Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 февруари 2023 година

Снимка: Радио ВИДИН

С 1,58 на сто до 2,383 пункта се е увеличил Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро. Проблемът с цените е частично глобален, частично български, разясни Богомил Николов от "Активни потребители".


Държавната млекопреработвателна компания "Ел Би Булгарикум" намалява цените на млечните продукти във фирмените си магазини. Със заповед на изпълнителния директор Николай Маринов от 20 февруари 2023 година цените на млеката поевтиняват с между 5 и 10%. Цените на кашкавала и сиренето намаляват с над 30%. „Наш приоритет като държавна компания е да сме близо до хората и да отговаряме на техните потребности. В днешната ситуация на инфлация ние намерихме начин да балансираме разходите си за производство така, че да предоставим на клиентите си нови, по-ниски цени на млечните продукти“, каза Николай Маринов. „Надяваме се големите търговски вериги да последват примера ни и да отговорят на очакванията на хората“, допълни още изпълнителният директор на „Ел би Булгарикум“.



Ако изборите бяха в средата на февруари, резултатът вероятно щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да разчитат на сходна подкрепа, съответно 27,1% и 26,1%, сочи проучване на социоллогическа агенци „Галъп интернешънъл Болкан“. 


В Областна администрация Видин е издадена заповед за утвърждаване състава на техническия екип, който ще е отговорен за дейностите по провеждане на изборите. Определени са служителите, които ще получат централизирано осигуряваните книжа и материали, съобщиха от Областната администрация. На общините са предадени предварителните избирателни списъци, които да бъдат обявени. Изпратено е писмо до кмета на община Видин и председателя на Общински съвет – Видин за предоставяне на Спортна зала „Фестивална“ за приемане и отчитане протоколите на секционните комисии след края на изборния ден.


Не се очаква особено забавяне при отчитане на изборните резултати от вота за народни представители на 2 април. Все пак заради това, че ще може да се гласува и с хартиена бюлетина, освен с машина, ще има определен времеви толеранс, обясни секретарят на Районната избирателна комисия- Видин Васил Бенов.


Политическа партия "Възраждане" обяви водачите на листи за предстоящия парламентарен вот на 2 април. Водача на листата за Пети многомандатен избирателен район (МИР) Видин отново ще е Валери Сираков.


Кметът на община Мездра Иван Аспарухов отправи покана до ръководствата на парламентарно представените партии и коалиции от партии в 48-ото Народно събрание, както и до представителите на партии и коалиции, които не са парламентарно представени, за участие в консултации за определяне съставите на секционните избирателни комисии в община Мездра за изборите за народни представители на 2 април. Консултациите ще се проведат на 23 февруари (четвъртък) от 11:00 часа в кабинета на кмета на община Мездра в сградата на Общинска администрация - Мездра (ул. „Христо Ботев“ №27, ет. 2, стая 204).


23 точки са залегнали в дневния ред на предстоящото заседание на Общинския съвет във Враца. То ще се проведе на 28 февруари от 13 часа, става ясно от официалната покана за свикването на сесията.


На финалната си права са конкурсите за шефове на общински предприятия във Враца. Предстои резултатите да бъдат оповестени, а кметът Калин Каменов да подпише 3-годишните договори със спечелилите конкурсите, обявени от местната управа.


Близо 70 милиона лева ще бъде прогнозният бюджет на община Монтана за настоящата година. Това е с 5 милиона повече от предходната година.


Продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили, които отделят въглеродни емисии ще бъде забранена след 2035 година. Решението е на Европейския парламент, а целта е да се ускори преминаването към електрически превозни средства като част от политиките за борба с изменението на климата. 


Две нови дела са образувани в Административния съд във Видин по жалби срещу решението на Министерския съвет за отчуждаването на имоти заради  модернизацията на пътя Видин-Ботевград. За едно от делата има насрочена дата. През тази седмица Административният съд ще разгледа 15 дела, касаещи определените обезщетения за отчуждени имот. Имотите са в землищата на селата Черно поле, Плешивец, Гюргич и Ружинци, съобщиха от съда.


В края на 2022 година община Мездра е с население общо 19 637 жители, от които 11 099 са в град Мездра. С най-голям брой жители от селата е Зверино - 1513, с най-малко е Цаконица - 27 души.


Асфалтирането на пътя между селата Калина и Делейна в община Брегово ще започне при подходящи атмосферни условия. Напълно асфалтирана ще бъде и главната улица в Делейна.


