Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Организации отправиха призив срещу насилието над жени

Снимка: Радио Видин

Българска платформа към Европейско женско лоби в последния ден на 48-то Народно събрание (НС) отправи отворено писмо до политически партии и коалиции и персонално до депутати. Поводът е убийството на 62-годишна жена във Враца, а писмото е адресирано до всички, които на 27 януари не приеха предложението за Закон за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие. Според Илиана Балабанова, председател и създател на Българска платформа към Европейско женско лоби, това убийство е можело да бъде предотвратено, ако на 27 януари от трибуната на 48-то НС е имало изразена ясна позиция срещу домашното насилие.


"На първо място, най-важното е държавата да поеме отговорност и поемайки отговорност, това означава, че трябва да изпраща ясни послания против домашното насилие, да изпраща такива ясни послания и от най-високо място на политическата трибуна на нашата държава, в които да е ясно, че ако някой посегне, без значение мъж срещу жена или жена срещу мъж в условията на партньорство и в условията на домашно съжителство, то това ще бъде наказуемо. В никакъв случай обаче 27 януари, датата, на която се разглеждаше в пленарна зала този законопроект, не отправи такива послания, точно обратното. За съжаление, Българска платформа към Европейско лоби отчита, че отдадени на своите политически кариери, това сме написали в писмото, в името на бъдещите политически избори - национални и местни, няколко политически партии се заиграха и забравиха, че тяхното основно задължение е да опазят живота на всеки един български гражданин. Неприемайки закона и отправяйки грешни послания, отправяйки послания сякаш в защита на онези, които насилват своя партньор, те всъщност създадоха условия ние всички да продължаваме да смятаме, че домашното насилие е частен, а не обществен проблем. Всъщност той е обществен проблем, защото по едно изследване на Европейския институт за равнопоставеност на половете, се оказа, че цената на домашното насилие за България, за миналата година, е 5 700 000 евро. Тук се включват абсолютно всички разходи, които са например разходи по правораздавателни органи, разходи по отношение на здравните услуги и грижи, които се предоставят на жертвите, разходи по отношение на отсъствие от работното място и така нататък."


По данни на Националния статистически институт от ноември миналата година, които Българската платформа към Европейско женско лоби цитира, близо 12% от жените в България са преживели поне един случай на физическо или сексуално насилие. Всяка трета жена на възраст между 18 и 29 години е била насилвана от настоящ или бивш партньор. В същото време в България няма достатъчно услуги, които да помагат на пострадали от домашно насилие, както и места, където да бъдат временно подслонени. Една трета от българите живеят в условия, при които ежедневно са застрашени от насилие, което се толерира мълчаливо, а понякога и гласно, казва Илиана Балабанова.


"Фактът, че няма статистика официална, означава, че няма проблем, а всъщност проблем има, защото  статистиката, неофициалната, от неправителствените организации сочи, че всяка трета жена в България е била жертва на домашно насилие. 95% от убитите жени в България са убити от мъже и 44% от тях са убити от настоящ или бивш партньор... Благодарение на Европейския съюз, който проведе едно изследване във всички страни членки, най-сетне имаме някаква официална статистика, която беше предоставена от Националния статистически институт. Данните, които са посочени, са изключително тревожни, особено, когато става дума за млади жени. Излиза, че 36,3% или всяка трета жена на възраст между 18 и 29 години в България е била насилвана от настоящ или бивш партньор. Фактът, че младите жени са изложени на толкова голям риск от интимен партньор, е изключително тревожен. Това, което народните представители не приеха на 27-ми януари, беше именно е това- необходимостта от официална статистика. Законопроектът предвижда такава, законопроектът също поставя акцент върху превенцията срещу насилието изключително и по отношение на децата, включително и работа с извършителя с цел преодоляване на агресивното поведение, защото в момента, освен че жертвана няма къде да отиде и да се подслони, извършителят след раздяла с жертвата преминава в друга връзка и агресивното поведение продължава, тоест ние имаме още потенциална жертва. В този законопроект, който не се прие, също се предвиждаше едно улесняване на жертвите на насилие при достъпа им до правосъдие. Когато входират молбите си в районния съд, могат да го направят по мястото на извършване на насилието, а не както е сага - по адресната регистрация на жертвата."


