Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заявки за диалог и правителство след изборите - реалност или популизъм?

Снимка: БГНЕС

23 партии и коалиции, с пет по-малко от изборите през октомври, регистрира Централната избирателна комисия за участие в предсрочния парламентарен вот на 2 април.

Откровени ли са заявките на основните сили този път да бъде сформирано редовно правителство или отново ни очаква добре познатата агония в парламента?

“Най-важно е България да излезе от цикъла на парализа. Ние имаме амбицията да бъдем първи”. Това заяви Томислав Дончев, заместник-председател на ГЕРБ:

„Политиката да се превърне не в технология на перманентния скандал, а в това, което трябва да бъде - публична среда, която е в състояние да произвежда решения, защото България е заобиколена от много бури, самата страна е изправена пред кризи и предизвикателства, има нужда от някой, който да носи отговорност и да взема решения. Ние имаме силата и амбицията да бъдем първи. Но най-важното е този двугодишен цикъл от политическо безвремие да приключи. Предвид участието на потенциален партньор като „Демократична България“ в коалицията ПП-ДБ, силно затормозява шансовете за сформиране на ново правителство. Надявам се, не ги прави невъзможни.“

Основният конкурент на ГЕРБ-СДС - Коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ официално откри предизборната си кампания в неделя и получи подкрепа от редица граждански организации.

„В миналото Народно събрание разбрахме, че „Съединението прави силата“ трябва да стане извън Народното събрание, за да имаме силна група на реформаторски сили в този парламент, така че най-накрая надеждата на всички българи да бъде реалност“, каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„България трябва да тръгне напред. Всички усещаме, че България е спряла, защото силите на статуквото са забили пети буквално като магарета и не дават страната да тръгне напред. Трябва голямо обединение на силите, не просто политическо, а на гражданите, които да поискат България да тръгне напред“, добави съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Според социологическите проучвания ДПС запазва третото място в електоралните нагласи. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ коментира, че е важно след 2 април политическите партии да проведат диалог за съставяне на правителство:

„Онзи призив от 2016 година, който го отправяме, най-накрая да се реализира, а именно - да има нормалност в политиката, за да може да преодолеем тази политическа криза, която днес я имаме. Без да сме преодолели политическата криза, няма как да преодолеем и другите кризи, на които сме свидетели. За пореден път отиваме към едни ненужни предсрочни парламентарни избори. Когато липсва диалогът на терена на политиката, няма как да има нормалност, няма как да има преодоляване на политическата криза, няма как да има мнозинство, няма как да има редовен кабинет.“

„Възраждане“ обяви водачите на своите листи за предстоящите избори. Големи промени не са правени, обясни лидерът на партията Костадин Костадинов. Във Видин листата отново ще бъде водена от Валери Сираков, във Враца – от Ивайло Папов, а в Монтана- от Петър Петров.

„Надсловът на кампанията, който сме избрали този път и с който ще искаме доверието на българските граждани, е „Избери свободата“. С оглед на това, че непрекъснато ни се обяснява как ние нямаме право да вземем решения за собствения си живот и за собствената си държава, как не трябва да бъдем питани, защото някой нещо е решил вместо нас... На практика, на България се наложиха едни много тоталитарни окови, които страшно много приличат на режима от преди 1989 година. Целта на „Възраждане“ на тези избори е да убеди максимален брой хора да изберат свободата, а не робството, не конформизма, не подчинението.“

Областните съвети на БСП продължават да провеждат заседания в цялата страна. На тях социалистите номинират кандидати за народни представители и подреждат листите за съответните области за предстоящите извънредни парламентарни избори.

Вече са готови листите във Видин и Монтана, съобщиха от партията. БСП се представи слабо на предишните избори, а преди вота на 2 април е разтърсвана от вътрешни сблъсъци. „Амбицирани сме да подобряваме значително резултата.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова и добави, че споровете с вътрешната опозиция се отразяват негативно на партията.

„Тръгваме със самочувствие, че имаме какво да кажем на хората, защото в най-трудните месеци и в правителството, и след това в парламента бяхме социалният стълб, имаме какво да отчетем реално свършено за хората, да участваме в следващо управление, за да бъдем също гарант в тежката криза за лява политика и за политика, която поставя човека в центъра.“

 "Български възход" ще се яви самостоятелно на предсрочните парламентарни избори на 2 април, каза лидерът на партията Стефан Янев. Той обаче допълни, че тази седмица предстоят срещи и разговори с граждански организации и партии, като ВМРО например, с които да се съставят общи листи.

