциална жертва. В този законопроект, който не се прие, също се предвиждаше едно улесняване на жертвите на насилие при достъпа им до правосъдие. Когато входират молбите си в районния съд, могат да го направят по мястото на извършване на насилието, а не както е сага - по адресната регистрация на жертвата."


Насилието, основано на пола, е само едно от направленията, по които Българска платформа към Европейско женско лоби работи, обяснява Илиана Балабанова. Платформата е коалиция от неправителствени организации, които работят на местно и национално ниво. Застъпва се за интересите на всички жени, независимо от тяхната раса, етнически произход, здравословно състояние, сексуална ориентация, възраст, религия или убеждения, или други различия. Платформата работи като коректив на държавата в сферата на равнопоставеността, включително и срещу джендър стереотипите и сексизма, които са в основата на неравнопоставеността и предпоставят насилието над жените. 


За местните избори от платформата подготвят кампания, която да насърчи повече жени да се кандидатират. България е една от страните, които нямат законодателство в тази област, както не съществуват и вътрешни правила, на която и да е политическа партия, за поощряване на участието на жените, обяснява Илиана Балабанова. Според статистиката жените са половината от населението на страната, а в Народното събрание те са едва 25 %.   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41