Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Олга Папушева: Използването на клечки за зъби повече вреди, отколкото помага

Снимка: Радио Видин

Как трябва да се почистват зъбите, обясни в "Час при зъболекаря" д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина от Видин. По думите ѝ използването на клечки за зъби е забранено, защото са много дебели и причиняват повече вреди, отколкото ползи. Препоръчително е почистването да се извършва с конец. 


"Когато нещо остане между зъбите и започне едно човъркане с клечката, в началото може пациентът да изпита облекчение, но това всъщност не е добре. Разширяват се пространствата между зъбите, във времето може да се образуват джобчета и там да се задържа храна, и като цяло ефектът е неблагоприятен. Затова никакви клечки за зъби не ползвайте. Препоръчителното за почистването на междузъбните пространства са конците за зъби. Те са много удобни, много варират по отношение на това с какъв вкус са, от какъв материал са, коя фирма ги произвежда..."


Препоръчително и дори задължително е конецът да се използва вечер, след измиването на зъбите. Децата могат да започнат да почистват зъбите си с конец след 7-годишна възраст, след като зъболекарят им обясни как да го използват правилно.


Водата за уста не трябва да се ползва постоянно, каза още д-р Папушева:


"При децата използването на вода за уста започва на малко по-напреднала възраст, когато се появи смесеното съзъбие или вече се стигне до постоянното съзъбие. Тийнейджърската възраст е една добра възраст да се включи вода за уста. Тя не трябва да бъде постоянно използвана. Трябва да се направи един курс с една вода за уста, която е обикновена, тъй като има и лечебни и те се ползват в терапевтичната част.“
По публикацията работи: Стефка Павлова
Вижте още

Ученици от иновативно училище във Враца споделят знания с връстници

Десетокласници от училище "Козма Тричков" във Враца решиха да споделят с други ученици знанията по предмет, който изучават в училище и получиха подкрепа от фондация "Благотворител" за инициативата. Те сред финалистите в конкурса "Млад Благотворител". В училището, което е иновативно, изучават "финансова грамотност". Дисциплината не фигурира в..

публикувано на 02.06.23 в 17:30

Европа през погледа на един американец

Нали помните знаменития роман на Марк Твен "Един янки в двора на крал Артур"? Сблъсъкът на времена и култури, неизбежен когато един почти съвременен американец попада сред рицарите на Кръглата маса, в епоха на дуели, суеверия, фанатизъм и кървави борби за власт. Е, нещо подобно преживява писателя и пътешественик Бил Брайсън, когато тръгва от..

публикувано на 02.06.23 в 17:15
Валентин Митев и Александра Валентинова от Видин рисуват графити.

Графитите - да изразяваш себе си чрез изкуство

Графитите са част от уличната архитектура. Рисуването по стени е изкуство, затова и внимателно изписаните с боя фасади са цветни и красиви. Двама млади хора от Видин в момента рисуват по стените на старото лятно кино в парк "Толбухин". Това са Александра Валентинова- ученичка от 11 клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков", профил "Английски и испански" и..

публикувано на 02.06.23 в 16:10

Читалището в Неговановци ще отбележи 95 години

Народно читалище "Светлина-1928" в село Неговановци , община Ново село, ще отбележи 95 години от основаването си и традиционния събор на 3 юни.  Програмата за празника включва концерт с участието на танцови състави от Капитановци, Неговановци и Видин, каза Мариана Димитрова - секретар на културното средище: "На 3 юни, от 17.30 часа..

публикувано на 02.06.23 в 16:05

Бъди - добричък, но и малко ревнив

Днес гостуваме в дома на Бъди и Силвия Иванова-Георгиева . Бъди този месец ще навърши 2 години. Ревнува Силва и не иска никой да я пипа, защото тя си е неговата Силва. Дразни се и започва да им ръмжи. Любимата му поза, когато  спи, е по гръб. Силва му се кара само когато има за какво, но това почти не се случва, защото Бъди е добър и..

публикувано на 02.06.23 в 15:50

Видинска танцова школа ще представи концерт-спектакъл "Имало едно време..."

Видинската танцова школа за модерен балет "Суинг" ще отбележи края на учебната година с голям концерт-спектакъл . Проявата ще се състои в Драматичен театър "Владимир Трандафилов" и ще съчетае модерен с класически балет и актьорско майсторство. В концерт-спектакъла "Имало едно време..." ще участват близо 100 деца, всяко от които ще има..

публикувано на 01.06.23 в 17:45

Проф. Георги Рачев: Очаква ни хубаво и топло лято

Под месечната норма са падналите дъждове през май във Видин.  Валежите са едва 50 процента от годишната норма, като сумарно са 40 литра на квадратен метър.  "Създава се впечатление, защото всички гледат едни наводнени улици, примерно, във Варна. Обаче това не е нещо неестествено. Те, улиците, са наводнени, защото просто водата няма къде да се..

публикувано на 01.06.23 в 16:54