„Намерението ни е това, което демонстрирахме по време на работата на 48-ото събрание, да го продължим. А именно - диалог, диалог, диалог. На българските граждани им е необходима увереност, че политическата класа е в състояние да води този диалог, да търси взаимодействие в интерес на българите, в интерес на хората, в интерес на предвидимост в нашето общо бъдеще.“

Според социолозите партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ е близо до границата за влизане в следващото Народно събрание. “Имаме една основна цел - следващият парламент да бъде работещ и хората да бъдат спокойни“, обясни Станислав Балабанов:

„Една основна цел - в следващия бъдещ парламент ние да направим всичко възможно това да бъде един работещ парламент, за да може най-после българите да бъдат спокойни, тъй като виждате в каква конституционна криза сме изпаднали, в каква криза на институциите сме изпаднали, така че според нас целият този ад трябва да приключи, за да може всички да се успокоим и да мислим за бъдещето на България.“

НДСВ се завръща на политическата сцена у нас. „Наблюденията ни върху политическата криза ни накараха да се върнем в политическия процес.” Това заяви председателят на партията Станимир Илчев:

„Ние искаме да имаме сериозно присъствие в парламента и да участваме в сложните преговори за създаване на правителство. Приоритет на НДСВ би било отново една успокоена стилистика, в която не пречи на хора от различни формации да контактуват съвсем прагматично и хладнокръвно преди да започнат да се обиждат и да се дават на прокуратурата.“

Нова алтернатива в левия политически спектър пък предлага Коалиция "Левицата!". Владимир Жаблянов каза пред журналисти, че през последните години левицата в България е понесла тежки удари, затова от коалицията са убедени, че ще помогнат за лявото парламентарно представителство:

„Икономическата криза е изключително дълбока, засяга всеки български гражданин, но най-вече тези, които се издържат от заплатата, от труда си и „Левицата“ има своето място в защитата на този обществен интерес. За съжаление, левите гласове бяха отблъснати преди да бъдат разединявани, така че надяваме се левите гласове да получат възможност да гласуват, да не се налага да гласуват аварийно за други политически формации, само защото основната партия на левицата доскоро не отговаря на техните представи как трябва да изглежда левицата в България.“

Срокът за регистрация на кандидатдепутатските листи по места изтича на 28 февруари, а предизборната кампания започва навръх националния празник 3 март.

Повече - в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинският музей представя нови издания

Две нови издания на Регионален исторически музей - Видин ще бъдат показани за първи път на започващото днес в София Международно туристическо изложение "Ваканция и Спа Експо". "Спомени от стария Видин" е книжка с кратки текстове, снимки и гравюри на града. От нея читателите ще могат да научат както за миналото на Видин, така и за бележити негови..

публикувано на 13.03.24 в 09:52

Прекъснат ток възпрепятства подготовката за изборния ден в община Ружинци

Работи се по отстраняването на аварията, която остави част от община Ружинци без ток.  От няколко часа в част от Ружинци, Дражинци, Бело поле, Роглец, Черно поле, Плешивец и Гюргич е прекъснато електроподаването. "Прекъсва захранването в района между Дражинци и Черно поле, локализиран е районът, търси се къде точно се намира повредата, за да бъде..

обновено на 01.04.23 в 15:01

500 полицаи и пожарникари охраняват изборите във Враца

Изборите в област Враца ще бъдат охранявани от 500 полицаи и пожарникари.  Още днес ще бъдат предприети допълнителни мерки, с които да бъдат ограничени последствията от евентуални бомбени заплахи, съобщи началникът на "Охранителна полиция" в областта Иван Коцев. "Допълнително, което ще направим, е тези хора, които ще охраняват нощта, когато..

публикувано на 01.04.23 в 13:25

ЦИК с указания за сгъването на хартиената бюлетина

Гласуващите с хартиена бюлетина да я сгъват два пъти, а за да бъде валидна тя - трябва да има два печата на гърба. Това препоръчително указание направи днес Централната избирателна комисия, разяснявайки к ак да се сгъват хартиените и машинните бюлетини преди да бъдат пуснати в прозрачните урни, за да се запази тайната на вота в утрешния изборен ден...

публикувано на 01.04.23 в 13:07

Предават хартиените бюлетини на СИК-овете днес

Днес Секционните избирателни комисии в област Видин ще получат хартиените бюлетини. Първите бюлетини - 50 000 на брой, пристигнаха в крайдунавския град на 23 март, след което бяха приети за съхрание. Втората част от ценните книжа беше доставена на 27 март. Охранявани са денонощно от полицията. "Идват оттук с Общините и наши представители,..

публикувано на 01.04.23 в 07:50

Над 152 хиляди са гласоподавателите в област Враца

Районната избирателна комисия е готова да посрещне изборите за парламент. В неделя ще се гласува в 325 секционни избирателни комисии в област Враца. Освен стационарните СИК, има 9 допълнителни секции и 25 подвижни – това стана ясно от брифинг на областния управител Георги Митов, в който участваха и представители на РИК – Враца. Машинно ще се гласува в..

публикувано на 31.03.23 в 18:27

"Галъп": Победителят в изборите се решава в последния момент. Интрига и за другите места

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа с 26,9% и 26,5%, ДПС и "Възраждане" биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. На пето място е БСП със 7,2%. В борба за шанс за достигане на бариерата "в пакет" са "Български възход" с 3,5% и "Левицата" с 3,3%...

публикувано на 30.03.23 в 14:34