Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтират манастири и църкви във Видинска епархия

Снимка: Радио ВИДИН

Православни храмове и манастири във Видинска епархия ще бъдат ремонтирани и реставрирани с европейско финансиране. Пет манастира и пет църкви получават средства по Програмата за развитие на селските райони. Това обясни Видинският митрополит Даниил и уточни, че срокът за изпълнение е две години.


„Има спечелени проекти за 5 манастира и 5 храма. Това се случи преди 2 години, когато беше срокът за втория прием по Програмата за развитие на селските райони, но с политическата нестабилност и отлагане, може би смяна на ръководства, тази програма се забави. Миналата година стартира изпълнението на проекта за църквата в Клисурския манастир и църквата "Св. Константин и Елена" в Димово. Наскоро започна ремонтът на храма "Св. Николай-стари" в Лом. Предстои да започнат ремонтните дейности в останалите храмове. В Лопушанския манастир - реставрация на жилищните помещения и оборудване на монашеските килии. В Боровишкия манастир - ремонт на покрива и стабилизиране на храма, има пукнатини и конструктивни нарушения. В Чипровския манастир -  отводняване на влагата в храма и реставрация на иконостаса, реставрация на кулата, също така на малка постройка при входа. В Добридолския манастир се предвижда ремонт на голяма част от жилищните сгради, на покрива и помещенията. Там може би е най-тежко състоянието. В църквата "Рождество Богородично" в Берковица се предвижда ремонт на покрива, прилежащото пространство, реставрация на иконостаса. Църквата "Св. Николай" в Търговище, община Чупрене, където също има сериозни повреди. Предстои цялостно стабилизиране на покрива и ремонт на това, което е във вътрешността на храма. Срокът за изпълнение е до две години след началото на ремонтните дейности, надяваме се пет манастира  и пет храма да придобият полагащия им се вид.“


Църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Димово е един от обектите, които се възстановяват. Строителните работи ще бъдат окончателно завършени до 2 месеца, каза кметът на общината Светослав Славчев. По думите му те са били наложителни заради течовете от покрива:


"Вътре се обновява цялостното състояние –  мазилка, иконопис, основен ремонт на кубетата... Ремонтът е почти в завършена фаза и очакваме в кратък срок, ако няма проблеми с приемането на обекта, да бъде открит. Наистина е уникална църквата. Смятам, че това е една добра инвестиция и по този начин самата посещаемост в църквата ще бъде променена."


Три от обектите - църквите в Димово, Търговище и Боровица, са на територията на Видинска област. Те ще бъдат ремонтирани по подмярка 7.6 „Проучване и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природното наследство на селата“ от мярка 7 "Основни услуги и обновяване на селата в селските райони" на Програмата за развитие на селските райони, обясни Цветомир Ценков от Областния информационен център:


„По тази мярка целия втори програмен период в рамките на нашите обиколки по всички общини активно сме я популяризирали и към нея има интерес. Интересът е голям и има много въпроси. Тази мярка е европейската възможност за финансиране на храмовете. Десетки храмове са ремонтирани от 2007 година със средства от европейските фондове и национално съфинансиране. Радостно е, че и през новия програмен период с новата селска програма, наречена Стратегически план за развитието на селските райони, отново ще има финансиране за ремонт на православни църкви и манастири.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28

В сила е забраната за улов на риба

От 15 април влезе в сила забраната за улов на риба през размножителния период на видовете във водите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната се налага с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби. Забраната е от 15 април до 31 май за водни обекти до 500 метра..

публикувано на 16.04.24 в 15:25

Съвпадането на финалите на ученическите игри с великденските празници предизвика недоволство

Тази година Държавните ученически финали по 8 вида спорт ще се проведат по време на великденските празници. Това предизвиква недоволството на ученици, учители, родители, директори на училища и обществени организации. Съгласно правилата за ученическите игри за учебната 2023-2024 година, утвърдени със заповед от Министерството на..

публикувано на 16.04.24 в 14:20

Клуб "Лето 1850" посети Раковишкия манастир

Среща в Раковишкия манастир организираха членовете и сподвижниците на Клуб "Лето 1850".  Мястото е избрано неслучайно - светата обител е местното Оборище, където преди 175 години се събират кнезовете и родолюбците, които подготвят и организират въстанието в Северозапада от лятото на 1850 година, 26 години преди Априлското въстание. На срещата..

публикувано на 16.04.24 в 12:00

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35