Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИК-Видин: Видеонаблюдението е допълнително спокойствие за избирателите

Снимка: Радио ВИДИН

16 партии и 7 коалиции са регистрирани за участие в изборите за народни представители. На 2 април гласоподавателите ще могат да избират как да гласуват- дали с хартиена бюлетина или на машина. Гласуването на машина ще бъде както досега, разликата ще бъде в бюлетината. Тя ще бъде идентична с хартиената, но все още в Районна избирателна комисия (РИК)- Видин няма яснота, каза секретарят на РИК в града Васил Бенов.


„Категорично мога да кажа, че вотът на избирателя ще бъде запазен, защото поне според първоначални данни тази бюлетина ще бъде дълга около 20 сантиметра и ще може да се сгъне няколко пъти, за да бъде запазена тайната на вота“, обясни адвокат Васил Бенов.


Нов момент в предстоящите избори ще бъде видеонаблюдението и видеозаснемането.


„Това е едно допълнително спокойствие на гражданите, че техният вот ще бъде калкулиран и преброен правилно. Има специално решение на ЦИК (Централната избирателна комисия - бел.ред.)по този повод - №1603 от 8 февруари. Видеозаснемане и видеонаблюдение ще има в реално време след обявяване на изборния ден“, допълни председателят на РИК- Видин.


Видеонаблюдение и видеозаснемане няма да има в секциите в чужбина, подвижните секционни избирателни комисии (СИК), лечебни заведения, домове за стари хора и места за изтърпяване на наказания лишаване от свобода.


Организацията е поверена на Министерския съвет. До 1 март трябва да бъде определен операторът, най- вероятно това е ще бъде „Информационно обслужване“. С предаването на материалите ще бъдат предавани и камерите за пряко излъчване от РИК на СИК-овете и след това заедно с протоколите ще бъдат връщани на РИК, за да бъдат предоставени на ЦИК.


236 са СИК на територията на област Видин. 1830 са членовете им. Избирателите са 83 204.


Все още ЦИК не е определила броя на машините. Вероятно за предстоящото гласуване ще се ползват същите машини, както досега. От досегашните секции с машинно гласуване отпада тази в село Раковица, община Макреш, с 295 души население.


Във връзка с това, че гласоподавателите ще могат да гласуват с хартиена бюлетина и на машина и дали това няма да доведе до забавяне при предаването на протоколите, адвокат Васил Бенов заяви:


„Считам че просто ще има един по- голям времеви толеранс. Апелирам нашите съграждани, които участват в СИК да са спокойни. Всички те участват в пети избори за тези две години, в голямата си част, поне едно 80-90 процента. И те, както и ние така да го кажа „сме обучени“ вече да работим с протоколи и коректно и точно да се справят, тъй се считам че просто може да кажем, че ще има известен времеви толеранс, който се надявам да не е значителен. Могат да бъдат спокойни, ще бъде направено всичко възможно от нас и за обучението и в момента на приемането, както и организация от Областната управа, за да се справим в рамките на нормалното.“


Вече е започнала регистрацията на кандидатдепутатските листи. Регистрацията ще приключи на 28 февруари в 17.00 часа. От днес започват консултациите при кметовете за съставите на СИК. Информация ще има на сайта на всяка община. Кметът представя в РИК предложение за състава на СИК, когато е постигнато и когато не е постигнато съгласие до 2 март, включително. Предизборната кампания се открива 30 дни преди изборния ден от 0.00 часа на 3 март.


На 20 февруари изтича срокът за регистрация на инициативните комитети за издигане на независими кандидати за депутати. До момента във всички избори не е имало такива инициативни комитети за издигане на независими кандидати за депутати, допълни Васил Бенов. Консултациите за състава на подвижните СИК ще провеждат при кмета на община до 14 март, включително.


Изборният ден на 2 април започва в 7 часа и приключва в 20 часа, но не по- късно от 21 часа, когато пред секцията има негласували избиратели.


Целия разговор може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинският музей представя нови издания

Две нови издания на Регионален исторически музей - Видин ще бъдат показани за първи път на започващото днес в София Международно туристическо изложение "Ваканция и Спа Експо". "Спомени от стария Видин" е книжка с кратки текстове, снимки и гравюри на града. От нея читателите ще могат да научат както за миналото на Видин, така и за бележити негови..

публикувано на 13.03.24 в 09:52

Прекъснат ток възпрепятства подготовката за изборния ден в община Ружинци

Работи се по отстраняването на аварията, която остави част от община Ружинци без ток.  От няколко часа в част от Ружинци, Дражинци, Бело поле, Роглец, Черно поле, Плешивец и Гюргич е прекъснато електроподаването. "Прекъсва захранването в района между Дражинци и Черно поле, локализиран е районът, търси се къде точно се намира повредата, за да бъде..

обновено на 01.04.23 в 15:01

500 полицаи и пожарникари охраняват изборите във Враца

Изборите в област Враца ще бъдат охранявани от 500 полицаи и пожарникари.  Още днес ще бъдат предприети допълнителни мерки, с които да бъдат ограничени последствията от евентуални бомбени заплахи, съобщи началникът на "Охранителна полиция" в областта Иван Коцев. "Допълнително, което ще направим, е тези хора, които ще охраняват нощта, когато..

публикувано на 01.04.23 в 13:25

ЦИК с указания за сгъването на хартиената бюлетина

Гласуващите с хартиена бюлетина да я сгъват два пъти, а за да бъде валидна тя - трябва да има два печата на гърба. Това препоръчително указание направи днес Централната избирателна комисия, разяснявайки к ак да се сгъват хартиените и машинните бюлетини преди да бъдат пуснати в прозрачните урни, за да се запази тайната на вота в утрешния изборен ден...

публикувано на 01.04.23 в 13:07

Предават хартиените бюлетини на СИК-овете днес

Днес Секционните избирателни комисии в област Видин ще получат хартиените бюлетини. Първите бюлетини - 50 000 на брой, пристигнаха в крайдунавския град на 23 март, след което бяха приети за съхрание. Втората част от ценните книжа беше доставена на 27 март. Охранявани са денонощно от полицията. "Идват оттук с Общините и наши представители,..

публикувано на 01.04.23 в 07:50

Над 152 хиляди са гласоподавателите в област Враца

Районната избирателна комисия е готова да посрещне изборите за парламент. В неделя ще се гласува в 325 секционни избирателни комисии в област Враца. Освен стационарните СИК, има 9 допълнителни секции и 25 подвижни – това стана ясно от брифинг на областния управител Георги Митов, в който участваха и представители на РИК – Враца. Машинно ще се гласува в..

публикувано на 31.03.23 в 18:27

"Галъп": Победителят в изборите се решава в последния момент. Интрига и за другите места

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа с 26,9% и 26,5%, ДПС и "Възраждане" биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. На пето място е БСП със 7,2%. В борба за шанс за достигане на бариерата "в пакет" са "Български възход" с 3,5% и "Левицата" с 3,3%...

публикувано на 30.03.23 в 14:34