Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Кузманов или "човекът с халата", който ни отправя послания

Снимка: личен архив



Днес се срещаме с Радослав Кузманов, който стана популярен като "човекът с халата" или Epic Bath Guy. Всеки е виждал поне веднъж в интернет пространството негови снимки с табели с послания. Той е родом от Монтана, има родствени връзки и във Видин, но израства във Велико Търново. 


Радо е изключително забавна личност, има страхотно чувство за хумор и притежава безкрайна самоирония. Той се появява на публични места със своя розов халат от близо три години и казва, че е започнал с тези изяви от скука:


"Както най-хубавите неща в живота се раждат от скука, винаги така става, винаги е най-ползотворно - да ти е скучно. Иначе розов халат, защото може би е най-провокативно за България. Главно така бъркаш на места по много начини, чрез посланието и отделно чрез облеклото и хората са много потресени по много различни начини, което накрая има някакъв по-хубав ефект и ефект като цяло."


Днес всички вече разпознават Радо по улиците, дори и да не е с халата си.


"Главно в София ме спират... Обаче в другите градове, включително и в моя роден Монтана, в Търново, където съм израснал и във Видин, повече е шушукане... което е сладко, защото аз ги разбирам и аз съм бил така, като съм виждал някакви известни хора. Аз не се приемам... не знам как се приемам, просто ми е малко странно да говоря за себе си, като все едно съм Веселин Маринов, аз просто обикалям по халат, но, да, и те ме възприемат по тоя начин и да, разбирам ги... Не го приемам като нещо обидно."


Почти всеки популярен човек, освен фенове, има и противници:


"То, ако нямаш хейтъри, значи не правиш нещо като хората, то това си е поговорката. Имам, да, обаче те са някак си градивни хейтъри. И вече се изчерпаха и те, честно казано, защото от началото ме хейтваха, че е фотошоп... После се видя, че не е фотошоп... После нали вече имаше хомофобски хейт, пък то вече не е окей да хейтваш такива работи. И разбраха по някакъв начин, че не съм гей, което стана още по-безсмислено за тях и то вече не остана какво да хейтваш. И в България е малко такова, че ако масата харесва нещо и то не върви ти да го хейтваш, защото се отличаваш. Така че вече нямам хейтъри. В началото беше това с хейта повече."


Радо помни добре своята първа табела:


"Нея я помня със сигурност, няма да я забравя, другите не ги помня, но първата я помня. Тя беше "Цена" и пише на шльокавица в пазара в "Красно село" в София, в квартала, той е един голям пазар и просто застанах пред една сергия с домати с тая табела нали, по халат. Обаче първият ми халат беше сив, мисля че бежов даже, беше на приятел, аз бях наел халата и той ме снима, и тогава си спомням, че жената, която продаваше тия домати и беше - "Пише си я цената! Не е нужно"... Не знам какво се случваше в нейната глава и какво си мислеше за цялото това нещо. И естествено се спукахме от смях. Беше просто забавление в началото. То, не че сега не е, но просто сега стоят по малко по-различен начин нещата, имам повече отговорност сега." 


Той казва, че това, което прави, вече не е на шега:


"То вече станаха по-наболели теми и коментирам, и изразявам мнение като цяло, даже аз съм може би първият харесван човек в България, който казва на хората какво да правят под някаква форма, от сорта на "Спрете еди кво си", "Направете еди кво си"- нали то е шега, обаче в България това да ти казва някой какво да правиш, особено облечен по тоя начин."


Броят на табелите, с които се е снимал, са около 320. Посланията са предимно по актуални теми:


"То е така, стига да вярваш, че е така. Важното е да вярваш и да си ядеш сармите с удоволствие. Да нямаш задни мисли и да мислиш за това как си дебел, всъщност след това ти ще станеш дебел така или иначе, обаче ще му мислиш като станеш дебел. А пък на Коледа посланието като цяло е просто да си щастлив на сармите и да изядеш всичките възможни, които са там."

 


Той отправя призив да обърнем внимание на наистина важните неща в живота, каквато е добрината у хората:

"Това пак аз съм си страдал, то всички си страдаме от това нещо. Ами, за красотата първо оттам да започнем- вече с технологиите всеки може да е красив, аз пробвах и аз станах, и в някакъв момент си викам: "Мале значи много е зле работата", а пък някак не можеш да сложиш дигитален филтър на характера си и ако можеше, тогава вече не знам в какъв свят щяхме да живеем. И да, това е единственото нещо, което може да те отличи по някакъв начин, защото вече наистина всички са красиви и ти можеш да изпъкнеш само с характера си."


Радо не се страхува, че някой може да се засегне от неговите табели:

"Надявам се да се засегнат. То това е идеята. Аз много искам да засягам хора. Те затова и са ми по... как да кажа, някак не толкова вътрешни, т.е. по-базови неща коментирам, които засягат повече хора. Тоест ти, ако не го правиш това, примерно в случая - да не си добър, значи мрази, ако искаш и разбери, че не ставаш."


Повечето хора се замислят над посланията му:


"Точно да, замислят се и точно хората, примерно за домашното насилие, аз като направя "Не удряй" - всеки знае, че не трябва да го прави. И го прочиташ там, и виждаш хората отдолу как са такива съпорт за това, защото в моята глава е нещо, което трябва да знаеш, а не някой да ти го казва. Обаче видимо трябва да се казва явно, щом се случват такива работи и аз не мога да толерирам такива хора, защото за мен не са хора."


Epic Bath Guy дава и полезни съвети:


"То това е от опит. Аз съм бил лично в много такива връзки, в които си в нея, само и само да не си сам, което е най-големият ужас на света, защото да си сам е прекрасно... Хората, които са от другата страна, ме мразят, защото знаят, че аз имам някаква вина за това нещо. Въпреки че странно как някаква снимка може да ти влияе да ме обвиняваш, обаче те наистина ме обвиняват и се е случвало реално някакви хора да ми пишат: "Ти ме раздели с приятелката ми"."


Чуйте цялото интервю в прикачения звук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00