Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 февруари 2023 година

Снимка: Светослав Цветанов

Подписан е договорът и започва ремонт на покрива на катедралния храм във Видин, каза Видинският митрополит Даниил. Предстои да бъде монтирано скелето. Ремонтът ще е със средствата, които бяха отпуснати с постановление на Министерски съвет през 2021 година.


Областният управител на Видин Огнян Асенов обсъди подготовката на предстоящите парламентарни избори с директора на Областна дирекция на МВР – Видин Петър Коцин и директора на Териториална дирекция „Национална сигурност“ – Видин Драгомир Дончев, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Основна тема на разговорите беше предприемането на навременни действия във връзка с организацията на изборите, насрочени за 2 април 2023 г. и активното противодействие срещу евентуални опити за нарушения на изборното законодателство. Ръководителите на институции обсъдиха и предприетите действия за ограничаване на негативните практики, свързани с контролирания вот и другите незаконни въздействия върху избирателното право на гражданите. Гражданите трябва да бъдат сигурни, че няма да се допусне нерегламентирано вмешателство в изборния процес, отбеляза Асенов. Компетентните институции трябва да работят в синхрон с цел гарантиране на честни и прозрачни избори, допълни областният управител.


Вече се приемат заявления онлайн за избирателите, които искат да гласуват на 2 април по настоящ адрес. Това става през интернет страницата на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“. Заявления на хартия се приемат в местната община. Крайният срок е 18 март. "Ще сезираме Административния съд за вчерашното решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), вече работим по жалбата", заяви пред Българското национално радио Божидар Божанов, бивш министър на електронното управление, експерт по информационна сигурност. ЦИК реши вчера, че финалните данни от машинните и хартиените бюлетини ще се записват заедно в секционните протоколи.


Министър-председателят Гълъб Донев не смята, че решението на Централната избирателна комисия в протоколите от изборите да се записват общо резултатите от машинното и хартиеното гласуване, може да доведе до нарушаване на честността на изборния процес. Всички технически средства, които гарантират видео за заснемане на броенето, съответно, на резултатите ще бъдат утвърдени, определени от съответната комисия, която ще се занимава със съответната поръчка, като процедурата ще бъде прозрачна, обясни още Гълъб Донев.


Глобалната благотворителна организация „Адра“, която развива дейност в 130 държави по света в подкрепа на местните общности, направи дарение на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Д-р Стамен Илиев“ в Монтана. 


Средната брутна работна заплата в област Враца е нараствала с по около 100 лева във всеки от последните три месеца на миналата година, това показват данните на Националния статистически институт. Ако през октомври средното брутно възнаграждение е било 1 719 лв., през ноември е станало 1 823 лв., а през декември - 1 924 лева.


Европейската комисия публикува предварителни данни за смъртните случаи по пътищата през 2022 г. През изминалата година при пътнотранспортни произшествия по пътищата на Европейския съюз (ЕС) са загинали около 20 600 души. В сравнение с 2021 г. това е увеличение с 3 % и се дължи на факта, че движението възстанови равнищата си след пандемията от COVID-19. Целта на ЕС и Организацията на обединените нации е до 2030 г. броят на смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия да бъде намален наполовина. Общото подреждане на държавите в ЕС по брой на смъртните случаи не се е променило значително в сравнение с периода преди пандемията - през 2022 г. най-безопасни са били пътищата в Швеция и Дания (съответно 21 и 26 смъртни случая на един милион жители), докато броят на жертвите на пътнотранспортни произшествия е най-голям в Румъния и България (съответно 86 и 78 на един милион жители). Средната стойност за ЕС е 46 смъртни случая на един милион жители.


Над 300 души в община Видин ще получат подкрепа по проект „Грижа в дома“, който предстои да бъде реализиран. Той е продължение на програмата „Патронажна грижа +“.


Христо Пенчев от Мездра страда от изключително рядко и агресивно онкологично заболяване - синовиален сарком. 35-годишният мъж има нужда от лечение в чужбина, като в момента преминава поредна химиотерапия в Истанбул, Турция. 


Служители на Районно управление-Козлодуй гостуваха в детска градина „Слънчице“ в града. Това съобщават от детското заведение. При срещата децата са придобили представа за работата на полицаите и с какво точно се занимават те. Запознали са се и с основните атрибути, с които служителите на реда изпълняват ежедневно своите задължения, както и как да различават полицейската униформа и отличителните им знаци. На децата са припомнени и правилата за безопасно движение по пътищата.


