Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Уролог: Обръщайте внимание на всяко смущение в уринирането

Снимка: Личен архив

След сърдечносъдовите заболявания, дихателните и уринарните инфекции са едни от най-честите причини за смърт на възрастните хора. Това каза в „Направление здраве“ урологът от столичната Сити Клиник д-р Николай Милушев и призова симптомите да не се подценяват. Специалистът посочи и най-честите рискови фактори за развитие на уринарни инфекции:


"Основните фактори са най-честите неща, които ни се случват в живота. Това е естествено сексът като основен преносител на инфекции между мъжете и жените. Също така различни битови и хигиенни грешки – неправилно измиване, неправилни хигиенни навици, неправилно пране на дрехи, изобщо много фактори, които могат да доведат до бактериално замърсяване на половите ни органи, а оттам и на пикочната система. Всички знаем, че и при мъжа, и при жената пикочната и половата система са доста интимно свързани, много близки… Също така много често става въпрос за вирусни инфекции, за различни бактериални инфекции, които засягат други органи и системи и по кръвен път стигат до пикочните ни пътища или по лимфен път. Много чест проблем при съвременните хора е т. нар. стрес колит или синдром на раздразненото черво и много други термини се използват за това заболяване, защото то се дължи на неправилното хранене, на стреса, на който е подложен съвременният човек, на многото полуфабрикати и други храни, които се използват с консерванти, на системна злоупотреба с алкохол. Това води до нарушаване на чревния баланс на микроорганизми, на микробиома на тялото ни, който съответно променя цялостно и имунната ни система и създава предпоставки за т. нар синдром на пропускливите черва, тоест поради нарушената имунна защита на пропускливост на червата по лимфен път болестотворни бактерии преминават в съседни органи и системи. Така че пътищата са много, уринарните инфекции са широко разпространени."


Мъжете и жените са еднакво засегнати от уринарни инфекции, но мъжете не си обръщат достатъчно внимание и се притесняват да потърсят лекарска помощ, обясни д-р Милушев:


"Мъжете по-малко си обръщат внимание или повече се страхуват от лекари, но много често се случва ситуацията жената страда от 4 рецидиви на цистит, дори лекарят да каже мъжът да си направи преглед, той казва: "Не, нищо ми няма, оправяй се, лекувай се". Има един страх у мъжете от лекари, особено от уролози. Урологичният преглед се представя в техните фантазии като нещо много страшно, което е абсолютно невярно, защото при съвременната апаратура няма никаква болка, никакви действия, които да накърняват мъжкото самочувствие или достойнство. Така че няма никакъв проблем да отидете на уролог, да не говорим, че това трябва да се случва поне веднъж годишно." 


Специалистът посочи също при какви симптоми е необходимо да се потърси помощта на лекар уролог:


"Всякакви отклонения от нормалното уриниране. От по-често уриниране, до симптоми на тежък цистит със силни болки, кръв в урината  и т.н., изобщо всяко смущение в уринирането би трябвало да ни накара да си обърнем внимание. Изобщо колкото по-рано дадем значение на сигналите, които ни изпраща тялото, толкова по-лесно ще се отървем от болестите. Хубаво е да не се запуска тялото до такава степен, че след това лекарят да не знае откъде да започне лечението. Трябва да се лекуват още в самото начало болестите, за да се постигне едно добро здраве и бързо възстановяване."


За да бъде лечението навременно, всеки човек е необходимо да провежда редовни профилактични прегледи: 


"Поне веднъж годишно трябва да се прави профилактичен преглед. В крайна сметка препоръката ми е да бъде на 6 месеца профилактиката, защото дори и най-лошите заболявания за 6 месеца не могат да се развият чак толкова много, че да станат невъзможни за лечение и съответно това би била една навременна и добра грижа за здравето ни. На всеки човек препоръчвам на 6 месеца да си направи една рентгенова снимка на белия дроб, консултация с кардиолог, уролог и гастроентеролог. Оттам вече да се направят изследванията, които тези специалисти препоръчват, и, ако се намери нещо, което е като отклонение от нормата и т.н., да се направят допълнителни консултации с други специалисти. Запомнете, че вашето джипи е длъжно веднъж годишно да ви предостави направления за такива изследвания, които може да си направите без специално да отделяте кой знае какви средства от бюджета си, просто си търсете това, което ви се полага."


Вижте още

Монтана ще посрещне Деня на детето с богата програма

Младежкият дом в Монтана ще отбележи Международния ден на детето - 1 юни с богата програма. Освен музика, песни и танци, малчуганите ще могат да се докоснат до магията на акробатичното и цирково изкуство, ще видят разли чни демонстрации - въртене на чинии, обръчи и ленти. Децата ще се срещнат и с любими анимационни герои и забавни клоуни. Още за..

публикувано на 30.05.23 в 17:24

Продава ли се опасна за здравето трапезна сол?

Пост във Фейсбук изразява съмнение за качеството на трапезна сол, продавана в търговски обекти във Видин, както и предположението, че е опасна за здравето на хората. Твърди се, че контролните органи не обръщат внимание на предлагания продукт, който може да причини сърдечни заболявания. Публикацията, придружена със снимки, е споделена в групи в..

публикувано на 30.05.23 в 17:00

Млади фермери от Ковачица заслужиха отличия на национално състезание

Професионалната гимназия по селско стопанство в монтанското село Ковачица спечели трето място в състезанието „Млад фермер“ .  Събитието е организирано от Аграрния университет в Пловдив и Министерството на образованието и науката. Тази година домакин на националното състезание беше град Гоце Делчев, а за да стигнат до там учениците от гимназията в..

публикувано на 30.05.23 в 16:28

Нови издания разказват за видинското село Градец

Книгата "Светилищата и храмовете на село Градец" и допълнение на "Антики" издаде Ваньо Тодоров. Авторът е роден и живее във видинското село Градец, а чрез творбите си съхранява и популяризира паметта на населеното място, обясни Пролет Борисова - секретар на местното читалище "Просвета". "За нас беше наистина една прекрасна изненада в..

публикувано на 30.05.23 в 15:40

Община Видин ще кандидатства за обновяване на сградите на гребната база и градския стадион

Местната управа във Видин ще кандидатства по Националния план за възстановяване и устойчивост за обновяване на сградите на гребната база и градския стадион. С решение на Общинския съвет беше дадено съгласие при санирането на двете сгради да има собствен принос, който да е до 10% от стойността на бюджета за ремонтите. Търгове с тайно наддаване ще..

публикувано на 29.05.23 в 17:09

Ясен е победителят в Националната кампания "Зелено четене"

Приключи Националната кампания "Зелено четене", която за поредна година избра Видин за един от 8-те града в страната, където се провежда. В рамките на кампанията много български автори дариха свои книги, които жители на градовете-участници намираха на различни зелени локации.  Това е третото издание на "Зелено четене", а за пръв път във Видин лично..

публикувано на 29.05.23 в 13:28

Може ли да са опасни детските играчките и как да ги избираме?

В навечерието на Деня на детето на дневен ред пред всеки родител изниква въпросът "Какъв подарък да купя на детето си?" Пазарът от своя страна е богат от към избор на най-различни играчки, но много често зад оригиналната им визия се крие и сериозна опасност за здравето на детето.  Много е важно, когато избираме стоки за деца, включително и играчки,..

публикувано на 29.05.23 в 12:30