Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Снимката на 6 февруари 2023 година

Откриване на паметна плоча на командира на VI Бдинска дивизия – генерал Кирил Ботев във Враца.
Снимка: Община Враца

На тържествена церемония заместник-кметът Александър Владимиров и представителят на инициативния комитет Пламен Белински откриха паметна плоча на командира на VI Бдинска дивизия – генерал Кирил Ботев във Враца. Паметният знак бе осветен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Грирогий. 

Готов е графикът за новите пенсии. Изплащането им ще започне от вторник, 7 февруари, обясни директорът на видинското Териториално поделение на Националния осигурителен институт (НОИ), Пламен Георгиев. Датите за всички видове плащания, извършвани от НОИ към осигурените и пенсионерите, се актуализират всеки месец и са достъпни през интернет страницата на Института, рубрика "Календар на плащанията". 


През този месец изтичат 34 512 от издадените през 2022 година безплатни е-винетки, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Право на безплатна е-винетка имат хора с 50 на сто и над 50 на сто намалена работоспособност, както и семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до завършване на средно образование, но не по-големи от 20-годишна възраст. 


Жълт предупредителен код за ниски температури е в сила за 27 области в страната, сред които Видин, Враца и Монтана. Няма данни за бедствени ситуации в Северозапада.


Пътната обстановка на територията на Областно пътно управление - Монтана се нормализира. Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Няма сигнали за закъсали автомобили или катастрофи. Това обясни директорът, Ивайло Спасов.


Междуселищните автобуси се движат навреме, няма съществени закъснения от разписанията, въпреки зимната обстановка в страната. Това каза Петър Захариев, член на Управителния съвет на Асоциацията на автобусните превозвачи. Той обясни, че вчера само един автобус, движещ се по републиканската пътна мрежа не е успял да осъществи пътуването си. 


Общинското дружество „Автотранспорт Оряхово 2022" стартира с изпълнение на междуградски линии тази сутрин. Първите превозни средства отпътуваха днес в 6 ч. по линията Оряхово – Правец – София, а в 7.30 ч. - по линията Оряхово - Враца. Община Оряхово е единствената местна управа в Северозападна България, която създаде своя транспортна фирма със средства от местната хазна през последните години.


Картите за градски и междуселищен транспорт в цялата страна поевтиняха от 1 февруари тази година. Увеличават се отстъпките за пенсионерите от 20 на 40 процента, а за учениците - от 20 на 70 на сто. Деца до 10-годишна възраст ще се возят безплатно. Мярката е част от механизъм, с който се цели да се финансира общественият транспорт и да се подпомогнат уязвимите групи.


Специалисти от Министерството се срещнаха със земеделските стопани от областите Монтана, Видин и Враца. Стратегическият план е в размер на над 8 милиарда евро, съобщи Мария Христова от дирекция "Развитие на селските райони".


Почти 16 хиляди жители на Видинска област имат активен персонален код на Националната агенция по приходите (НАП). Само през миналата година са издадени над 2300 такива, каза Милена Борисова, експерт в Териториалната дирекция на НАП във Видин. В заявлението за издаване на персонален код е необходимо потребителят да посочи своите данни, електронен адрес за кореспонденция, както и офис на НАП, в който ще получи издаденият код.


Възможностите на електронната платформа за образование "Дигитална раница" бяха представени пред директори на училища и преподаватели във Видин. Платформата, която вече е въведена в училищата, е с безплатен достъп. 


Проверка на Басейнова дирекция „Дунавски район“ установи неточности в разрешително за ползване на воден обект за отпадните води в Кула. Констатирано е, че мястото на заустване се различава от посочените координати в документите. По време на проверката е извършено заснемане на географските координати на реалната точка на заустване във водоприемника и е установен идентификаторът на поземления имоти по кадастралната карта на землището на град Кула. Разминаването в данните е установено след като от община Кула са подали искане до Басейнова дирекция да бъде удължен срокът на разрешителното за ползване на повърхностен воден обект – дере за отпадъчните води на канализационната система. 


Във връзка с празника Трифон Зарезан, Община Вършец организира конкурс за най-добро домашно вино - реколта 2022-ра. Желаещите трябва да предоставят пробите за оценка в непрозрачни, тъмни, стъклени бутилки, с вместимост от 0,500 мл. или 0,750 мл., завити в непрозрачна хартия.

По публикацията работи: Соня Валериева
Вижте още

Разследват масов бой между таксиджии

Полицията във Враца разследва обстоятелствата, предизвикали масов бой между таксиметрови шофьори снощи. За инцидента властите получили сигнал минути след 22 часа в петък на тел. 112. Пристигналите на място униформени служители установили сбиване в ж.к. „Дъбника". Конфликтът бил между шофьорите на две таксиметрови фирми. При разправията са нанесени..

публикувано на 01.04.23 в 15:20

Най-евтините храни в магазините ще бъдат със стикер

През настоящия месец април трябва да се усети спад в цените на магазините, съобщи днес Никола Стоянов.  Министърът на икономиката добави, че се подготвят и съответните законови промени, които да постигнат траен ефект в укротяването на цените.  Евентуален Закон за таван на надценките ще цели минимална държавна намеса в регулирането, разясни..

публикувано на 01.04.23 в 13:02

Ден за размисъл преди парламентарните изборите

Днешната събота е ден за размисъл преди предсрочния парламентарен вот утре.  Предизборната агитация не се допуска.  Съгласно Изборния кодекс, не е позволено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от екзит пол за резултатите и нагласите на избирателите за подкрепа на определена партия или..

публикувано на 01.04.23 в 07:09

Снимката на 31 март 2023 година

Земеделски производители  блокираха международния път Е-79 край бившия химически комбинат във Видин.  Движението по пътя, водещ към граничния пункт при Дунав мост 2 с Румъния беше блокирано за час.  На седми април производители от Видин ще са в Румъния, за да подкрепят протеста на колегите си там.  Международната агенция за атомна..

публикувано на 31.03.23 в 18:10
Доц. Християн Атанасов (вляво) и проф. Орлин Събев

Във Видин представиха нова платформа за споделяне на архивни документи

Електронен портал за споделяне на  архивни документи  от и за периода на Българското възраждане бе представен във Видин . Той ще събере документи за периода, които се пазят от културните институции, и ще се превърне в посредник между тях и потребителите. Това обясни ръководителят на научния проект доц. Християн Атанасов от Университета по..

публикувано на 31.03.23 в 16:31

Моноспектакълът "Вкусът на живота" на видинска сцена

Моноспектакълът на Наталия Цекова "Вкусът на живота" ще бъде представен тази вечер във видинския драматичен театър . Наталия Цекова е първата ромка, завършила Националната академия за театрално и филмово изкуство и гостува за първи път във Видин. Моноспектакълът е създаден миналата година, разказа актрисата: "С моноспектакъла ще..

публикувано на 31.03.23 в 15:18

Здравната инспекция във Враца с напомняне към хората с ТЕЛК

От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Враца напомниха на всички, подлежащи на редовно освидетелстване от Териториална експертна лекарска комисия ( ТЕЛК ), че трябва да подготвят и подадат документите си най-малко 3 месеца преди изтичане срока на последното експертно решение. Необходими документи са: направление за ТЕЛК, въведено в..

публикувано на 31.03.23 в 14:54