Три православни храма в област Видин ще се ремонтират и реставрират със средства от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 (ПРСР), съобщават от Областния информационен център. Църквите, които ще бъдат обновени са в Боровишкия манастир край белоградчишкото село Боровица, „Св. Цар Константин и Царица Елена“ в Димово и "Свети Николай" в село Търговище, община Чупрене. 


Районна прокуратура – Видин привлече към наказателна отговорност и задържа четирима трафиканти на мигранти. 24 души от Афганистан са установени да преминават незаконно страната около 05,00 ч. вчера, 19 февруари, в Димово, на 30 км от граничната зона. 


Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ гостува в Берковица по повод Националния празник на България с фотодокументалната изложба „Строителите на Паметника на свободата“. Експозицията е посветена на откриването и освещаването на Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Свети Никола, който всички днес наричаме Паметник на свободата. 


Дигитална карта на паметниците на Васил Левски в област Видин подготвят от училището в град Брегово. Идеята е на клуб „Млади възрожденци“, каза директорът Илияна Кръстева. От Регионалното управление на образованието е поискано съдействие, за да предоставят училищата информация за паметниците.


Природоматематическата гимназия „Акад. Иван Ценов“ във Враца ще е домакин на Регионален математически турнир за трите области в Северозапада. Състезанието ще е на 25-и и  26-и февруари. Организира се със съдействието на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Съюза на математиците в България. В турнира ще участват 60 ученици от V до XII клас от природо-математическите гимназии от Видин, Монтана и Враца.Специален поздрав към участниците в турнира, чрез видеовръзка, ще направи министърът на образованието проф. д-р Сашо Пенов. Състезанието ще започне на от 11:00 часа и ще бъде с продължителност 3 часа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Във Враца дават под наем открития басейн

Местната управа във Враца ще даде под наем открития плувен басейн , който се намира в спортен комплекс „Христо Ботев“. Предложението за това беше одобрено с внушително мнозинство от 31 от присъстващите 33-има съветници на последното заседание на местния парламент, като само двама се въздържаха. Управителят на общинското предприятие..

публикувано на 28.03.24 в 13:00

Празник на лучника ще се проведе в Горно Пещене

Празник на лучника организират на 31 март във врачанското село Горно Пещене. Домакини на събитието са кметството в селото и НЧ "Селска пробуда", каза за радио Видин Альоша Миладинов , секретар на читалището. "Това е един празник, който мислим да се превърне в традиция за селото. Навсякъде правят най-различни работи, но никой не е споменал за..

публикувано на 28.03.24 в 12:48

С близо 50 души са се увеличили хората с увреждания в община Кула за година

Общинската организация на Съюза на инвалидите в Кула проведе отчетно събрание. Хората с група инвалидност в общината са се увеличили от 484 души на 531 за една година, съобщи  Иванка Костова , председател на организацията. "Северозападният район на България е на първо място по уязвимост по отношение на демографските проблеми,..

публикувано на 28.03.24 в 12:00

Заседание на Общинския съвет ще се проведе в Димово

За днес е насрочено редовно заседание на Общинския съвет в  Димово . Да бъде дадено съгласие на общинската администрация да кандидатства за финансиране от Фонд "Социална закрила за закупуване на неупотребяван пътнически автомобил" е едно от предложенията, които съветниците ще разгледат. Дневният ред включва още приемане на дългосрочна общинска програма..

публикувано на 28.03.24 в 11:54

Оставиха в ареста четирима врачани, обвинени в побой

Троен състав на Окръжен съд – Враца остави за постоянно в ареста четирима души от Враца след побой в центъра на града на 9 март. Така на практика окръжните магистрати потвърдиха определението на колегите си от Районния съд спрямо четиримата обвиняеми, на които е приложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Врачанският окръжен..

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Засадиха 200 дръвчета в памет на Кръстьо Пишурка в община Лом

Общо 200 паркови дръвчета бяха засадени в Лом и региона. Инициативата е на фондация “1300 години България” и е по повод 200-годишнината от рождението на големия възрожденец Кръстьо Пишурка. В организацията по засаждането на фиданките се включиха представители на Общинския ученически клуб "Екология и опазване на околната среда", с ръководител..

публикувано на 28.03.24 в 09:59

Видинската болница е акредитирана да обучава по 16 специалности

Видинската МБАЛ "Св. Петка" е одобрена да извършва клинично обучение на студенти по медицина или здравни грижи. Болницата е акредитирана по 16 специалности. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова и добави, че в отделението по неврология вече е постъпил специализант.  "Медицинските специалности, по които сме акредитирани за..

публикувано на 28.03.24 в 09:15