Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата почита св. Харалампий

Снимка: архив

Православната ни църква отбелязва паметта на свещеномъченик Харалампий Чудотворец - светец от първите векове на християнството, който и до днес е почитан като настойчив застъпник за хората при болести, бедствия и всякакви тежки беди. Църковните свидетелства разкриват непоколебимата му вяра и мъжество при мъченията, на които бил подложен в старостта му, както и горещата му молитва за всички хора - Бог да им даде здраве, душевно спасение и да умножи земните им блага. В богослужебната традиция е установено при различни случаи на злострадание да се чете молебен канон към св. Харалампий, а днес, в деня на неговата памет, да се освещава първата реколта мед.


Скъпият на много вярващи сърца св. Харалампий е живял през втория и началото на третия век. Бил епископ в Магнезия, град в гръцката област Тесалия. По онова време римският император Септимий Север предприел гонения срещу християните. Без страх епископ Харалампий изповядвал вярата си и се стараел да отклони хората от идолопоклонството. Бил изправен на съд и напразно увещaван да се поклони на езическите богове. Бил предаден на мъчения. Стъргали тялото му с железни куки. Раните му заздравявали по необичаен начин. Свидетели на твърдата му вяра и чудните изцеления, мнозина повярвали и приели мъченичество. Мъжествено, сякаш недокоснат от страданието, с Божията сила св. Харалампий изцерявал болни и правел много чудеса.

"Идолопоклонството го е изобличавал – по това може много да се разсъждава. Кои са днешните идоли на човека."

Знаменателни са и последните мигове от живота на Христовия страдалец. Той издъхнал недокоснат от меча на палача с молитва към Бог за хората. "Господи, - казал той, четем в житието на св. Харалампий, - Ти знаеш, че човеците са плът и кръв. Прости им греховете и излей Твоята благодат над всички!"

Преди да бъде посечен, Христос се явява на Харалампий и го пита какво иска.

"Там, където ще се почита моята памет, да няма глад, мор, епидемии. Да има душевно и телесно здраве и просвещение на хората."

Великото дръзновение на св. Харалампий да се застъпва за хората, потънали в беди и немощ, намира израз на надежда и упование в църковните молитви към светеца. Те са зов за закрила от междуособици, земетръс, наводнения, войни, огън и меч, глад и неволи, и от всяка напаст.

С магнезийския чудотворец се свързват и очакванията предстоящата земеделска година да е плодородна. Неслучайно на празника на св. Харалампий се освещава първият мед, а свeщеномъченикът е покровител на пчеларите.

"Цяла година се ползва за здраве – по една лъжичка, по две, при болест. Пчеличките са пример и за трудолюбие, и за организация и много може да се поучи човек от тези божи творения."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 4 юни 2024 година

Паметна плоча  в родния дом на Леда Тасева в Дунавци, който е запазен в автентичен вид, беше поставена днес.   Идеята е на Емил Йорданов, създател на първия частен  Музей на българското кино, култура и изкуство . Комисията за енергийно и водно регулиране предстои да утвърди новите цени на тока за бита от 1 юли - средно с 1,4% по-високи...

публикувано на 04.06.24 в 18:00

Жителите на Берковица са против тировете да минават през "Петрохан"

Общо 96% от жителите на Берковица са против през прохода „Петрохан“ да преминават тирове . Заради предстоящите ремонтни дейности на пътя Мездра – Ботевград има предложение от пътната агенция тежкотоварният трафик да бъде пренасочен през прохода. На 23 май изтече срокът за изпращане на възражения срещу обявеното от Агенция "Пътна инфраструктура"..

публикувано на 04.06.24 в 16:40
Снимката е илюстративна.

Прокуратурата разследва случая със срязаните спирачки на локомотив в Лом

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Монтана се водят активни действия по разследване на случая със срязаните спирачки на локомотив в Лом.    Сигналът за инцидента беше подаден от служител на БДЖ към 6:00 часа сутринта на 1 юни. Изпратеният на място екип на полицията в Лом е установил срязани 5 маркуча на спирачките на локомотива и..

публикувано на 04.06.24 в 16:17

Конференция за значението на европейските програми се състоя във Видин

Европейските програми и тяхното значение за гражданите бяха дискутирани на регионална конференция, организирана от БТА във Видин. Държавната и общинската администрации работят усърдно да привлекат инвеститори в нашия регион и да дадат един по-добър тласък на развитие. Това каза по време на форума областният управител Ани Арутюнян : "В процес на..

публикувано на 04.06.24 в 15:06

И това лято в Мездра ще се проведат плувни курсове за ученици

За 26-та поредна година Община Мездра и Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) организират летни плувни курсове за ученици от I до VII клас, съобщават от общинската администрация. Обучението ще се проведе от 1 юли до 23 август на басейна в Хотелски комплекс „Долче Вита“ в Мездра. То ще се бъде водено от квалифицирания инструктор по плуване..

публикувано на 04.06.24 в 14:51

Откриха паметна плоча на Леда Тасева в Дунавци

Паметна плоча в родния дом на Леда Тасева в Дунавци , който е запазен в автентичен вид, беше поставена днес. Идеята е на Емил Йорданов , създател на първия частен Музей на българското кино, култура и изкуство : "С мои приятели, съмишленици, които ми помогнаха да открием, че тя е родена тук, да се намери точно къщата и така се получи. А тя..

публикувано на 04.06.24 в 14:48

платена публикация
Дико-Илиевите празници превърнаха Монтана в столица на духовата музика

Прослава на Дико-Илиевото творчество, популяризиране на духовата музика, ценна традиция, емоционално преживяване за публиката, творческо предизвикателство за оркестрите. Всичко това, но не само, бяха Международните празници на духовите оркестри в Монтана. Тридневна среща на сцената на обновения площад "Жеравица" си дадоха професионални, любителски и..

публикувано на 04.06.24 в 14:10