Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата "Да предадеш Левски" ще бъде представена във Видин

Снимка: Искрен Красимиров Личен архив

Книгата „Да предадеш Левски“ на Искрен Красимиров ще бъде представена във Видин. Творбата включва проучвания както за физическите, така и за идейните предатели на Апостола на свободата.

"В книгата разкривам и кой и кога създава мита, че поп Кръстьо е предателят на Левски, черната легенда. Има документални доказателства. Клеветата тръгва от истинските предатели - фамилията Поплуканови-Хашнови. Намира първо място в Каравеловия вестник, бетонирана е в народната памет от белетриста Захарий Стоянов и народния поет Иван Вазов, но фактически доказателства за предателска роля на попа няма. Не съществуват такива. Не искам да издавам всичко, но ще цитирам две крилати фрази, които дават жокер в загадката за предателството. Френската поговорка "Шерше ла фам", т.е "Търси жената", и "Тръгни по пътя на парите". Направите ли тези две неща, ще разберете кои са истинските предатели на Апостола на свободата Васил Левски", каза Искрен Красимиров

Книгата „Да предадеш Левски“ ще бъде представена днес, 23 февруари, от 16.30 часа в „Зала за изяви“ на видинската Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“.


По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28
Шишеяд за рециклиране на  пластмасови бутилки в Монтана

Община Монтана се включва в Деня на Земята

Демонстративни игри и образователни беседи ще има в две училища в  Монтана по повод Деня на Земята, 22 април, съобщават от Общината. Празникът се отбелязва в цял свят с идеята хората да обединят действията си за опазването на околната среда. В събитията в Монтана ще се включат доброволци от общинската администрация и експерти от Регионалната..

публикувано на 19.04.24 в 15:05

Готова е програмата за великденските празници в Кула

Великденската програма на Общината и НЧ "Просвета 1882" в Кула включва  празнични събития за деца и възрастни. К ултурни инициативи, арт работилници и шоу програми ще оживят града в навечерието на едни от най-светлите християнски празници – Възкресение Христово, Гергьовден, Цветница и Лазаровден. Програмата включва: 22 април..

публикувано на 19.04.24 в 14:49

Конкурс събира кулинари в Монтана

Кулинарен конкурс „Вкусотиите на Северозапада“ събира професионални готвачи и аматьори днес в Монтана . В него ще бъдат представени традиционните за региона гозби. Над 20 са участниците. Кулинарният конкурс се организира за втора поредна година от секцията по Хранително-вкусова промишленост към НТС-Монтана.  „В изложбата се предлагат..

публикувано на 19.04.24 в 14:37

Инспектори по труда ще проведат срещи в Монтанско за сезонните работници във Франция

Експерти на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) ще участват на 24 и 25 април 2024 г. в организирани от Европейския орган по труда (ЕОТ) информационни сесии в България, насочени към български сезонни работници в селското стопанство във Франция , съобщават от институцията. Целта е подобряване на информираността им относно техните трудови и..

публикувано на 19.04.24 в 11:14