Международният ден на екскурзовода се отбелязва на 21 февруари, обявен е от Световната федерация на асоциациите на екскурзоводите, като първото му издание е през 1990 г. Денят има за цел да привлече вниманието на обществото към качеството и стойността на работата на професионалните екскурзоводи. Екскурзоводът трябва добре да познава обекта, който ще показва на туристите, да има обща култура и чувство за хумор, каза Венцислав Димитров от Белоградчик. От 4 години работи като екскурзовод в пещера "Магура" до село Рабиша, община Белоградчик.


Настоятелството на Народно читалище "Просвета 1925" Мездра реши Годишното отчетното събрание за 2022 година да се проведена 14 март. От изготвения Отчетен доклад е видно, че за изминалата година е била успешна за културната институция.


Първо място за България в Международната дистанционна ученическа олимпиада „КИНГС“ спечели Анна-Хрисияна Григорова от второ Основно училище „Христо Смирненски“ – Берковица. Това съобщават от местната управа. 100 процента успеваемост и първо място в България е завоювала петокласничката на олимпиадата "КИНГС" по български език и литература. Тя бе удостоена с диплом и предметна награда.


С нови специализирани автомобили за извозване на сметта и за биоразградими отпадъци разполага община Мездра. Техниката е осигурена по проект за изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци.


Основно училище „Христо Ботев“ във врачанското село Търнава ще отбележи Деня на розовата фланелка, който тази година е на 22 февруари. Организирани са конкурси за фотография, рисунка, песен и стихотворение. 


За следващия понеделник, 27 февруари, е насрочено заседание на Общинския съвет във Видин, на което предстои да бъде обсъдена годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти. 23 предложения са внесени за гласуване.
По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Шофьор получи наказание за опит за трафик на хора през Дунав мост 2

С условно наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ и глоба от 3 000 лева приключи дело на Района прокуратура - Видин срещу шофьор на товарен автомобил за опит за трафик на хора през границата. На 30 януари той е опитал да изведе  13 сирийци  от страната през граничния пункт при Дунав мост 2 , съобщиха от Апелативната прокуратура в..

публикувано на 16.04.24 в 15:03
Снимката е илюстративна

Първи за годината случай на коклюш е регистриран в Монтана

Регистрираха първи случай на коклюш за годината в област Монтана . Заболяването при детето е преминало леко. То е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Случаят е първи за годината. Взети са всички противоепидемични мерки, съобщи Елена Тодорова, старши инспектор в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града. "Детето е с..

публикувано на 16.04.24 в 14:55

Видински ученици показаха знания за Търновската конституция

В урок по история за Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин . Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Задоволство от представянето на учениците изрази преподавателят по история..

публикувано на 16.04.24 в 14:08

Готова е програмата за великденските празници в Монтана

Монтана ще посрещне Великден с песните на дуета Соня Чакърова и Димитър Аргиров , съобщават от Общината. Заедно с тях на откритата сцената на пл. „ Жеравица “ ще бъде и Фолклорен ансамбъл „ Ситница “. Празничният концерт ще започне на 5 май в 10:30 ч. Великденската програма на общината включва още 4 концерта, посветени на най-големия..

публикувано на 16.04.24 в 14:00

Художничка гостува със самостоятелна изложба живопис в Мездра

По покана на Градската художествена галерия родената в гр. Мездра художничка Ивелина Ивова подреди в Община Мездра самостоятелна изложба живопис „Загадъчни пространства“ , съобщават от местната управа. Вернисажа уважиха ценители на изобразителното изкуство, близки и приятели на авторката, която е завършила „Архитектура“ в Университета по..

публикувано на 16.04.24 в 13:00

Над 100 автори участват в Осмия читалищен конкурс „Георги Тодоров“

Над 100 автори от цялата страна подадоха непубликувани свои творби в Осмия читалищен конкурс „Георги Тодоров“ , организиран от Народно читалище „Просвета 1925“ - гр. Мездра , съобщават от Общината. Конкурсът се провежда от 2016 г. насам* в памет на Георги Тодоров (1928-2001 г.)** - дългогодишен учител по български език и литература в община Мездра,..

публикувано на 16.04.24 в 11:23

Беседа "Агрокултурни полезни и практични съвети" ще се състои във Видин

Беседа за практики в овощарството  ще се проведе в сряда в читалище "Цвят" във Видин . Секретарят на читалището Любомир Илиев обясни: "Ще организираме беседа с агрокултурни съвети, практични, полезни, които са за резитба и калемене". Темата е актуална през цялата година, каза Любомир Илиев.  "Оформянето и подрязването на дървета и..

публикувано на 16.04.24 в 10:07