Насилието, основано на пола, е само едно от направленията, по които Българска платформа към Европейско женско лоби работи, обяснява Илиана Балабанова. Платформата е коалиция от неправителствени организации, които работят на местно и национално ниво. Застъпва се за интересите на всички жени, независимо от тяхната раса, етнически произход, здравословно състояние, сексуална ориентация, възраст, религия или убеждения, или други различия. Платформата работи като коректив на държавата в сферата на равнопоставеността, включително и срещу джендър стереотипите и сексизма, които са в основата на неравнопоставеността и предпоставят насилието над жените. 


За местните избори от платформата подготвят кампания, която да насърчи повече жени да се кандидатират. България е една от страните, които нямат законодателство в тази област, както не съществуват и вътрешни правила, на която и да е политическа партия, за поощряване на участието на жените, обяснява Илиана Балабанова. Според статистиката жените са половината от населението на страната, а в Народното събрание те са едва 25 %.   

Вижте още

Невена Цонева: Препоръчвам редовното ходене на зъболекар

Редовна грижа за зъбите у дома и профилактични посещения при зъболекар е рецептата за красива усмивка на певицата Невена Цонева. В "Час при зъболекаря" красивата изпълнителка сподели личния си опит и си спомни за първото си посещение в зъболекарския кабинет: „Първо, искам да ви кажа колко е важно, от личен опит знам, да се грижим за зъбите..

публикувано на 20.03.23 в 16:52

Министерството на финансите предлага 940 лева минимална заплата от следващата година

940 лева да  минималната работна заплата (МРЗ) от 2024 година. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за тази година. Новината съобщи министърът на финансите Росица Велкова. Увеличението на минималната заплата е стъпка в правилната..

публикувано на 20.03.23 в 14:16
Силвия Велинова, остеотерапевт

Какво е остеопатия

Остеопатията е холистична наука, която се занимава с откриването и решаването на проблема. Докато конвенционалната медицина разглежда проблема като локален, то холистичният подход е глобален и обширен. Това обясни остеотерапевтът Силвия Велинова и поясни при кои заболявания се прилага този лечебен метод: "Терминът произхожда от..

публикувано на 20.03.23 в 14:10

Видин се обединява в подкрепа на 4-годишния Симеон

Днес ви запознаваме с историята на 4-годишния Симеон от Видин. Той се ражда нормално, растежът и развитието му са нормални до поставянето на многокомпонентна детска ваксина, която предизвиква отлагането на много тежки метали в неговия организъм, разказва майката на момчето Лора. След множество консултации със специалисти се установява, че детето..

публикувано на 20.03.23 в 14:02

Седем нови социални услуги ще разкриват в Ружинци

Законът за социалните услуги за първи път въведе планиране на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, като водещи ще са общинските администрации. Националната карта на социалните услуги е обвързана с преброяването на населението и трябва да бъде приета до 12 месеца от публикуването на резултатите. За да бъде изготвена тази карта,..

публикувано на 20.03.23 в 10:40

"Неделник" от 19 март 2023 година

Много вкусни и забавни неща има в този "Неделник".  "Животът е вкусен, когато е забавен!". Цитирам колежката от Радио България, Миглена Иванова, която ни срещта с "Готварска книга за големи деца" . В нея ще намерите 28 сладки и солени рецепти… в комикси. Необичайната книга е дело на Аля Маркова , обединила в нея двете си големи страсти –..

публикувано на 19.03.23 в 13:57

Да бъдем достойни кръстоносци

Неделята, в която се намираме днес е Трета на Великия пост, посветена на Кръста Христов. Кръст, на Който бе разпънато тялото на нашия Спасител и Господ Иисус Христос. "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Братя и сестри! Днес настъпи третата неделя на Великия пост. Този неделен ден се нарича Неделя Кръстопоклонна . Вие всички..

публикувано на 19.03.23 в 08:00