Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

50 катастрофи във Врачанско за месец

Снимка: Жоро Александров

Двама души са загинали на пътя, а 24-има са били ранените при пътни инциденти по пътищата във Врачанско през януари. Според отчета на Областната дирекция (ОД) на МВР за месец са станали 50 катастрофи, от които 14 са квалифицирани като тежки, а 36 са се разминали само с материални щети.

Най-много пътнотранспортни инциденти са станали на територията на общините Враца и Криводол – 16, при които има 8 пострадали, 18 ранени и един загинал. Другият загинал при катастрофа е на територията на полицията в Бяла Слатина, където произшествията с щети са 6, с 3-ма пострадали и двама ранени.

Сравнени със същия период на 2022 година, резултатите от 2023 г. са, 11 по-малко катастрофи с щети, но с 4-ма повече пострадали и 15 повече ранени.

Най-аварийният ден от седмицата е вторник, показват данните на МВР. През втория ден на седмицата са станали общо 11 катастрофи с един загинал и 7 ранени граждани. В понеделник са реализирани 7 пътни инцидента с 5 ранени граждани.

Най много катастрофи на територията на област Враца са настъпили след движение с несъобразена скорост - 19, като тежките пътнотранспортни произшествия (ПТП) са 6 с 2-ма загинали и 8 леко и тежко ранен граждани. Това показват данните на ОД на МВР за януари.

При 4 от тежките ПТП-та, са били ранени 4-ма пешеходци, като причина за настъпването им се посочва „От страна на водачите на МПС - не достатъчна предпазливост към уязвимите участници в движението /пешеходци/“, както и неправилно движение от пешеходците.

Най-много ПТП са настъпили в светлата част на денонощието, когато са настъпили общо 27, при  които има 14 леко и тежко ранени. През тъмната част на денонощието са настъпили общо 23 ПТП, при които са загинали двама и ранени 10 души.Вижте още

Разследват масов бой между таксиджии

Полицията във Враца разследва обстоятелствата, предизвикали масов бой между таксиметрови шофьори снощи. За инцидента властите получили сигнал минути след 22 часа в петък на тел. 112. Пристигналите на място униформени служители установили сбиване в ж.к. „Дъбника". Конфликтът бил между шофьорите на две таксиметрови фирми. При разправията са нанесени..

публикувано на 01.04.23 в 15:20

Най-евтините храни в магазините ще бъдат със стикер

През настоящия месец април трябва да се усети спад в цените на магазините, съобщи днес Никола Стоянов.  Министърът на икономиката добави, че се подготвят и съответните законови промени, които да постигнат траен ефект в укротяването на цените.  Евентуален Закон за таван на надценките ще цели минимална държавна намеса в регулирането, разясни..

публикувано на 01.04.23 в 13:02

Ден за размисъл преди парламентарните изборите

Днешната събота е ден за размисъл преди предсрочния парламентарен вот утре.  Предизборната агитация не се допуска.  Съгласно Изборния кодекс, не е позволено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от екзит пол за резултатите и нагласите на избирателите за подкрепа на определена партия или..

публикувано на 01.04.23 в 07:09

Снимката на 31 март 2023 година

Земеделски производители  блокираха международния път Е-79 край бившия химически комбинат във Видин.  Движението по пътя, водещ към граничния пункт при Дунав мост 2 с Румъния беше блокирано за час.  На седми април производители от Видин ще са в Румъния, за да подкрепят протеста на колегите си там.  Международната агенция за атомна..

публикувано на 31.03.23 в 18:10
Доц. Християн Атанасов (вляво) и проф. Орлин Събев

Във Видин представиха нова платформа за споделяне на архивни документи

Електронен портал за споделяне на  архивни документи  от и за периода на Българското възраждане бе представен във Видин . Той ще събере документи за периода, които се пазят от културните институции, и ще се превърне в посредник между тях и потребителите. Това обясни ръководителят на научния проект доц. Християн Атанасов от Университета по..

публикувано на 31.03.23 в 16:31

Моноспектакълът "Вкусът на живота" на видинска сцена

Моноспектакълът на Наталия Цекова "Вкусът на живота" ще бъде представен тази вечер във видинския драматичен театър . Наталия Цекова е първата ромка, завършила Националната академия за театрално и филмово изкуство и гостува за първи път във Видин. Моноспектакълът е създаден миналата година, разказа актрисата: "С моноспектакъла ще..

публикувано на 31.03.23 в 15:18

Здравната инспекция във Враца с напомняне към хората с ТЕЛК

От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Враца напомниха на всички, подлежащи на редовно освидетелстване от Териториална експертна лекарска комисия ( ТЕЛК ), че трябва да подготвят и подадат документите си най-малко 3 месеца преди изтичане срока на последното експертно решение. Необходими документи са: направление за ТЕЛК, въведено в..

публикувано на 31.03.23 в 14:54