Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комплектът за оцеляване в извънредни ситуации - какво да съдържа

Снимка: Радио ВИДИН

Опустошителното земетресение в Турция и Сирия, както и трусовете в Румъния, които бяха усетени и в България, направиха актуална темата как да се действа при извънредни ситуации и как да се подготвим за тях. Едно от нещата, които можем да направим предварително, е комплектът за оцеляване. Той е препоръчителен в случай на евакуация. Комплектът трябва да се побере в една раница за по-голямо удобство, съветват специалисти. 


Венелин Веселинов е един от тези хора, които са подготвени за най-различни ситуации благодарение на бушкрафтинга (оцеляването в естествена среда), който практикува. Неговата раница за извънредни случаи, освен че съдържа всичко необходимо, е и водоустойчива. 


"Да си сигурен, че раницата е водоустойчива, защото носиш провизии в нея. Ако не е водоустойчива, може да я направиш с 2, 3 торби. Аз в моята раница имам голям нож с голяма дръжка, който може да се използва почти за всичко. Рязане, може да се използва за цепене на дърва, за копаене, като колче за застопоряване на заслон. Важно нещо е да имаш порциони храна. Най-доброто и най-лекото нещо за ситуацията са ядките, които са дълготрайни, ако са добре пакетирани, протеинови барчета, които са доста хранителни. Другото нещо, което трябва да имаш в раничката си са топли дрехи, леки, не обемисти. Сламка за пречистване на вода в повечето магазини за лов-риболов ги продават. Аз не използвам сламка, използвам бутилка с филтър, която стига за малко повече. Другото нещо, което е много важно, е здрава връв, въже не по малко от 2 м. също може да се използва за много неща. Нещо, което съм сложил в моята раница, е дебел дъждобран, фенерче за чело, челник, задължително за тъмни ситуации. Флакон с течен пластир покрива малки рани, има антисептично действие и добре оборудвана аптечка. Имам едно кейсче в раницата, в което имам почти всичко, имам разплетени конопени влакна, магнезиева запалка, което ти е 80% готово. При земетресения и в такива извънредни ситуации аз бих отишъл на най-широкото открито място, за да се запазим от падащи предмети и падащите сгради, както стана в Турция преди няколко дена и аз предпочитам да съм подготвен и по-добре е да си подготвен, отколкото да се чудиш какво стана. Сентенцията е следната: "По-добре воин в градина, отколкото градинар на бойното поле".


Според Сава Иванов, член на Българския бушкрафт форум, в извънредни ситуации е важно да се действа без паника, а всяко умение, което имаме, може да ни помогне за оцеляването:


"Най-важното според мен е да се запази самообладание. Това трябва да се овладее. Хубаво е човек да се научи да си приготвя храна по различни начини, без нужните прибори. Примерно, на камък да си изпечеш нещо, на пясък може да си изпечете и ядки и е хубаво да свикне човек да борави с ножа, защото той е основен прибор за оцеляването. Да, нашите реки имат доста риба, можем винаги в раничката просто да си имаме кукичка с корда и да си набавим отнякъде по-здрава пръчка, за да може да хванем риба и после да изпечем на огън, където може да го направим с помощта отново на пръчка, без да използваме скари, както по принцип го правят и така да си набавим нужното количество енергия за организма, за да оцелее. Аз предпочитам храната, която я взимам, да е суха, защото когато храната е изсушена, първо е лека, второ- може да издържи много време и не е нужно тепърва да губиш време в приготвянето".


Повечето от анкетираните видинчани казват, че биха взели само най-важното и не биха рискували живота си в спасяването на ценности в случай на евакуация от дома при по-силно земетресение:


"Набързо слагам багаж, какъвто ми е най-необходим и по възможно най-бързия начин напускам апартамента, например. В раница дрехи на първи етап. Това бих направил. Става въпрос, че това нали е паника и бързаш, ако ми попадне нещо пред погледа, да, ще взема... Значи най-добре да се излезе навънка или под вратата да заставаме. При напускане на дома - документи, това е най-важното за мен... Качваш се в колата и излизаш на някаква поляна... Ако имам време, в раницата ще бъде най-необходимото. Нормално е храна и вода, ама всичко зависи от времето..."


Почти невъзможно е да сме подготвени за всички извънредни ситуации. Но все пак, ако се окажем в такава, е важно да запазим спокойствие, за да вземем най-правилното решение. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05